9 trikova koji će ti pomoći da ostaneš motivisana i postigneš ciljeve

Avatar photo
uspesne zene

Da li vam se dešavalo da tokom dužeg vremenskog perioda budete puni energije i sa velikim entuzijazmom idete prema zacrtanim ciljevima, a onda u jednom danu sva ta motivacija nestane?

Ne brinite, niste jedini! Gubitak volje i motivacije svojstven je svim ljudima i zapravo veoma česta pojava. Kako biste prevazišli te teške trenutke, ZdraviJa vam donosi nekoliko konkretnih saveta koje bi trebalo početi primenjivati što pre.

1. Odredite ciljeve

Ako dovoljno vremena posvetite razmišljanju i planiranju onoga što želite postići, verovatno ćete manje brinuti o tome da li ćete to postići ili ne. Naime, svojim razmišljanjem, planiranjem i vizualizacijom ciljeva, stvarate u glavi ideju o uspehu i samim tim ne očekujete ništa manje od uspeha. Zato, ne gledajte na svoje ciljeve kao na apstraktne ideje u glavi. Sednite i razmislite o tome gde ste sada i gde želite biti. Zapišite sve ono što želite postići, jer na taj način gradite jasnu viziju sebe u budućnosti.

2. Razjasnite zašto to želite

karijera

Najvažniji korak nakon postavljanja ciljeva je da sami sebi objasnite zbog čega želite nešto da ostvarite. Morate znati šta vas je podstaklo, jer, kada u jednom trenutku izgubite motivaciju, ti razlozi će vas vratiti na pravi put. Zapišite ih na papir i pobrinite se da vam uvek budu pri ruci.

3. Postavite sebi realne ciljeve

Malo je verovatno da ćete za samo mesec dana smršati 20 kilograma, pročitati 10 knjiga ili otputovati na kraj sveta. Ne postavljajte sebi nedostižne ciljeve! Umesto toga, razmislite šta biste zaista mogli ostvariti kada uzmete u obzir vaš životni stil i navike. Odredite mini ciljeve koji će vas odvesti do onog velikog.

4. Odredite vremenski okvir

Budite objektivni i kada je u pitanju vreme potrebno za ostvarivanje određenog cilja. Ne želite ostati razočarani jer niste uspeli završiti određeni zadatak ili postići neki cilj za samo 10 dana, ali ne želite ni da ga ostavite za „nekad u toku godine“. Kako biste izbegli ovakve situacije, važno je da dobro uskladite svoje obaveze ili ciljeve i vreme koje će vam biti potrebno da ih ostvarite. Dakle, najpre postavite sebi realan vremenski okvir za određeni projekat, a zatim planirajte sve ostalo.

5. Napravite kalendar odgovornosti

Izrada kalendara odgovornosti iziskuje malo vremena i truda, ali će vam sigurno pomoći da ostanete na pravom putu. Ako je vaš cilj da smršate – napravite precizan plan treninga, zdravih obroka ali i cheat jela ili dana.

tajna uspeha

6. Pratite svoj napredak

Praćenje napretka je veoma važno i može vam pomoći da ostanete motivisani do kraja. Ukoliko redovno pratite napredak, dobićete najrealniju sliku onoga gde ste i koliko vam je još potrebno kako biste svoj cilj ostvarili u potpunosti. Takođe, može vam pomoći i ako velike ciljeve podelite na nekoliko manjih.

Možda te zanima
suočiti sa tugom

7. Uklonite sve potencijalne smetnje

Razmislite o ciljevima koje niste uspeli ostvariti u prošlosti. Šta je bio uzrok vašeg neuspeha? Da li vam je nešto stajalo na putu? Zapišite šta se dogodilo i analizirajte uzroke svog neuspeha. Verovatno se pitate zbog čega vam uvek savetujemo da zapisujete. Zbog toga što, kada ispred sebe imate nešto „crno na belo“, lakše ćete analizirati, uočiti potencijalne prepreke i napraviti dobar plan.

8. Pridržavajte se plana

Doslednost je ključna na putu do uspeha. Kada izradite kalendar odgovornosti i kada budete jasno znali kakav vam je raspored svakog dana, pridržavajte ga se. Ubrzo će vam neke od obaveza koje svakodnevno izvršavate postati navika, a razvijanje pozitivnih navika pomaže u ostvarivanju dugoročnih ciljeva.

9. Proslavite svaki cilj (mali i veliki)

Slavite svoja dostignuća. Unapred razmislite o tome kako biste se hteli nagraditi svaki put kada ostvarite neki mali cilj. To može biti potencijalni izlet u prirodi sa prijateljima, masaža ili spa dan samo za vas.

Ukoliko već sutra počnete primenjivati ove savete, verujte da će vaša motivacija ostati na visokom nivou. Srećno!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh