Praktični saveti za mame: Kako adekvatno oblačiti bebu tokom vrelih letnjih meseci?

Avatar photo

Letnji meseci donose visoke temperature koje neretko predstavljaju pravi izazov za roditelje kada je u pitanju odevanje beba.

Naime, za razliku od odraslih i starije dece, novorođenčad i bebe nisu u stanju da regulišu telesnu temperaturu tako efikasno.

Bebe imaju ograničenu sposobnost da se znoje i na taj način rashlađuju telo. Njihove znojne žlezde nisu u potpunosti razvijene, što otežava hlađenje putem znojenja.

Osim toga, bebe imaju relativno veliku površinu tela u odnosu na njihovu masu, što znači da gube toplotu brže nego odrasli. To ih čini podložnijim pregrevanju i pothlađivanju.

Bebe se ne mogu same prilagoditi temperaturnim promenama kao što to mogu odrasli. Ne mogu skinuti sloj odeće ako im je vruće ili se pokriti ako im je hladno, pa zavise od roditelja ili staratelja da ih pravilno obuku.

leto sa bebom

Zbog svega navedenog, važno je pažljivo pratiti bebine reakcije i oblačiti ih u skladu sa temperaturama vani, vodeći računa da im nije ni previše vruće ni previše hladno.

Tokom letnjih meseci im treba obezbediti udobnu i adekvatnu odeću koja će ih zaštititi od sunca, ali i omogućiti im da ostanu rashlađeni. Evo nekoliko saveta kako da oblačite svoju bebu leti.

1. Birajte laganu i prozračnu, široku odeća

Birajte prirodne materijale koji su lagani, prozračni i prijatni za kožu. Najbolje je da birate odeću od pamuka, koja omogućava koži da diše. Osim toga, poželjno je da odeća ne bude uska.

2. Dugački rukavi i nogavice su dobar odabir

bebe vrucina

Ukoliko je sunčeva svetlost veoma jaka, dugi rukavi i nogavice mogu pružiti bolju zaštitu od sunca i sprečiti opekotine.

3. Šeširići i kačketi su obavezni

Ne zaboravite da zaštitite bebinu glavicu od direktnih sunčevih zraka. Koristite lagane šeširiće ili kačkete sa širokim obodom koji će pokriti lice i vrat.

Možda te zanima

4. Uvek oblačite svetle boje

Odeća u svetlim bojama poput bele i svetlih nijansi plave ili žute apsorbuje manje sunčeve svetlosti.

5. Koristite zaštitu od insekata

bebe i vrucina

Ako boravite vani, posebno uveče, bebi obucite odeću koja pokriva ruke i noge kako biste je zaštitili od uboda insekata. Takođe možete koristiti baby friendly repelente.

6. Prilagodite slojeve odeće

Oko podneva temperature uglavnom rastu, a uveče padaju, pa je korisno imati lagani sloj odeće koji možete dodati ili skinuti kako se temperatura menja.

Najvažnije od svega je da dobro pazite na reakcije i signale koje vam beba šalje. Ako primećujete da su joj obrazi previše rumeni, a ruke i stopala topla (kod beba je normalno da su im ruke i stopala hladniji nego drugi delovi tela), skinite jedan sloj odeće ili prilagodite oblačenje prema potrebi.

Ukoliko i vi imate neke savete u vezi sa ovom temom, pišite nam.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh