Ostanite motivisani na putu do cilja uz ove trikove

Avatar photo
postavite ciljeve

Da li vam se dešavalo da budete puni energije i sa velikim entuzijazmom idete kroz zacrtane ciljeve, a onda odjednom ta motivacija nestane? Vjerujemo da vam se ovo nije jednom desilo. Kako biste se riješili tih smetnji i ostali motivisani tokom cijelog puta do cilja, ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta i trikova koje morate početi primjenjivati što prije.

Odredite ciljeve

Ako dovoljno vremena posvetite razmišljanju i planiranju onoga što želite postići, vjerovatno ćete manje brinuti da li ćete to postići ili ne. Jer, svojim razmišljanjem i planiranjem stvarate pozitivnu sliku i samim tim očekujete ništa manje od uspjeha. Zato, ne gledajte svoje ciljeve kao apstraktne ideje u glavi. Sjednite i razmislite o tome gdje ste sada i gdje želite biti. Zapišite sve ono što želite postići. Na taj način gradite jasnu viziju sebe u budućnosti.

Razjasnite zašto to želite

Najvažniji korak nakon postavljanja ciljeva, jeste razjašnjenje zašto to želite. Morate znati šta vas je podstaklo, jer, kada u jednom momentu izgubite motivaciju, ti razlozi će vas vratiti na pravi put. Zapisujte razloge po važnosti, a prvenstveno se usmjerite na razloge koji se tiču isključivo vas, a ne zasnivaju se na oduševljenju drugih.

dnevnik za ciljeveBudite realni

Malo je vjerovatno da ćete za samo mjesec dan smršati 20 kilograma, pročitati 10 knjiga sa uživanjem, te otići na nevjerovatno putovanje. Ne postavljajte isuviše nevjerovatne uspjehe. Umjesto toga, razmislite o tome koji su ciljevi zaista izvodivi u skladu sa vašim životnim stilom i obavezama. Odredite mini ciljeve koji će vas odvesti do velikog cilja.

Odredite vremenski okvir

Slično sa prethodnim, budite realni i po pitanju vremena. Ne želite ostati razočarani jer niste uspjeli završiti posao koji ste imali za samo 10 dana, ali ne želite ga ni ostaviti za „nekad u toku godine“. Da ne biste zapali u jednu od te dvije situacije, vremenski isplanirajte vaše ciljeve i obaveze. Dakle, postavite realan vremenski okvir za nešto, a zatim isplanirajte i šta nakon toga.

Napravite kalendar odgovornosti

Ovaj kaledar iziskuje malo vremena i truda, a i te kako će vam pomoći da ostanete na pravom putu. Ako je vaš cilj smršati – napravite plan treninga, zdravih obroka ali i cheat jela ili dana.

motivisaniPratite svoj napredak

Mjerenje napretka pomoći će vam da zadržite motivaciju. Na taj način ćete dobiti najrealniju sliku onoga gdje ste i koliko vam je još potrebno kako biste svoj cilj ostvarili u potpunosti. Takođe, pomoći će vam da velike ciljeve podijelite na manje.

Možda te zanima
meditacija

Uklonite sve potencijalne smetnje

Razmislite o onim stvarima koje niste uspjeli postići u prošlosti. Šta je uzrok vašeg neuspjeha? Da li vam je nešto stajalo na putu? Zapisivanjem onoga što se dogodilo može spriječiti potencijalne smetnje. Zašto je za svaki od ovih trikova važno zapisivanje? Zato što kada ispred sebe imate nešto „crno na bijelo“ lakše ćete uočiti potencijalne prepreke te najefikasniji način za uspjeh.

Proslavite svaki cilj (mali i veliki)

Slavite svoja dostignuća. Unaprijed razmislite o tome kako biste se htjeli nagraditi svaki put kada postignete novi cilj. To može biti potencijalni izlet u prirodi sa prijateljima, masaža ili spa dan samo za vas.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh