Evo kako da zarađujete dok putujete

Avatar photo
kako da zarađujete

Niste osoba koja voli da radi posao u kancelariji od 8 do 4, osjećate se skučeno i željeli biste da umjesto stresa i monotonije, putujete, zabavljate se, ali i zarađujete? Na pravom ste mjestu, jer vam u ovom tekstu donosimo kako da uživate, a pritom zarađujete dovoljno novca za sva vasa putovanja.

Ukoliko počnete da radite neki od brojnih online poslova koji su trenutno veoma traženi, kancelarija će vam se nalaziti bilo gdje u svijetu gdje uključite svoj laptop. Kada novac zarađujete online, nije bitno gdje ste. Možete da radite od kuće, udobno zavaljeni u omiljenoj fotelji, ili možete da putujete svijetom.

Pitate se čime sve možete da se bavite online? U nastavku pročitajte kojim sve unosnim poslovima možete da se bavite.

Napravite sopstveni online kurs

Danas postoje sajtovi na kojima možete da postavite sopstveni online kurs iz oblasti za koju ste stručni, i to u vidu pisanih tutorijala, PDF dokumenata za preuzimanje i videa. Jedan od popularnih sajtova je Udemy, koji ima preko 100.000 kurseva na 60 svjetskih jezika, i više od 30 miliona studenata.

Pored toga, možete da napravite i sopstveni sajt na kojem ćete promovisati i prodavati vaše vještine i znanja i eto odgovora na pitanje kako da zarađujete.

Držite časove

Ukoliko ste stručni u određenoj oblasti, možete držati i online časove u vidu chat-a, preko brojnih specijalizovanih sajtova. Na ovaj način možete da radite samo onoliko koliko vam odgovara, i sami određujete radno vrijeme.

Najveća potražnja je za časovima engleskog jezika, pa postoji više specijalizovanih sajtova namijenjenih ovoj oblasti.

Znate li u kojim se zemljama nudi ogroman broj poslova vezanih uz podučavanje engleskog jezika? U Latinskoj Americi, na Bliskom istoku i u Aziji! Ovo je idealna prilika za one koji žele otići na neku destinaciju i tamo se zadržati proučavajući kulturu i upijajući svakodnevni život iz svoje okoline.

U većini slučajeva čak ne trebate biti sertifikovani profesor! Posjetite eslcafe.com i prijavite se za poziciju npr. u Južnoj Koreji, Japanu ili Tajlandu. Vjerujte nam, ugodno ćete se iznenaditi kada počnu pristizati pozivi za razgovore.

Budite turistički vodič

Ovo je u stvari ozbiljna odluka o promjeni karijere, a potrebno je i da uložite trud i novac kako biste dobili licencu. Međutim ako volite da putujete i želite da od putovanja i živite, ovo je legitiman način da to postignete.

Ako ste osoba koja voli ljude, druženje i ne predstavlja vam napor istovremeno šetanje i pričanje u raznoraznim vremenskim uslovima, onda je ovo dobar način spajanja posla i zadovoljstva.

Ipak, trebate imati na umu kako uvijek postoje dvije strane medalje, tako da postoje i dvije vrste vodiča: vodiči koji rade isključivo na određenim lokacijama i koji najčešće nisu vezani ugovorom za poslodavca, te profesionalni turistički vodiči koji rade za putničke agencije.

Ako se zaposlite u nekoj agenciji, onda morate biti spremni na planiranje i logističke poslove, kao što ćete se trebati ponekad i naoružati strpljenjem za raznorazne zahtjeve turističkih grupa koje vodite u obilazak.

Prodajte video i foto materijale sa putovanja

Tokom putovanja imaćete priliku da fotografišete i snimate nevjerovatne ljude, mjesta i događaje, a sada kada su dobri digitalni aparati dostupni po sve povoljnijim cijenama, prodaja ovih materijala može biti dobar dodatni izvor prihoda, ili, ako ste ozbiljni i puno ulažete u svoje znanje i opremu – ozbiljan posao.

Stock sajtovi vam omogućavaju da na njih postavite svoje radove, a zatim ih reklamiraju umjesto vas. Među sajtovima na koje možete postavljati svoje radove su Shutterstock, Photoshelter, Fotolia i iStock.

Otvorite svoju web shop galeriju na mjestima poput SmugMug.com, jer putem ovakvih platformi putnički časopisi i agencije kupuju fotografije za svoje potrebe.

Jedna od dobrih stvari jeste da svoje fotografije u početku šaljete medijima na besplatno korištenje, uz uslov da navedu autora, kako biste ipak donekle postali neko ime. Pa vas neko možda i angažuje kao službenog fotografa. Možda čak na nekom od kruzera, koji stalno trebaju fotografe za potrebe svojih gostiju

kako da zarađujete
@khemric

Postanite pisac

Savršen način da finansirate putovanja je da pišete o svojim putnim iskustvima i avanturama. Ipak, ovo u praksi nije baš tako lako, jer prvo morate da zainteresujete nekog da vam plati za tekstove ili da napravite isplativi travel blog.

Srećom, danas postoje brojni tutorijali na ovu temu, pa je i čuveni Lonely Planet objavio celu knjigu pod naslovom „How to Be a Travel Writer“. Još bolje, uopšte i ne morate da pišete o putovanjima, jer ako ste dobar pisac, možete da pišete o bilo čemu, a postoji više popularnih sajtova koji traže saradnike za kreiranje pisanih sadržaja. Jedan od takvih sajtova je iWriter.

Napravite plan

Međutim, prije nego što ostavite vlastiti dom i državu, date otkaz ili učinite nešto treće nužno da postanete travel blogger, napravite pripremu. Otvorite blog na nekom domenu i pišite o putovanjima na kojima ste bili. Stavljajte puno fotografija, a još bolje video radove.

Otvorite Facebook stranicu i tamo pišite, reklamirajte svoj blog, uključite se u Facebook grupe. Otvorite profil na Instagramu i postavljajte lijepe fotografije uz opise. Ne budite škrti u lajkanju drugih objava, ali nemojte biti dosadni. Trebate nekako početi da se čuje za vas, a ovako je najlakše.

Odlučite hoćete li pisati na maternjem ili engleskom jeziku, s tim da imajte na umu da je lakše pisati na materinjem, ali na stranom jeziku imate daleko veću publiku. Možda vas neko primijeti i angažuje kao blogera, ponudite vam besplatnu kartu u zamjenu za putopise, besplatan smještaj u zamjenu za reklamu, a vi napokon počnete živjeti od putovanja. Barem nakratko.

Profesionalno bloganje je zahtjevan posao. Uspješni blogeri provedu prvu godinu svog pisanja gradeći svoju prisutnost, relevantnost i reputaciju među putnicima, podižu svoje web stranice i brinu se o svojim društvenim mrežama, dakle troše svoju ušteđevinu i vrijeme kako bi imali dobru osnovu za to što rade.

Takođe, trebaju voditi računa o troškovima vlastitog marketinga, ali ako su putovanje i pisanje vaša strast, vjerujemo da ćete pronaći načina da zainteresujete ljude za ono što pišete i postanete dobri u svom poslu.

S druge strane, freelance bloganje je unosan posao koji sa sobom nosi hrpu dobrih stvari – činjenicu da niste vezani uz jednu lokaciju, već možete raditi odakle god želite, sve dok je interneta i struje.

Možda vam bude interesantno i ovo: ULTIMATIVNI vodič kako da uštedite novac na putovanju

Možda te zanima
seks u trudnoći

Prevodite

Ukoliko dobro govorite strani jezik, počnite da se bavite prevođenjem. Za ovaj posao vam je potreban samo laptop pa je svejedno odakle ga obavljate. Možete da potražite posao prevodioca dok ste na nekom putovanju. Sigurno će vam dobro doći znanje nekoliko jezika, sa engleskim kao osnovom.

Unovčite svoje vještine

Pitate se kako da zarađujete od svog hobija? Da li vam od ruke ide pravljenje unikatnih ručnih radova – ramova za slike, nakita, odjevnih predmeta i sl? Postoje brojni sajtovi na kojima možete da reklamirate svoje proizvode, kakav je Etsy.

Freelance

Kako da zarađujete kao freelancer? Ako ste talentovani grafički ili veb dizajner, postoji više sajtova preko kojih ćete moći da tražite povremene angažmane (na primjer, 99Designs.com).

Ali postoje i sajtovi kakav je upwork.com, koji pružaju prilike freelancerima da rade u najrazličitijim oblastima, od komercijale i marketinga, do korisničke podrške. Svoje usluge možete i samostalno reklamirati na sajtovima kakav je Fiverr.

Prodajte timeshareove

Znate li šta je timeshare? Ako niste upoznati s pojmom, ukratko, to je kuća za odmor u vlasništvu nekoliko osoba, a u njoj imate parvo da boravite u određenom vremenu tokom godine, a vi u zamjenu ponudite svoju kuću za odmor.

Čak i ako nemate dom za zamjenu, na tim destinacijama uvijek traže osoblje pa možete raditi u zamjenu za boravak na lokaciji.

Ako ste komunikativni i dobri u prodaji, vrijeme je da se zaputite u Australiju, Maleziju, Meksiko, Karibe, odnosno bilo gdje na svijetu gdje se nalaze veliki resortovi kojima trebaju osobe koje će biti bliske njihovim potencijalnim kupcima (jer Amerikanac će znati kako prodati Amerikancu, Nijemac Nijemcu, itd.) Jednom kada postanete timeshares nindže, moći ćete putovati više nego ikada.

kako da zarađujete

Postanite stjuardesa ili stjuart

Znate li da stjuardese i stjuardi na letovima rade oko 80 časova mjesečno, a pri tom mijenjaju kontinente, države, gradove? Ovakvi poslovi uključuju mnoštvo beneficija, poput besplatnih avionskih karata i boravka u najluksuznijim hotelima na svijetu, a ni iznos mjesečne plate nije zanemariv.

Ako se ne bojite letova i visina, prijavite se na testiranje i krenite na put.

Zaposlite se na kruzeru

Kako da zarađujete na kruzeru? Plaćeni troškovi života i putovanje na egzotične destinacije ne zvuče kao loša ideja, zar ne? Biti član posade broda slično je poslu kabinskog osoblja na letovima, s malom razlikom; na brodovima su radni dani duži i definitivno ste više i kontaktu s putnicima.

Inače, na raspolaganju vam obično budu i trgovine, teretane, internet kafići te organizovane aktivnosti, kako bi vam dani provedeni na pučini prošli u što boljem raspoloženju.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi, te da ćemo vas motivisati da izađete iz svoje komforne zone i okušate se u nekim od ovih online poslova.

 

Pogledaj komentare (0)

Ostavi komentar

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh