Samomotivacija preduzetnika po iskustvu najuspješnijih

Avatar photo

Biti preduzetnik nije lako. Počevši od “plivanja u nepoznatim vodama”, nesigurnosti u poslu, nedostatku finansija, pa sve do stresa zbog manjka rezultata. Posebno sada, u vrijeme korona virusa. Međutim, ne zaboravite da je svaki početak težak, a samomotivacija je veoma važna.

Međutim, šta se događa kada vi izgubite inspiraciju? U svijetu samostalnih preduzetnika ne postoji niko iznad vas, pa je uvijek važno imati rezervu motivacije na koju se možete osloniti kada vam je najteže. Evo nekoliko načina kako održati motivaciju u svakom trenutku.

Kako se motivisati i ostati pozitivan? Saznajte u nastavku!

Vježbajte poniznost

Iznenađujuće, poniznost može voditi ka održavanju motivisanosti. Oprah Winfrey je možda jedna od najmoćnijih i najostvarenijih žena na svijetu, ali vjeruje da ostajući skromna, može zadržati svoju unutrašnju motivaciju, bez obzira na to šta se dešava. Dakle, ne oslanjajte se na validaciju drugih.

Upamtite svoje snage

Neuporediva Mary Kay Ash je jednom rekla: “U vama se nalazi sve što ste ikada sanjali o biću.” Biti preduzetnik nije lako i vjerovatno ste tu gdje jeste jer ste imali talenat, želju i entuzijazam. Ukoliko vam pada motivacija, sjetite se onih fantastičnih osobina koje su vas dovele tu gdje jeste. Ponekad ih čak možete i napisati na papir, kako biste istakli sve talente koje posjedujete.

Pročitajte 4 stvari koje loše utiču na vašu produktivnost

Znajte za šta se zalažete

Zašto ste postali preduzetnik? Ukoliko ste započeli svoj posao nadajući se da ćete napraviti promjenu u svijetu, razmišljajte konstantno o toj viziji kako biste zadržali svoju unutrašnju motivaciju. Eileen Fisher je postigla veliki uspjeh kroz njenu liniju ekološke i organske ženske odjeće. Ona je rekla:

“Kada osjećate pravu strast za nečim, instinktivno ćete pronaći načine da je njegujete”

Slavite male pobjede

Kao i većina preduzetnika, vjerovatno imate velike – čak i nestabilne – dugoročne ciljeve kojima težite. Ipak, kao što vjerovatno znate, ove ogromne težnje se neće postići preko noći. Zato morate pronaći vrijeme da napravite simboličnu proslavu svakog dana. Kao što je rekao osnivač Tech.Co-a Frank Gruber: “Ovo putovanje je teško, a jedini način da ga učinite podnošljivim je da prepoznajete i slavite sve svoje male uspjehe na tom putu.” Proslavljajući te male pobjede, naći ćete potrebnu dnevnu dozu motivacije.

Budite Zdraviji

Istraživanje kompanije Virgin Pulse iz 2015. godine pokazalo je da je broj jedan koji utiče na motivaciju zaposlenih – zdravlje. Ovi rezultati nisu iznenađujući: Teško je očekivati ​​od zaposlenih da budu motivisani ako su u lošem fizičkom ili emocionalnom stanju. Isto važi i za vas.

Kada ste preduzetnik, suviše je lako zanemariti zdravlje kada imate milion stvari koje trebate obaviti svaki dan. Zato morate da preduzmete svakodnevne korake da biste ostali zdravi, ili će svi napori biti bez razloga. Možete započeti malim korakom poput odlaska pješke na posao, meditacijom, nošenjem ručka i zdravih užina na posao. Motivacija koju ćete dobiti od toga što ste u dobroj formi, a da ne pominjemo fizičke koristi, je vrijedna toga.

Možda te zanima
koža lica

Pročitajte: Hrana za mozak: 7 namirnica za bolje pamćenje i koncentraciju

Razmislite koliko ste daleko već otišli

Preduzetnici koji su samo-motivisani koriste svoje početne borbe kao gorivo. Bilo da ste blizu početka vašeg putovanja ili ste već deceniju u preduzetništvu, razmišljanje o tome gdje ste danas, a gdje ste bili kada ste počinjali, odličan je način da oslobodite svoje unutrašnje navijače.

Mislite da ste nezaustavljivi

Na početku 20. vijeka, tipična američka žena nije nosila šminku, ali to nije zaustavilo Elizabeth Arden. Održavajući svoj san da prenese šminku sa scene u svakodnevni život, izgradila je svjetski poznati brend. Dok su drugi mislili da je luda, ona se oslanjala na svoju nezaustavljivu želju. Kada sebe posmatrate kao nezaustavljive i mislite da je sve moguće, možete ostati motivisani kroz uspone i padove. Iznenadićete se kada brojna vrata počnu da vam se otvaraju, čim počnete da vjerujete da nešto zaista možete postići.

Nagradite sebe

Studije pokazuju da su nagrade odgovorne za tri četvrtine stvari koje uradimo. Ipak, dozvolite mi da vas pitam sljedeće: Kada ste posljednji put nagradili sebe za dobro obavljen posao? Iako će vaša kompanija na kraju vidjeti da se vaši napori dugoročno isplaćuju, važno je sebi dati kratkoročne oduške kako biste dobili svakodnevnu motivaciju. Zato ne zaboravite da kupite tu bocu vina ili odete na lijepu večeru.

 

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh