Zašto je dobro da žene masturbiraju?- Dragana Dukuljev

Avatar photo
masturbiraju

Samozadovoljavanje je normalna, sasvim bezopasna pojava koja u situacijama napetosti dovodi do pražnjenja seksualne energije. Opšte je poznato da muškarci masturbiraju i to se nekako i najviše za jači pol, međutim kada dođemo do žena, tu je situacija nešto drugačija.

ZdraviJa je porazgovarala sa Draganom Dukuljev ( @dacamagic) na temu masturbacije kod žena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dragana Dukuljev (@dacamagic)

ZdraviJa: Zašto vlada mišljenje da žene ne treba da masturbiraju?

Daca: Ja bih rekla da je patrijarhat razlog zašto ljudi to misle. Patrijarhat nas uči da je seksualnost nešto isključivo samo za muškarce, da su oni seksusalna bića, da je njima užitak jako bitan i da je jedino njihov užitak bitan. Dok su žene tu da, kažemo, usluže ili pomognu, da budu prisutne u toj priči. Samim tim, uopšte se i ne misli da žene masturbiraju, da im je to potrebno, da je orgazam bitan u njihovom životu i slično. Tako da, ja bih rekla da je to glavni razlog.

ZdraviJa: Zašto je dobro da žene masturbiraju?

Daca: Svi znamo da imamo i fizičkih benefita, zdravstvenih, dobro je za nas, opušta nas, rešavamo stres, i slično, ALI, ono što ja mislim da je mnogo bitnije da pričamo, za žene posebno, s obzirom da su ovo neki benefiti koji važe za sve, jeste da otkrivaju svoje telo. Rešavaju se tog srama, da je masturbacija nešto sramno  i što je njima zabranjeno. To je prva stvar, a druga stvar. Kada dođete do tog iskustva sa dečkom ili devojkom, bolje ćete znati sebe, moćićete bolje i lakše da uživate i njima da pokažete šta vam zapravo prija.

Možda vam bude interesantno: 10 načina koji će vas dovesti do orgazma

ZdraviJa: Koji je savet koji bi dala ženama? Kako da se oslobode i počnu da uživaju u svom telu?

Daca: To zavisi od toga kakve mi prepreke imamo u odnosu sami sa sobom do tada. Ali prva stvar koja je jako bitna, jeste da vidimo sebe kao seksualno biće. Ja bih predložila da pokušamo da stanemo ispred ogledala, da li je to u nekom vešu ili u nečemu što nama u glavi zvuči seksi, i da prihvatimo sebe u tom trenutku. Ne da sklanjamo pogled, ne da se plašimo, ne da nas bude stid, nego kao WOW okej, ja sam tu, jesam seksualno biće, ovo izgleda baš dobro ,zašto ne bih testirala nešto, pipnula ovo, probala ovo i videla kakav je ovo osećaj. Mislim da kada prevaziđemo taj deo, da se ne skrivamo u mraku ili pokrivamo ćebetom, da ćemo mnogo lakše moći da se osmelimo da testiramo i igračke, i prste i da idemo ka orgazmu, i svašta nešto što je možda već sledeći korak. Najbitniji deo je da uživamo i da prihvatimo sebe kao seksualno biće.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh