Bolja koncentracija i pamćenje se postiže uz ovih 7 namirnica

Avatar photo

Mnogi od nas se često susreću sa stresnim situacijama, bilo na fakultetu, poslu ili smo jednostavno „istrošili baterije“ i savladao nas je umor. Protiv umora, nedostatka koncentracije i zaboravljanja borite se upravo hranom. Mozak upravlja većinom tjelesnih funkcija, pa je važno u prehranu uvrstiti određene namirnice. Koja je to hrana koja će vam pomoći da vašim mozgom zavlada bolja koncentracija i pamćenje, saznajte uz Zdraviju. Pristupačnost ovih namirnica je neupitna.

Borovnice – magično voće

Ovo bobičasto voće je izuzetno dobra hrana za mozak. Istraživanja naučnika pokazala su da redovno konzumiranje borovnica, ne samo da potiče pamćenje, već i koncentraciju, a utiče čak i na obnavljanje sjećanja.

Možda najbitnije istraživanje o borovnicama pokazalo je da bi one mogle postati važan saveznik u borbi protiv Alzheimerove bolesti.

Oksidativni stres može ubrzati proces starenja mozga, jer ima negativne efekte na moždane funkcije. Prema istraživanjima na životinjama, antioksidansi u borovnicama imaju tendenciju da se akumuliraju u području mozga koji je neophodan za inteligenciju.

Ljudske studije su pokazale obećavajuće rezultate. U jednoj od tih studija, 9 starijih učesnika sa blagim kognitivnim oštećenjem svaki dan konzumiralo je sok od borovnice. Nakon 12 sedmica, oni su vidjeli poboljšanja u nekoliko markera funkcija mozga.

Riblje ulje

Omega-3 masne kiseline prijeko su potrebne za pravilan rad srca i mozga. Ako ne možete konzumirati riblje ulje koje njime obiluje u najkoncentriranijem obliku, losos je druga najbolja moguća alternativa. Stavite ga na jelovnik barem dva puta sedmično.

Britanske studije pokazale su da su djeca sa malim omega-3 i visokim unosom omega-6 podobnija za probleme sa koordinacijom i ponašanjem. Neki istraživači su takođe utvrdili da ishrana siromašna omega-3 masnim kiselinama tokom trudnoće može dovesti do problema sa budućim ponašanjem djeteta. Takođe je otkriveno da je nedostatak omega-3 u ishrani i previše omega-6 povezan sa depresijom.

Omega-3 masne kiseline regulišu rad neurona. Osobe koje boluju od manjka omega-3 masnih kiselina vrlo često imaju problema sa pamćenjem, koncentracijom, učenjem i procesuiranjem novih informacija.

bolja koncentracija i pamćenje

Orah

Orah mnogi nazivaju zdravom grickalicom za genijalce. Naučnici su dokazali da šaka oraha svaki dan može popraviti pamćenje.

Orasi su definitivno najrasprostranjenije orašasto voće u ovim krajevima. Njihovi zdravstveni benefiti su brojni. Smatra se da su hrana za mozak. Konzumiranje orasa poboljšava koncentraciju i rad moždanih ćelija, te štiti od demencije i Alzheimerove bolesti.

Za te funkcije zaslužne su omega-3 masne kiseline kojih je u njima mnogo. Preporučuju se ljudima koji imaju problema sa srcem, kao i trudnicama. Takođe, podstiču gubitak kilograma jer, zbog svojih hranjivih materija, veoma brzo zasite.

Možda vam bude interesantno: Orašasti plodovi – benefiti i recept za zdravi puter od oraha

Avokado

Ovo egzotično voće spada u veoma kaloričnu grupu namirnica, ali istovremeno sadrži zdrave nezasićene masne kiseline koje održavaju moždane ćelije fleksibilnim. Takođe, istraživanja su pokazala da redovno uzimanje ovog slasnog voća ojačava i štiti živčane ćelije u mozgu, osigurava bolji protok krvi i tako obezbjeđuje učinkovitiji rad cijelog organa.

Možda bi vas zanimalo: 4 načina da zamrzneš avokado + RECEPTI

Žitarice od cijelog zrna

Da bi mozak mogao obavljati sve svoje važne funkcije, potrebna mu je energija. Naše vještine koncentracije usko su povezane sa moždanom zalihom glukoze. Žitarice od cijelog zrna su odlična hrana za mozak jer zadovoljavaju potrebu za uravnoteženim izvorom energije.

Možda te zanima
zdrave čokoladice

S druge strane, konzumiranje proizvoda od bijelog brašna ima jake uspone i padove u razini glukoze u tijelu, što usporava rad ovog organa, te ga preopterećuje.

Brokula

Ovo zeleno povrće je izvor dva važna elementa za mozak. Vitamin K iz brokule pomaže jačanju kognitivne sposobnosti, dok kolin poboljšava pamćenje. Povrh svega, brokula sadrži i značajne količine folne kiseline koja je saveznica u borbi protiv nekih simptoma Alzheimerove bolesti.

Brokula ima i brojne druge benefite za zdravlje o kojima smo ranije pisali. Sve ove činjenice će vam garantovano biti podsticajne da brokulu uvrstite na vaš svakodnevni jelovnik.

Tamna čokolada

Ko kaže da zdrava hrana ne može biti ukusna? Kakao može poboljšati govor i kognitivne funkcije kod starijih ljudi, dok svakodnevna konzumacija tamne čokolade sa visokim postotkom kakaoa dokazano poboljšava cirkulaciju u mozgu.

Mnoga istraživanja takođe su pokazala zašto bismo svi trebali uključiti tamnu čokoladu u našu ishranu. Naime, naučno je dokazano da tamna čokolada snižava krvni pritisak, daje koži ljepši i zdraviji izgled, poboljšava moždane funkcije i odličan je izvor gvožđa, fosfora, kalijuma i magnezijuma.

Savjet plus – Vježbe za poboljšanje rada mozga

  • Unakrsno hodanje – hodajte u mjestu naizmjenično dodirujući lijevim laktom desno koljeno i obrnuto. Ponavljajte ovu vježbu dve do tri minute.
  • Dodirivanje stopala – Ispružite desnu ruku ispred sebe, polako se saginjite i prstima desne ruke dodirnite prste lijevog stopala. U isto vrijeme lijevu ruku pokušajte podići u vis držeći je što uspravnijom. Ponavljajte ovu vježbu bržim ritmom, dvije minute.
  • Opuštanje vrata – Stavite desnu ruku na lijevo rame te ga pri tome čvrsto stisnite. Duboko udahnite. Polako izdišući okrenite glavu preko desnog ramena. Ponovno udahnite vračajući glavu u središnji položaj. Isti postupak ponovite s lijevom rukom

Ovo su samo neke od namirnica koje poboljšavaju pamćenje i koncentraciju. Kada va

m konzumacija istih dosadi, ZdraviJa će se potruditi da za vas prodnađe nove superfood namirnice, a do tada trk u prodavnicu jer već znate šta treba da kupite!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh