Samopregled dojki za zdravije sutra

Avatar photo
samopregled

Samopregled je veoma važan za rano otkrivanje raka dojke. Treba ih obavljati jednom mjesečno i to desetog dana menstrualnog ciklusa. Složen embriološki razvoj i stalni hormonski uticaj na dojku, varijacije u ishrani i higijeni, kao i kvalitetu reproduktivnog života, genetsko naslijeđe, (ne)kritična upotreba lijekova doveli su do povećanja učestalosti bolesti dojke kod ženske populacije, od čega je najčešća fibrocistična bolest dojke, a najopasnija karcinom dojke.

Evo savjeta za one koje ne znaju i podsjećanja za one koje znaju, kako da izvršite samopregled dojki.

Posmatranje

Pregled započinje posmatranjem dojki i pazušnih jama – u uspravnom stavu, i to ispred ogledala, nakon tuširanja, a idealni period je nakon menstrualnog ciklusa, tačnije od 7. do 10. dana ciklusa. Treba znati da idealna prirodna simetričnost dojki ne postoji, kao i da dojke variraju u veličini, obliku i bolnosti tokom menstrualnog ciklusa.

Pri posmatranju dojke i pazušne jame u ogledalu, ruke stoje opuštene niz tijelo, dok se gornji dio trupa rotira ulijevo i udesno. Potom se postupak ponavlja sa rukama oslonjenim na kukove, pa iznad glave. Strpljivo i pažljivo treba posmatrati promjenu oblika, veličine i izgleda navedenih regiona.

samopregled
@pinterest

Samopregled

Prilikom pregleda desne dojke, desna ruka mora da bude zabačena iznad glave. Sitnim i simultanim kružnim pokretima – jagodicama prstiju (kažiprst, srednji i domali prst) lijeve ruke, u pravcu kazaljke na satu, opipava se cijela zapremina dojke, sa blagim pritiskom prema grudnom košu – da bi se stekao trodimenzionalni utisak eventualne promjene. I to počev od regiona ispod ključne kosti, pa sve do pazušne regije, koncentrično se približavajući bradavici sve dok ne budete sigurni da ne postoji neuobičajena bolna osjetljivost, prisustvo čvorića u tkivu dojke ili bilo kakva druga “nepravilnost”.

Pregled obavezno treba završiti pritiskanjem bradavice između palca i kažiprsta, suptilno insistirajući na pojavi sekreta. Ako se zapazi sekrecija iz bradavice (krvava, zamućena, bistra i sl), obavezno kontaktirati ljekara.

Pregled pazušne jame

Pregled desne pazušne jame obavlja se nakon pregleda dojke. Pritom je desna ruka zabačena iza glave, tako da se oslobodi što veća regija pazuha. Ispruženim sastavljenim prstima lijeve ruke (osim palca, koji je uz dlan) se pregleda vrh pazušne jame. Blagim spuštanjem prstiju, uz pritisak niz grudni koš, traže se eventualne promjene (čvorići), koje pripadaju uvećanim limfnim žlijezdama.

Nakon toga se pregleda predio iznad ključne kosti i baza vrata. Isti postupak se ponavlja i na suprotnoj dojci kao i ostalim, navedenim regijama.

samopregled
@pinterest

Pregled u ležećem položaju: U slučaju da sumnjate da ste nešto napipali, treba izvršiti kontrolni pregled u ležećem položaju – na relativno tvrdoj podlozi, sa zabačenom rukom i dlanom ispod potiljka, poštujući iste principe simetričnosti pregleda, ili konsultovati ljekara.

Potrebno je da steknete naviku redovnog samopregleda, jer tako upoznajete svoje tijelo, kao i pojavu različitih promjena.

Možda te zanima
seksualnog

Pregledi poslije 45 godina

Redovno kontrolisanje podrazumijeva mjesečni pregled, i to u prvom dijelu ciklusa. Ako je nastupila menopauza, treba odrediti datum pregleda i poštovati cikličnost iz mjeseca u mjesec. Svaku neizvjesnost treba podijeliti sa stručnim i odgovornim licem, koje će da donese odluku o načinu i redoslijedu dijagnostike (klinički pregled, ultrazvuk, mamografija itd), ili će vas sa osmijehom umiriti i rastjerati sumnje.

Nakon 45. godine se savjetuje periodična mamografija, zavisno od “opterećenja” u porodici (prisustva dijagnostikovanog karcinoma ginekološke regije ili dojke) po ženskoj nasljednoj liniji. Prisustvo i podrška partnera će vam pružiti dodatnu sigurnost.

Na vrijeme otkrivene promjene – definitivno se mogu izliječiti. Čak i vaša “lažna uzbuna” pokazuje da ste odgovorni i da vam je stalo da budete zdravi.

samopregled
@pinterest

Pregled u trudnoći i babinama

Trudnoća je period kada se promjene na dojci teže otkrivaju, usljed konstantnog uticaja progesterona, ali je strpljiv pregled i tada neophodan. U periodu babina se uspostavlja hormonska ravnoteža i “normalno” funkcionisanje, što većini žena pruža osjećaj sigurnosti i ženstvenosti.

Promjene koje bi vas navele da se obratite stručnom licu:

  • prisustvo čvora u dojci ili pazušnoj jami
  • iscjedak iz bradavice
  • promjena u regiji bradavice
  • promjena uobičajenog oblika ili veličine dojke
  • promjena boje ili osjetljivost na koži dojke
  • smežuranost kože dojke (slično celulitu)
  • nagli bol u dojci ili pazušnoj jami

ZdraviJa vas podsjeća da su samopregledi ključ prevencije karcinoma dojke i zato budite odgovorni prema sebi i uvijek birajte zdravlje!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh