Kako očuvati mentalno zdravlje?

Avatar photo
mentalno zdravlje

Ljudski mozak obrađuje preko 6000 misli svakog dana, a često nam djeluje kao da se većina njih pojavi upravo onda kada pokušavamo da zaspimo. Istina, mentalno zdravlje možda ne zvuči primamljivo kao kada kažemo skin care rutina ili pilates, ali održavanje našeg uma u formi jednako je važno kao i briga o našem tijelu, ako ne i važnije. Održavanje zdravlja mozga od ključnog je značaja za naš razvoj i napredak.

Kvalitetan san

Istraživanja su pokazala kako san našem mozgu pruža mogućnost da očisti toksine i popravi oštećenja. Ovo nas dovodi do činjenice da je kvalitetan san jedna od najboljih stvari koje možete učiniti kako biste održali vaše mentalno zdravlje u najboljoj formi. Dovoljno sati kvalitetnog sna zapravo znači unutrašnje čišćenje mozga.

mentalno zdravlje
@pinterest

Budite fizički aktivni

Redovna fizička aktivnost pomaže kod povećanja dotoka krvi u mozak, što dovodi do rasta novih moždanih ćelija i poboljšanja kognitivnih funkcija. Osim toga, vježbanje nam daje endofrine, a oni su zaduženi za naše dobro raspoloženje. ZdraviJa želi da vam skrene pažnju na ovo, te ističemo kako nije toliko važno šta radite koliko je važno da samo krenete i uradite to. Dokazano je da je hodanje jedan od najboljih načina za stvaranje fizičke kondicije, ali i za zdravlje mozga.

Hranite se zdravo

Za mentalno zdravlje preporučuje se da u svoju ishranu uvrstite hranu koja jača mozak, to može da bude na primjer losos, borovnice, orasi ili lisnato povrće. Ove namirnice su sjajni izvori hranljivih materija pogodnih za um, uključujući omega-3 masne kiseline, antioksidante i vitamine. Zapravo, smanjenje ili potpuno eliminisanje šećera u ishrani može da rezultira poboljšanjem mentalnog zdravlja, jer je to jedan od najštetnijih toksina koje možete da unesete.

Možda te zanima
meditacija

mentalno zdravlje
@pinterest

Budite društveni

Društveni angažman može pomoći u održavanju kognitivne funkcije i poboljšanju opšteg zdravlja. Studije o plavim zonama, oblastima u kojima ljudi žive najduže i najzdravije, pokazuju kako se zdravlje i dugovječnost poboljšavaju društvenom interakcijom. Vjerovali ili ne, zapravo postoji direktna korelacija sa vašim zdravljem i veličinom vašeg društvenog kruga. Izađite vani, sprijateljite se, budite društveni i otvoreni.

Vježbajte svjesnost i meditaciju

Svjesnost i meditacija mogu smanjiti stres i anksioznost, pojačati pažnju i fokus, te poboljšati opšte zdravlje. Istraživanja su pokazala da upravo svjesnost i meditacija mogu uticati na pozitivne strukturne promjene u mozgu, a to svakako utiče na cjelokupno zdravlje i naš način života.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh