Kako da održite higijenu doma ako imate ljubimca?

Avatar photo
Labrador sedi na krevetu sa dve devojcice i muskarcem, higijena ljubimaca

Kada ste posljednji put promijenili kutiju za izmet vaše mačke ili sapunom i vodom očistili posude za hranu vašeg psa? Kućni ljubimci čine naše živote ispunjenim, ali ih takođe mogu učiniti neurednim i prljavim. Pored bezuslovne ljubavi vašeg ljubimca, sa njima dobijamo njihovo krzno, prljavštinu, dlake i grinje. Ovo može da predstavlja izazov čak i za najurednije roditelje ljubimaca.

Međutim, treba znati da obavljanjem higijenskih poslova vezano za kućne ljubimce čuvamo njih, ali i sebe. Istraživanja su pokazala da je više od 6 od 10 infektivnih bolesti zoonotično, što znači da prelaze sa životinja na ljude. Čuvanje od ovih bolesti često je pitanje praktične i jednostavne higijene.

Očistite kutiju vašeg mačka svakog dana

Ukoliko jaki mirisi nisu dovoljni da bi vas prisilili da očistite kutiju svoje mačke svakog dana, znajte da je prljava kutija plodno tlo za brojne parazite kao što je Toxoplasma gondii. Širenjem kroz mačji izmet, T. gondii može izazvati toksoplazmozu, bolest koja rezultuje simptomima poput gripa.

Koji je najbolji način čišćenja kutije? Nakon pražnjenja, preporučuje se upotreba blagog sapuna i potpuno ispiranje i sušenje.

Operite posteljinu vašeg ljubimca

ljubimcaPored toga što je magnet za sakupljanje krzna, prljavštine i grinja, jastuk za spavanje vašeg psa takođe može da prikriva buve i larve. Ovaj zadatak je posebno važan ako vi ili neko u vašem domaćinstvu pati od astme ili alergije.

Usisavanje je često dovoljno u ovom slučaju, ali da bi se smanjio rizik širenja zaraznih bolesti, potrebno je posteljinu temeljno oprati blagim deterdžentom jednom sedmično ili kad postane prljava.

Temperatura vode treba da bude 130 stepeni ili više, a posteljinu treba sušiti 20 minuta na visokoj temperaturi. U slučaju da imate mačku, posteljina se može malo rjeđe prati, ali se krzno mora uklanjati jednom sedmično četkom ili trakom.

Operite ruke nakon kontakta

Zapamtite da operete ruke nakon što se igrate, hranite ili čistite poslije vaših ljubimaca. Preporučuje se da operete ruke sapunom i vodom kako biste smanjili mogućnost dobijanja bilo koje bolesti, uključujući E. coli, salmonelu, kriptosporidijum i slično. Pokušajte držati sapun u različitim područjima kuće kako biste lakše zapamtili da treba da operete ruke.

Pazite kako čuvate hranu vaših ljubimaca

Ukoliko vi ne biste pojeli hranu koja je prenoćila u zdjeli, zašto bi onda to trebao vaš ljubimac? Hrana za pse može postati kontaminirana salmonelom, a ako se prenese na ljude, može izazvati tešku bolest.

Mlađi i stariji odrasli, kao i oni sa slabijim imunim sistemom, posebno su ranjivi. Pseću hranu treba čuvati u zatvorenim kutijama. Takođe, hranu nemojte skladištiti otvorenu. Otvorena hrana će privući glodare, koji bi mogli zagaditi hranu parazitima.

Čistite zdjele iz kojih oni jedu

Kada kućni ljubimci jedu i piju iz svojih posuda, njihova pljuvačka prenosi bakterije. Ukoliko se posuda ne čisti pravilno, bakterije mogu rasti i izazivati bolesti kod kućnih ljubimaca, kao i kod djece koja se igraju sa posudama.

Koliko često treba da očistite posude svog kućnog ljubimca? Preporučuje se da zdjelu za hranu stavite u mašinu za pranje sudova ili je operete ručno svakodnevno između obroka, a posudu za vodu svaka dva dana.

Prevencija od buva i krpelja

Opskrbite svog kućnog ljubimca pravilnom opremom protiv buva i krpelja. To je od vitalnog značaja za zdravlje vašeg kućnog ljubimca, kao i vas. Vlasnici takođe trebaju oprati šape i usta svojih ljubimaca blagom sapunicom ili bebi maramicama kada dođu iz šetnje ili igranja kako bi izbjegli bakterije, alergene i parazite koje ljubimac može unijeti u vaš dom.

Ovo takođe može spriječiti širenje Bartoneloze, bolesti koja se popularno naziva groznica mačaka. Bartoneloza je uzrokovana bakterijom Bartonella henselae, za koju stručnjaci kažu da se širi preko zaraženih mačjih ugriza i ogrebotina na koži ljudi.

Većina mačaka ne pokazuje znake infekcije, ali u rijetkim slučajevima mogu razviti probleme sa srcem. Ljudi koji su izloženi ovoj bakteriji mogu imati crvenilo i gnoj na ulaznoj lokaciji, zajedno sa drugim simptomima poput groznice, letargije i glavobolje.

Usisavajte podove

Ukoliko bolujete od alergije ili astme, redovno usisavanje je neophodno – posebno ako živite sa kućnim ljubimcima. Mačke posebno proizvode Fel d 1, protein koji se nalazi u urinu, pljuvački i ćelijama kože, a koji uzrokuje alergije kod nekih ljudi.

Možda te zanima
piknik sta mi treba

Čak su i mačke i psi često alergični na prašinu, baš kao i mi. Tepisi i podovi se trebaju usisati bar jednom sedmično koristeći usisivač sa HEPA filterom. Urin, povraćanje i mrlje od životinjske stolice treba tretirati enzimskim eliminatorima mirisa, a tepihe očistiti parom svakih šest do 12 mjeseci kako bi ubili bakterije, grinje i buve.

Operite i zamijenite igračke vaših ljubimaca

macaZapostavljanje igračaka vaših ljubimaca može dovesti do lokalizovanih infekcija kože, ako je vaša koža u stalnom kontaktu sa prljavim predmetom. Čvrste igračke očistite vrelom vodom i sapunom, te dezinfikujte blagim rastvorom izbjeljivača, zatim temeljno isperite.

Možda vam bude interesantno: NAUKA POTVRDILA: kućni ljubimci djeluju pozitivno na zdravlje ljudi

Mekane igračke operite u mašini za pranje veša. Igračke bi trebalo zamijeniti ako su oštećene jer predstavljaju rizik za kućnog ljubimca. Na primjer, oni mogu pojesti poliestersku unutrašnjost iz gnječene igračke. I okovratnici treba da se operu u mašini za pranje veša svake četiri do šest sedmica.

Koristite odgovarajuća sredstva

Ono što čistite je isto toliko važno koliko i kako to čistite. Neki proizvodi za čišćenje domaćinstva su otrovni za vaše kućne ljubimce. U navedeno spadaju sredstva za čišćenje odvoda, koncentrovani deterdžent za pranje sudova, proizvodi za uklanjanje kreča, sredstva za čišćenje rerne i koncentrovani čistači toaleta.

Preporučuju se prirodna sredstava za čišćenje, posebno za upotrebu na tepisima i podovima jer hemijska sredstva za čišćenje mogu nadražiti respiratorni sistem vašeg ljubimca. Obični sapun i voda su adekvatni, a u drugim slučajevima to može biti i rastvoreno i razvodnjeno sredstvo za izbjeljivanje koje je odlično za dezinfekciju.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti dragocjeni kada je u pitanju održavanje vašeg doma u kojem boravi i kućni ljubimac.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh