Šta treba da jede dojilja

Avatar photo

 

Ishrana dojilja jako je važna za pravilnu produkciju i kvalitet mlijeka za bebu. Posebno je važan adekvatan unos tečnosti i hranljivih materija. Zato se ZdraviJa potrudila da istraži šta bi obavezno trebalo da jedu žene koje doje svoju djecu, ali i šta da izbjegavaju od hrane, kako bi njihova beba imala manje grčeva.

Značaj dojenja

Dojenje ima povoljno dejstvo na zdravlje djeteta. Majčino mlijeko osigurava optimalan i uravnotežen unos hranljivih sastojaka i sadrži materije koje jačaju djetetov imunološki sistem i pomažu mu u borbi protiv infekcija, bakterija i virusa.

Dojenje povoljno utiče i na zdravlje majke. Pomaže da se tijelo brže vrati u normalu nakon trudnoće, a pokazalo se da žene koje doje duži period rjeđe obolijevaju od raka dojke, jajnika i dijabetesa.

Ishrana tokom dojenja treba da se temelji na piramidi pravilne ishrane. Treba uključiti namirnice iz svih grupa: žitarice, voće i povrće, mlijeko i mliječne proizvode, meso, kao i zamjene za meso. Slatkiše, masti životinjskog porijekla i margarin treba jesti u malim količinama.

Unosite dovoljno tečnosti

Posebno je važno da dojilje piju dosta tečnosti. Dnevno treba da popiju najmanje tri litra vode ili druge tečnosti. Adekvatna količina tečnosti, vode, blagih čajeva i prirodnih voćnih sokova veoma je bitna za uspostavljanje i održavanje laktacije.

Majkama se savjetuje da češće piju čajeve od kamilice, listova melise, koprive, anisa i komorača, jer ova biljna kombinacija podstiče stvaranje mlijeka, ublažava grčeve i oslobađa gasove iz debelog crijeva.

U slučaju smanjenog unosa tečnosti, smanjuje se izlučivanje vode preko bubrega, ali ne i količina izlučenog mlijeka. Pojava tamne mokraće jakog mirisa ukazuje na nedovoljan unos tečnosti.

Plus 500 kalorija

Dnevni zbir kalorija ne treba da se spušta ispod 1.800. Žena koja doji troši oko 500 kalorija na dan samo na stvaranje mlijeka za svoje dijete. To je jednako energiji koja se potroši ukoliko pretrčite šest kilometara. Zato i postoji pravilo da je majkama tokom dojenja potrebno dodatnih 500 kalorija na dan.

Međutim, ako je žena prije trudnoće imala prekomjernu tjelesnu težinu ili je dobila veliki broj kilograma tokom trudnoće, taj dodatni unos kalorija treba da bude niži. Redukcijske dijete tokom dojenja strogo su zabranjene, međutim velika je vjerovatnoća da ćete u tom periodu gubiti 0,5 kg nedeljno. Nemojte to da vas brine, to je rezultat normalnog fiziološkog procesa.

Šta da izbjegavate od namirnica

Za vrijeme dojenja ne preporučuju se slana i začinjena hrana, suhomesnati proizvodi, bijeli luk, začini, kisela hrana, gazirana pića, alkohol i cigarete. Takođe, izbjegavajte hranu koja izaziva gasove i nadima, prije svega grašak, pasulj, boraniju, kupus, brokoli, gljive.

Idealno izbalansiran jelovnik za žene koje doje

Doručak: Svježe iscjeđeni voćni sok, 2 pečena jaja, 2 kriške tosta od integralnog brašna, šolja voćne salate, kafa bez kofeina

Možda te zanima
Shakshuka

Užina: Šejk od banana i mlijeka, jabuka

Ručak: 200 g pilećih grudi pečenih na roštilju, salata od miješanog povrća, pecivo

Užina: Mocarela s paradajzom, 150 g, 2 parčeta integralnog hljeba, sok od svježeg voća

Večera: Plava riba s roštilja 200 g, 2 šolje kuvanog povrća, 2 šolje voća

Nadamo se da smo vam malo pomogli ako ste imale dileme oko ishrane tokom dojenja. ZdraviJa vam želi zdrave obroke i uspješno dojenje!

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh