Šta treba da jede dojilja?

Avatar photo
doje

Ishrana dojilja jako je važna za pravilnu produkciju i kvalitet mleka za bebu. Posebno je važan adekvatan unos tečnosti i hranljivih materija. Zato se ZdraviJa potrudila da istraži šta obavezno treba da jedu žene koje doje svoju decu, ali i šta da izbegavaju od hrane, kako bi njihova beba imala manje grčeva.

Značaj dojenja

Dojenje ima povoljno dejstvo na zdravlje deteta. Majčino mleko osigurava optimalan i uravnotežen unos hranljivih sastojaka i sadrži materije koje jačaju detetov imunološki sistem i pomažu mu u borbi protiv infekcija, bakterija i virusa.

Dojenje povoljno utiče i na zdravlje majke. Pomaže da se telo brže vrati u normalu nakon trudnoće, a pokazalo se da žene koje doje duži period ređe obolevaju od raka dojke, jajnika i dijabetesa.

doje
@pinterest

Ishrana tokom dojenja treba da se temelji na piramidi pravilne ishrane. Treba uključiti namirnice iz svih grupa: žitarice, voće i povrće, mleko i mlečne proizvode, meso, kao i zamene za meso. Slatkiše, masti životinjskog porekla i margarin treba jesti u malim količinama.

Unosite dovoljno tečnosti

Posebno je važno da dojilje piju dosta tečnosti. Dnevno treba da popiju najmanje tri litre vode ili druge tečnosti. Adekvatna količina tečnosti, vode, blagih čajeva i prirodnih voćnih sokova veoma je bitna za uspostavljanje i održavanje laktacije.

doje
@pinterest

Majkama se savjetuje da češće piju čajeve od kamilice, listova melise, koprive, anisa i komorače, jer ova biljna kombinacija podstiče stvaranje mleka, ublažava grčeve i oslobađa gasove iz debelog creva.

U slučaju smanjenog unosa tečnosti, smanjuje se izlučivanje vode preko bubrega, ali ne i količina izlučenog mleka. Pojava tamne mokraće jakog mirisa ukazuje na nedovoljan unos tečnosti.

Plus 500 kalorija

Dnevni zbir kalorija ne treba da se spušta ispod 1.800. Žena koja doji troši oko 500 kalorija na dan samo na stvaranje mleka za svoje dete. To je jednako energiji koja se potroši ukoliko pretrčite šest kilometara. Zato i postoji pravilo da je majkama tokom dojenja potrebno dodatnih 500 kalorija na dan.

doje
@pinterest

Međutim, ako je žena pre trudnoće imala prekomernu telesnu težinu ili je dobila veliki broj kilograma tokom trudnoće, taj dodatni unos kalorija treba da bude niži. Redukcijske dijete tokom dojenja strogo su zabranjene, međutim velika je verovatnoća da ćete u tom periodu gubiti 0,5 kg nedeljno. Nemojte to da vas brine, to je rezultat normalnog fiziološkog procesa.

Šta treba da izbegavate od namirnica?

doje
@pinterest

Za vreme dojenja ne preporučuju se slana i začinjena hrana, suhomesnati proizvodi, beli luk, začini, kisela hrana, gazirana pića, alkohol i cigarete. Takođe, izbegavajte hranu koja izaziva gasove i nadima, pre svega grašak, pasulj, boraniju, kupus, brokoli, gljive.

Možda vam bude interesantno: 5 razloga da jedete gljive

Idealno izbalansiran jelovnik za žene koje doje

Doručak: Sveže isceđeni voćni sok, 2 pečena jaja, 2 kriške tosta od integralnog brašna, šolja voćne salate, kafa bez kofeina

Možda te zanima
dece zahvalnost

Užina: Šejk od banana i mleka, jabuka

Ručak: 200 g pilećih grudi pečenih na roštilju, salata od mešanog povrća, pecivo

Užina: Mocarela s paradajzom 150 g, 2 parčeta integralnog hleba, sok od svežeg voća

Večera: Plava riba sa roštilja 200 g, 2 šolje kuvanog povrća, 2 šolje voća

Nadamo se da smo vam malo pomogli ako ste imale dileme oko ishrane tokom dojenja. ZdraviJa vam želi zdrave obroke i uspešno dojenje!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh