Zaštita dečije kože tokom toplih junskih dana – evo na šta sve treba da obratite pažnju

Avatar photo
zaštita dečije kože

Leto je stiglo, a sa sobom nam donosi sunčane dane ispunjene veseljem i igrom na otvorenom. Kako biste osigurali da vaša mala devojčica ili dečak bezbrižno uživaju u letnjim avanturama, važno je posvetiti posebnu pažnju nezi njihove kože. Kada kažemo “nega” prvenstveno mislimo da je zaštita dečije kože, prva i osnovna stavka na piramidi skincare-a. U novom tekstu ZdraviJe pružićemo vam sve savete, koje je neophodno da znate pre nego se uputite na plažu ili u prirodu ovog leta.

Možda vam bude interesantno: Evo zašto SPF mora postati deo vaše svakodnevne rutine

zaštita dečije kože
@pinterest

 

Zaštita od sunca

Sunčevi zraci su najjači tokom letnjih meseci, zbog toga je važno zaštititi dečiju kožu od štetnih UV zraka. Evo nekoliko korisnih stavki koje treba da čekirate pre izlaska na visoke temperature:

  • Koristite visokokvalitetne kreme za sunčanje prilagođene dečijoj koži. Izaberite one sa SPF 30 ili više i sa širokim spektrom zaštite od UVA i UVB zraka.
  • Nanesite kremu za sunčanje najmanje 15-30 minuta pre izlaganja suncu i redovno je obnavljajte svaka 2 sata, posebno nakon kupanja ili znojenja.
  • Izaberite lagodnu, prozračnu odeću koja pokriva veći deo tela, poput laganih haljinica, majica sa dugim rukavima i šešira sa širokim obodom koji će zaštititi lice od sunca.

Ukoliko još uvek niste pronašli idealnu kremicu koja će pozitivno i bez štetnih hemikalija da zaštiti osetljivu kožu vaših malenaca, ZdraviJa je tu da vam sa zadovoljstvom preporuči Azeta Bio liniju proizvoda, kojoj mame veruju već od prvog dana upotrebe. Sa njihovim organskim formulama i pažljivo odabranim sastojcima, možete biti sigurni da pružate najbolju moguću zaštitu za kožu vašeg deteta.

zaštita dečije kože
Azeta Bio

Azeta Bio kremice i losioni deluju efektivno kao barijera za UVA i UVB zrake, hidriraju i štite kožu od sunčanja, a ne sadrže ni boje ni parabene. Odabirom ovih proizvoda štitite vašu kožu i kožu vaših beba, dok istovremeno brinete i o okolini koja vas okružuje (hemijske kreme za sunčanje, koje obično koriste potrošači, vrlo su toksične za vodene organizme i školjke). Azeta je kao fokus svojih formula odabrala samo prirodne mineralne sastojke.

Hidratacija

Visoke temperature mogu izazvati dehidraciju, stoga je ključno održavati dečiju kožu hidriranom, ali pored spoljašnje nikako ne smete zanemariti i hidraciju iznutra.

  • Ponudite detetu dovoljno tečnosti, kao što su voda, sveži voćni sokovi ili voćni napici bez šećera. Izbegavajte gazirana pića koja mogu izazvati dodatnu dehidraciju.
  • Nakon tuširanja ili kupanja, nežno obrišite dečju kožu peškirom i odmah nanesite hidratantnu kremu. Izaberite proizvode koji su posebno formulisani za osetljivu dečju kožu.

Zaštita od insekata

Boravak na otvorenom tokom leta često dovodi do susreta sa dosadnim insektima koji mogu izazvati svrab i iritaciju kože. Osim što treba izbegavati boravak na područjima sa velikom prisutnošću insekata, takođe je važno koristiti repelente prilagođene deci kako biste im pružili dodatnu zaštitu.

Uvek birajte organske ili blage repelente koji su bezbedni za upotrebu na osetljivoj koži dece. Pažljivo pročitajte uputstva za upotrebu i pridržavajte se preporučenih doza.

  • Nanesite repelent pre izlaska na napolje – Pre nego što dete izađe u prirodu, nanesite repelent na izložene delove kože. Izbegavajte nanošenje repelenta na oči, usta i otvorene rane. Ukoliko je dete vrlo malo, konsultujte se sa pedijatrom pre upotrebe repelenta.
  • Odeća za zaštitu od insekata – Pored upotrebe repelenta, možete obući decu u odeću koja pruža dodatnu zaštitu. Birajte svetlu odeću koja pokriva veći deo tela, kao što su duge pantalone i majice sa dugim rukavima. Odeću možete dodatno tretirati repelentom namenjenim za tkanine, koji će pomoći u odbijanju insekata.
  • Izbor aktivnosti i vremena – Pokušajte planirati aktivnosti na otvorenom tokom dana kada je manja šansa za prisustvo insekata. Takođe, izbegavajte mesta gde se insekti često pojavljuju, kao što su visoke trave ili obale stajaćih voda.
zaštita dečije kože
Azeta Bio

Azeta Bio brend se saoseća sa mališanima kada je u pitanju neugodan osećaj nakon uboda insekata, pa je za bezbrižan boravaka u prirodi odabrao da formuliše priozvod koji će efikasno da se pobrine da igra i uživanje prođu bez ometanja.

Možda te zanima
maticne celije trudnoca

Azetin organski losion pogodan je za lice i telo, a baziran je na biljnoj emulziji bogatom aktivnim sastojcima kao što je ulje Andirobe zajedno sa drugim eteričnim uljima (Geranium i Lavenda) da bi karakteristike proizvoda bile neugodne za komarce i insekte. Upotreba losiona za zaštitu na otvorenom prostoru pomaže prirodnom odbijanju komaraca, krpelja i drugih insekata.

Dok se sunčani junski dani polako pretapaju u letnje sećanje, neka ovi saveti za negu kože dece tokom leta ostanu uvek na umu. Kroz zaštitu od sunca i insekata, vi kao roditelji pružate svojim mališanima sigurnost i pažnju koja im je potrebna dok istražuju svet oko sebe.

Kada se uspomene na letnje avanture počnu stapati sa toplinom naših srca, neka nam ovaj tekst bude podsetnik na bezvremensku ljubav i brižnost koju pružamo našim najmilijima.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh