Promjena rutine nakon posla učiniće vas srećnim i produktivnim

Avatar photo
promjena rutine

Htjeli mi to ili ne, nakon određenog vremena svako se nađe u životnoj svakodnevici gdje rutina počinje vladati našim životima. Prestanite biti pasivni i budite proaktivni, jer promjena rutine je izuzetno važna.

Nerijetko nakon posla samo prebacimo stvari preko stolice ili vješalice i prepustimo se opuštanju na kauču uz film ili seriju žaleći se nakon toga kako ništa ne stižemo i kako nam se dani sastoje od manevrisanja između kuće i posla.

Činjenica je da smo za to sami krivi, a istraživači su otkrili da nam je, da bismo to promijenili zapravo samo potrebna kvalitetna rutina nakon posla. U nastavku vam donosimo četiri koraka do savršene rutine nakon posla uz koju ćete napokon postati produktivni i zadovoljni sobom.

Pospremite sve

Čist prostor znači i čist um. Zato umjesto da stvari samo bacite na prvu stolicu koju ugledate, pospremite odjeću koju ste nosili tog dana, izvadite posudice od ručka i kafe iz torbe i organizujte stvari za sutrašnji dan.

Tako ćete idućeg jutra izbjeći trku sa traženjem ključeva ili rokovnika, a iza sebe ćete ostaviti čist prostor u kojem se možete posvetiti pokretanju bloga koji već neko vrijeme planirate ili čitanju klasika koje želite pročitati još od srednje škole.

Možda vam bude interesantno: Jesenje čišćenje – spremite vaš dom za zimu

promjena rutine

Uvedite zdrave navike

Nakon pospremanja krenite zdravo. Pripremite zdravi snack u obliku orašastih plodova ili maslaca od badema na kriški jabuke pa se posvetite pripremanju zdravog ručka za idući dan. Za pripremu zdravog obroka vam ne treba puno vremena, samo je važno dobro se pripremiti.

Pripremite salatu u tegli, tortilju sa falafelom i povrćem ili neko zdravo varivo i imajte na umu da ovakve obroke možete pripremati i za nekoliko dana unaprijed. Ukusne i zdrave recepte pronađite u rubrici PRAVIM magazina ZdraviJa.

Pročitajte i ovo: Zdrave užine za posao koje se brzo pripremaju

Posvetite se sebi

Kao i zdrav obrok, vježbanje je važna zdrava navika koju je dobro praktikovati nekoliko puta sedmično. Zato pokušajte par puta sedmično otići na jogu, u teretanu ili jednostavno trčati ili šetati u prirodi – šta god vam odgovara.

Takođe možete umjesto autom, ili prevozom, sa posla i na posao ići biciklom. Osim što je zdravo, može biti i izuzetno zabavno.

Možda te zanima
spavanje i poze

Ne zaboravite ni da u brigu o sebi ulazi i njegovanje tijela u obliku kupke, masaže, hranljivih maski za lice, ali i čitanje, ples, gledanje omiljene serije ili bilo koji drugi ritual koji će vam pomoći da se osjećate bolje izvana i iznutra.

Napravite plan obaveza za sutra

Prije spavanja u planer unesite spisak obaveza za sutrašnji dan. Tako ćete dobiti jasnu sliku onoga što vas čeka i bez straha od neizvjesnosti lakše zaspati i imati kvalitetniji san, a i nećete zaboraviti na niz stvari što se često događa ako ih prije ne zapišemo ili odmah ne riješimo.

Male promjene rutine i izlazak iz svakodnevice obogatiće vaš život novim iskustvima. Osjećaćete se bolje, motivisanije i puni elana za nove aktivnosti o kojima do sada niste razmišljali. Uzmite sve što vam život pruža kako ne biste propustili sve ono o čemu ste sanjali.

Da li je promjena rutine i vaša odluka? Pišite nam u komentarima šta je to što je vama pomoglo da ljepše iskoristitte vrijeme nakon posla.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh