6 razloga zbog kojih bi trebalo da na posao idete biciklom

Avatar photo
zasto voziti bicikl na posao

Ubrzan način života i mnoštvo svakodnevnih obaveza neretko nam „oduzimaju” vreme koje bismo mogli iskoristiti da odemo na rekreaciju ili da se posvetimo nekoj fizičkoj aktivnosti.

Ako vam je dosta da sami sebi ponavljate kako nemate vremena da vežbate jer imate previše obaveza na poslu, a u podrumu imate parkiran bicikl, donosimo vam nekoliko razloga zbog kojih bi trebalo da upravo taj bicikl svakodnevno koristite kao prevozno sredstvo do radnog mesta.

1. Poboljšaćete svoje opšte zdravlje

Redovna vožnja bicikla poboljšava kondiciju, jača srce, smanjuje rizik od gojaznosti i poboljšava opšte fizičko stanje. Umesto automobilom, odlazak na posao biciklom će vam omogućiti da integrišete fizičku aktivnost u svakodnevni život.

2. Bićete bolje raspoloženi

voznja bicikla i trening

Vožnja bicikla je odličan način da se opustite i smanjite nivo stresa. Uživaćete u svežem vazduhu, osećajući vetar u kosi i sunce na licu dok pedalirate do posla. Bićete puno bolje raspoloženi, jer fizička aktivnost podstiče lučenje endorfina, hormona sreće.

3. Verovatno ćete uspeti i da smršate

Vožnja biciklom do posla može vam pomoći u postizanju i održavanju željene težine. Prema istraživanju objavljenom u PLOS Medicine, redovna vožnja bicikla provereno smanjuje rizik od gojaznosti, visokog krvnog pritiska i kardiovaskularnih bolesti. Ova aktivnost može sagoreti i do 200 kalorija po vožnji, doprinoseći bržem gubitku kilograma.

4. Doprinosićete borbi za brigu o životnoj sredini

voznja bicikla

Korišćenjem bicikla umesto motornog prevoza, doprinosite očuvanju životne sredine. Vožnja biciklom je ekološki prihvatljiv način transporta koji smanjuje emisije gasova staklene bašte i pomaže očuvanju čistog vazduha. Osim smanjenja emisija štetnih gasova, vožnja bicikla ima pozitivan i uticaj na smanjenje buke u urbanim sredinama. Manje buke doprinosi poboljšanju kvaliteta života u gradskim područjima i podržava stvaranje prijatnijeg i zdravijeg okruženja za sve stanovnike.

Možda te zanima

5. Uštedećete novac

Vožnja bicikla je ekonomičan način transporta. Svakodnevnim odlaskom na posao biciklom, eliminisaćete troškove goriva, parkinga i održavanja automobila. Investicija u bicikl i osnovno održavanje mnogo su pristupačniji.

6. Manja je verovatnoća da ćete uzeti slobodan dan zbog bolesti

posao bicikl voznja

Istraživanje koje je urađeno u Holandiji pokazalo je da ljudi koji voze bicikl skoro nikada nisu uzimali slobodan dan zbog bolesti, za razliku od onih koji na posao dolaze nekim drugim prevoznim sredstvom. Štaviše, što su duže vozili do posla, ređe su bili bolesni.

Nadamo se da smo vas inspirisali da već od sutra na posao krenete biciklom i uživate u brojnim benefitima koje ova zdrava praksa pruža.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh