Svjetski dan AIDS-a 2017: Svaki pojedinac je važan!

Avatar photo

Već nekoliko dana društvene mreže su preplavljene informacijama o događajima vezanim za prevenciju HIV-a na Balkanu, ali mali broj medija piše o ovoj važnoj temi. Svi se izvještaji svedu na statistike i saopštenja organizacija u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji koje tokom cijele godine predano rade ali se nalaze na margini medijske agende.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana AIDS-a je „Svi se računaju“ ili bolje rečeno svaki pojedinac je bitan. Bitan je i kao osoba koja živi sa HIV-om ali i kao karika u lancu prenošenja znanja i podizanja svijesti što pokazuju i društvene mreže na kojima su mnogi javno iskazali svoju podršku.

Mnogi će reći da jedan lajk na facebooku ne znači mnogo, promjena covera profilne slike na 7 dana neće zaustaviti širenje infekcije, tvit o HIV-u neće spriječiti ljude da praktikuju nezaštićen seks niti će u školske kurikulume nadležne institucije uvrstiti temu HIV infekcije. Neće! Ali svaki lajk, cover posvećen Svjetskom danu AIDS-a, slika ili poruka će pratioce podstaknuti na važnost testiranja na HIV i praktikovanja sigurnijeg seksa. Svaki put kad javno iskažemo podršku, osobi koja živi s HIV-om dajemo do znanja da nije sama, a cjelokupnoj zajednici skrećemo pažnju na prisutnost infekcije za koju mnogi vjeruju da je pošast zapadnog svijeta.

Svjetski dan AIDS-a

Sarajevo, 30.11.2017

Svjetska zdravstvena organizacija je 1988. godine donijela odluku da se 1. decembra obilježava Svjetski dan AIDS-a kako bi se ukazalo na opsežnost problema ali i ulogu svakog građanina u prevenciji i podizanju svijesti o prisutnosti HIV infekcije. Svjetski dan AIDS-a je i prilika da se istaknu dostignuća u prevenciji, ali i dostupnosti terapije koja omogućava osobama koje žive sa HIV-om kvalitetan i dug životni vijek. Crvena trakica (eng. red ribbon) je simbol svjesnosti i podrške u prevenciji HIV-a. Svjetska zdravstvena organizacija i UNAIDS su u svojim programskim strateškim dokumentima postavili cilj da do 2020. godine dosegnemo nulu. Svi napori u prevenciji su usmjereni na dosezanje cilja od 0 novoinficiranih osoba HIV-om, 0 diskriminacije i 0 smrti povezanih sa AIDS-om. Cilj je takođe, do 2020. godine da 90% osoba koje žive sa HIV-om znaju svoj status, da 90% dijagnostikovanih koristi adekvatnu terapiju i 90% njih da ima nemjerljivu količinu virusa HIV-a u krvi.

HIV – AIDS

HIV je virus koji napada imunitet čovjeka i uzrokuje hroničnu infekciju koja najčešće nema simptome. AIDS je krajnji stadijum infekcije uzrokovan potpunim slabljenjem imuniteta nakon čega organizam postaje podložan za razvoj drugih infekcija.

Rana dijagnoza je važna, testiraj se!

Da bi ostvarili svjetske ciljeve potrebno je podići svijest o testiranju na HIV. Testiranje je veoma dostupno ali su informacije o lokacijama, načinima i povjerljivosti testiranja nedovoljno raširene među građanima. U svim zemljama regiona postoje centri za dobrovoljno, povjerljivo savjetovanje i testiranje. U BiH se testiranje radi na mnogim lokalitetima i nije potrebno zdravstveno osiguranje kao ni identifikacioni dokument, a više o lokacijama testiranja pogledajte na www.hivtestiranjebih.com. U Srbiji se može testirati u Zavodima za zdravstvenu zaštitu u više gradova, dok u Begradu postoji Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Beogradu gdje je takođe moguće obaviti testiranje. U Hrvatskoj se može testirati u svim većim gradovima ali se mnogi odluče na testiranje u Zagrebu u Check Pointu koji se nalazi u samom centru grada, odvojen je od zdravstvenih institucija i radno vrijeme je prilagođeno svima. Više o Check Pointu na https://huhiv.hr/checkpoint/

U Crnoj Gori se građani mogu testirati u Savjetovalištima za HIV u nekoliko gradova kao što su Podgorica, Bar, Kotor.

Testovi na HIV

Rizična ponašanja kao što su nezaštićen seksualni odnos (seksualni odnos bez kondoma), injektiranje droga ili kontakt sa krvlju i krvnim derivatima su razlog za testiranje, ali tek nakon 2-3 mjeseca koliko je dovoljno da testovi na HIV otkriju prisustvo antitijela na HIV. Za otkrivanje specifičnih antitijela u krvi, najčešće se koristi osnovni ELISA test. Kada je ELISA test iz dva uzorka krvi pozitivan, kao potvrdni test koristiti se specifičniji test za otkrivanje antitijela (najčešće Western Blot).
“Brzi testovi” koji se mogu raditi na uzorku pljuvačke su veoma pouzdani i često se koriste u zemljama regiona.

Možda te zanima

Načini prenošenja

Najčešći način prenošenja HIV infekcije je seksualni kontakt. To je prirodni način prenošenja i predstavlja najveći problem u sprečavanju širenja infekcije. U spermi HIV pozitivnog muškaraca, kao i u vaginalnom sekretu žena koje su inficirane, nalazi se dovoljan broj ćelija inficiranih HIV-om da se i čak jednim seksualnim kontaktom prenese infekcija.

Pomozite da dosegnemo cilj i spriječimo nove infekcije HIV-om, podijelite ovaj tekst, promijenite sliku na FB profilu, testirajte se i otiđite na tradicionalni Pozitivni koncert u Zagreb.

Znanje je najbolja zaštita, poručuju iz udruge HUHIV, a njihovu mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje možete besplatno skinuti sa Google marketa i uvijek biti informisani.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh