Sve što vam nikada nisu rekli o gubljenju kilograma

Avatar photo
o gubljenju kilograma

Svako ko je prošao kroz to može vam reći da gubljenje kilograma nije jednostavno. Iako je u potpunosti u redu da ne smatrate gubljenje kilograma jednim od vaših fitness ciljeva, stvarnost je takva da mnogi ljudi žele da skinu kilograme iz različitih razloga. To može biti težnja ka boljem zdravlju, ili jednostavno želja da se osjećate ugodnije u svojoj koži.

ZdraviJa izdvaja nekoliko činjenica koje će vam pojasniti sve nedoumice o gubljenju kilograma i pomoći da kroz taj proces lakše prođete.

Kalorije nisu sve

Za one koji tek kreću na put ka gubitku težine, najvažnije je da znaju da kontrolisanje unosa kalorija nije najbitnija stavka ovog procesa.

Preskakanje voća i povrća u užini da bi se uštedile kalorije nije rješenje. Fokusirajte se na to da ne pretjerujete. “Brljanja” na samom početku procesa mršavljenja, sa hranom, izbalansirajte sa dobrim i kvalitetnim treningom.

o gubljenju kilograma
@pinterest

Postavljajte sebi određena pitanja, iznova i iznova

Svako može trenirati i izgubiti težinu, ali ako se ne bavite i svojom glavom, propustićete najvažniji dio procesa. Zapitajte se: “Šta vas je dovelo do toga gdje ste?” ili “Šta vas je izazvalo da počnete sa promjenama?” Kada jednom dođete do srži razloga zbog kojeg ste se odlučili na gubljenje kilograma, dalji proces će ići mnogo lakše.

Kada je riječ o hrani, manje nije uvijek više

Manji unos kalorija ne mora biti odgovarajući, ako ste u procesu mršavljenja. Ponekad morate povećati unos kalorija kako biste uopšte mogli trenirati. Logično jeste da smanjenje kalorija vodi zgodnijem tijelu, ali kada kombinujete svoje navike u ishrani sa teškim treninzima, stvarno možete učinite lošu uslugu svom tijelu tako što ćete ga pothraniti!

PROČITAJTE: Kako konzumiranje više hrane može biti tajna gubitka težine

o gubljenju kilograma
@pinterest

Podrška zajednice čini ogromnu razliku

Vjerovatno najvažnija lekcija koju možete naučiti tokom procesa mršavljenja jeste da je to stalna i trajna borba, ali takođe trebate znati da u toj borbi nikada niste sami. Pronađite istomišljenike koji se bore sa istim problemima, učlanite se u online grupe i druge fitness zajednice, kako biste konstantno imali podršku i motivaciju onih koji vas najbolje razumiju.

Praćenje ishrane može potpuno promijeniti situaciju

Ukoliko primijetite da stojite u mjestu, znajte da postoji još nešto što biste trebali uraditi. Počnite dosljedno da pratite sve što jedete kako biste uvijek bili spremni da smanjite dnevni unos. Napredak može biti spor, ali konstantan i učinkovit.

Kada ste pravilno motivisani, gubljenje kilograma je lakše

Naučite da cijenite hranu koju jedete, mala svakodnevna zadovoljstva i to koliko ste jaki u svojoj namjeri da ispunite cilj. Motivacija definitivno, jeste pola posla.

Možda te zanima
cist vazduh u domu

Manje promjene s vremenom donose veliku razliku

Održivost jeste ključ. Počnite sa promjenama u načinu života, uvedite zdravi doručak, pijte toplu limunadu svako jutro na prazan stomak ili počnite da hodate svaki dan. Kada započnete sa nekom zdravom rutinom, vremenom povećavajte vrijeme provedeno u aktivnosti ili broj zdravih obroka. Usavršavanjem ovih navika i konstantnim radom na njihovom dopunjenju, uspjećete u namjeri da postignete zacrtane fitness ciljeve.

Trening se može zavoljeti

Da. Jednostavno, trening prestaje biti naporan posao čim primijetite kako vaše noge izgledaju odlično, a vaš unutrašnji osjećaj postaje sve bolji. S obzirom da ćete poželjeti da ovi pozitivni efekti potraju što duže, ukoliko ste dovoljno odlučni u namjeri da zavolite trening, to će biti ljubav za čitav život.

POGLEDAJTE: Evo zašto grupni treninzi pružaju više zdravstvenih benefita

o gubljenju kilograma
@pinterest

Nikad nije prekasno

Bez obzira na to koliko vam je teško kada tek počinjete, i dalje možete biti uspješni. Ne gledajte koliko daleko morate ići jer ćete postati preopterećeni i na kraju, samo ćete odustati. Prihvatite svoju početnu tačku i napravite jedan po jedan korak u pravom smjeru, jer ćete tako izgraditi povjerenje u samog sebe i omogućiti si uspjeh.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh