#Uskrs2020: 8 aktivnosti za mališane za Uskrs u kući

Avatar photo

S obzirom da ovaj Uskrs provodimo u kući vrijeme je da osmislite aktivnosti koje će zabaviti vaše mališane ali i sve ukućane. Iako je bojenje jaja vjerojatno broj jedan na vašoj listi, postoji toliko puno zabavnih aktivnosti u koje možete uključiti najmlađe članove porodice. U nastavku vam donosimo 8 aktivnosti u kojima će mališani uživati za Uskrs u kući.

1. Igrajte se potrage za jajima

Jedna od najpopularnijih uskršnjih igara širom svijeta – potraga za jajima. S obzirom da mnogi nemaju dvorište, te će ovaj Uskrs provesti u stanu, ovu igru možete sprovesti u kući.

Postavite jasna pravila igre i naglasite ko će biti pobjednik (onaj ko prvi sakupi određeni broj jaja, najveći broj jaja, jaja određene boje ili nešto slično). Kako bi organizovali zabavnu potragu prvo trebate pripremiti različita jaja – kuhana, plastična, drvena, čokoladna… Što raznolikija – to bolja. Treba da postoji i zlatno jaje, koje nosi posebnu nagradu, uz nagrade koje sljeduju svakome ko učestvuje u igri (trudite se da ne poklanjate samo čokoladice, pribjegnite zdravijim alternativama ili korisnim stvarčicama).

Kako bi djeca lakše našla jaja, ostavite zečje tragove u blizini mjesta gdje je jaje sakriveno.

https://www.zdravija.com/zdrava-uskrsnja-cokoladna-jaja-punjena-kikiriki-puterom/

2. Napravite šarene pečate od krompira

Imate nekoliko krompira u frižideru? Sigurni smo da imate. Iskoristite ih tako što ćete zajedno sa mališanima napraviti šarene pečate. Trebaće vam: krompir, nož, boja i papir.

Krompir prepolovite pa na obje polovine urezbarite željene motive – linije, tačke, zvjezdice ili nešto lično. Tu površinu premažite bojom i vaš pečat je gotov!

3. Napravite papirne korpice za jaja

Kako biste napravili ove korpice za jaja najlakše je da iskoristite karton od toalet papira ili ubrusa. U protivnom, moraćete od kartona prvo napraviti oblike a onda se bacite na ukrašavenje.

Potrebno vam je:

  • Rolne
  • Boje ili papir u boji
  • Makaze
  • Ljepilo
  • Uskršnja jaja

Presjecite rolne na željenu visinu. Obojite ih ili ih ukrasite šarenim papirom. Izrežite dugu traku papira i zalijepite je na unutrašnju stranu rolne tako da čini luk – ručku.

Da biste ukrasili svoje male kreacije, takođe možete izrezati krila i kljun za piliće, duge uši za zeku i cvijeće za travu. Pustite mašti na volju i iskoristite nešto od ukrasnog materijala koji već imate u kući.

4. Organizujte trku sa jajetom

Ovo je igra za sve uzraste! U kašiku postavite tvrdo kuvano jaje i balansirajući ga prenesite do cilja brže od svih ostalih učesnika. Možda zvuči jednostavno, ali uopšte nije! Potrebna je dobra koncentracija i ravnoteža. Organizujte igru po uzrastima i zabavite se svi.

Igru možete sprovesti u dvorištu ili u određenom dijelu kuće.

https://www.zdravija.com/uskrs2020-farbanje-jaja-namirnicama-iz-kuhinje-20-ideja/

Možda te zanima
dekoracija doma

5. Ukrasite drvo

Evo savršene aktivnosti za djecu u kojem će posebno uživati jer su do sada ukrašavali jelku za novogodišnje praznike! Ukrasite drvo, kućnu biljku ili neki predmet u kući plastičnim uskršnjim jajima i bilo kojim drugim proljetnim ukrasom kao što su pastelne vrpce ili cvijeće od papira.

Osim nabrojanog, kao drvo vam mogu poslužiti i grane koje možete prikupiti u komšiluku. Stavite ih u vazu i dekorišite po svom ukusu.

6. Kuhajte zajedno

Vaši mališani će uživati ako im dozvolite da vam prave društvo u kuhinji. Proglasite ih vašim pomoćnicima i uključite ih u sve procese tako da vam dohvate namirnice, operu ih ili nešto slično.

7. Napravite svijeće u obliku uskršnjih jaja

Predlažemo vam da napravite šarene dekorativne svijeće u obliku jaja. Nije teško, vjerujte nam na riječ. Pročitajte korak po korak kako da napravite dekorativne svijeće za Uskrs.

8. Družite se virtuelno sa porodicom

U vrijeme moderne tehnologije imate mnogo mogućnosti kada je u pitanju komuniciranje sa ljudima. Zato nemojte mnogo žaliti što ovaj Uskrs morate provesti samo u krugu najbližih. Nakon porodičnog ručka, pripremite desert i kafu i pozovite članove porodice. Neka se vaši mališani na taj način druže sa bakama dedama ili drugim članovima porodice.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh