Kako izbjeći prejedanje nakon treninga?

Avatar photo
prejedanje nakon treninga

Osjećate se veoma gladnim poslije treninga? Redovni treninzi mogu ubrzati vaš metabolizam i povećati glad. Iako je to naučno dokazano, to ne bi trebalo da služi kao izgovor da se bacite na hamburgere, pomfrit ili picu. Prejedanje nakon treninga je moguće preskočiti!

Često precjenimo broj izgubljenih kalorija, te stoga nakon treninga jedemo pogrešne stvari. Kako izbjeći prejedanje nakon treninga, pročitajte u nastavku…

Dva puta razmislite o tome koliko ste zapravo kalorija potrošili

Da li ste stvarno eliminisali isti broj kalorija koliko se nalazi u velikoj posudi sladoleda tokom opuštenog trčanja od 5km? Studije su pokazale da obično podcjenjujemo kalorije koje unosimo kroz hranu, a precjenjujemo broj kalorija spaljenih vježbanjem.

Ostanite realni kada je u pitanju odabir hrane poslije treninga. Naravno, ne postoji ništa loše u tome da ponekad pojedete sladoled, ali obrok bogat visokokvalitetnim proteinima i dobrim mastima je daleko bolji izbor nakon napornog treninga.

prejedanje nakon treninga
@pinterest

Zapitajte se: Da li zaista osjetim glad?

Poslije svakog treninga postavite sebi pitanje: “Da li sam zaista gladan?” Ako ne možete odgovoriti na ovo pitanje sa određenim “da”, možda ste zaboravili da pijete dovoljno vode tokom treninga.

Često miješamo osjećaj žeđi i gladi. Dakle, prije nego što uzmete snack, popijte čašu vode i vidite kako se osjećate poslije toga. Ukoliko ste i dalje gladni, pojedite grčki jogurt ili šaku orašastog voća.

Jedite sve obroke, obuzdajte glad i spriječite prejedanje nakon treninga

Ako doživite istinske napade gladi nakon što završite trening, možda niste dovoljno jeli tokom ostatka dana. Redovni obroci omogućavaju konstantan nivo šećera u krvi. Dakle, daleko je manje opasno od pretjerivanja.

Koliko često treba da jedete zavisi u potpunosti od vaših ličnih ciljeva. Jedan od načina da budete sigurni da ste se zasitili je da jedete hranu bogatu bjelančevinama (meso, riba, mliječni proizvodi, orasi, mahunarke, itd.) Uz svaki obrok.

Možda vam bude interesantno: DOKAZANO: Celer lijek za sve bolesti + recept za sok

prejedanje nakon treninga
@pinterest

Pametno rasporedite treninge

Ukoliko se uvijek osjećate gladnim nakon što ste odradili trening, onda jednostavno obavezno isplanirajte trening prije jednog od vaših glavnih jela.

Možda te zanima
anorgazmija

Nije bitno da li želite da vježbate prije doručka, ručka ili večere, pametno planiranje vam daje priliku da nadoknadite svoje energetske potrebe uz kvalitetan i obilan obrok. Na taj način nećete morati da jedete dodatne grickalice, a time i dodatne kalorije između obroka.

Ne trenirajte samo da biste “zaslužili kalorije”

Često se mučimo sa treninzima u kojima zaista i ne uživamo. Sve vrijeme provodimo razmišljajući o slatkim nagradama koje nas čekaju kasnije. Pokušajte da promijenite način razmišljanja, da ne mislite na glad. Pronađite aktivnost koju volite da radite – nije bitno da li je to trčanje, biciklizam ili joga. Vježba treba biti nagrada vašem tijelu, a ne hrana.

Najvažnije je slušati vaše tijelo. Ako ste gladni, nemojte zanemarivati ​​vaš stomak. Naučite da interpretirate signale koje vam daje vaše tijelo, te intuitivno jedite i ispunite svoje energetske potrebe balansiranim obrocima.

Ako želite da učinite nešto dobro za svoje tijelo, onda ga održavajte zdravim i lažnu glad preoznajte i obuzdajte na vrijeme!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh