Postpartum: Kako postati seksualno aktivna nakon epiziotomije

Avatar photo
intimnost nakon porodjaja

Dolazak novog člana porodice donosi mnogo radosti, ali i izazova, posebno kada je reč o fizičkom i psihičkom oporavku majke nakon porođaja.

Seks nakon porođaja je takođe veliki izazov i neretko tabu tema, a epiziotomija je jedan od najvećih uzroka nelagode. U današnjem tekstu napisaćemo par reči o ovom zahvatu, oporavku, kao i drugim problemima sa kojima se žene nakon porođaja suočavaju, a koje se tiču seksualnih odnosa.

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija je hirurški postupak koji se obavlja tokom porođaja radi proširenja vaginalnog otvora. Tokom epiziotomije, lekar pravi kontrolisan rez na perineumu, odnosno međici, tkivu između vaginalnog otvora i anusa. Ovaj rez omogućava veći prostor za prolazak deteta kroz rodni kanal.

epiziotomija

Epiziotomija se obično izvodi u slučajevima kada se očekuje da će vaginalni otvor biti previše uzak ili ako postoji opasnost od komplikacija poput teškog krvarenja ili traume kod deteta.

Međutim, u poslednjih nekoliko decenija, epiziotomija je postala manje uobičajena praksa, a lekari je često obavljaju samo kada je neophodna.

Koliko traje fizički oporavak?

Oporavak nakon epiziotomije može varirati od žene do žene, ali u većini slučajeva traje od 4 do 6 nedelja. Tokom ovog perioda, trebalo bi izbegavati naprezanje, teške fizičke aktivnosti i seksualne odnose, kako bi tkivo potpuno zaraslo.

A psihički oporavak?

seks nakon porodjaja

Psihički oporavak nakon epiziotomije takođe može biti izazovan. Pored toga što treba da se naviknu, prihvate i zavole svoje telo koje se promenilo tokom trudnoće i nakon porođaja, mnoge žene se suočavaju sa osećajem nelagode i straha od povrede i kada je u pitanju rana na međici.

Zbog toga je veoma važno da žena otvoreno razgovara o svojim osećanjima, strahovima i potrebama sa svojim partnerom i zdravstvenim radnicima, kako bi dobila potrebnu podršku i razumevanje tokom ovog izuzetno osetljivog perioda.

Seks nakon epiziotomije

Vraćanje seksualnoj aktivnosti nakon epiziotomije zahteva strpljenje, nežnost i komunikaciju između partnera. Pre nego što odlučite da stupite u seksualni odnos, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, kako biste bili sigurni da je tkivo potpuno zaraslo i da nema rizika od komplikacija.

Možda te zanima
seks igracke

Pored toga, važno je da shvatite da će seks nakon porođaja biti drugačiji nego pre i da je to sasvim normalno. Biće potrebno nekoliko meseci da se sve vrati na staro, te da nelagoda i eventualne poteškoće nestanu. Slušajte svoje telo i nemojte žuriti. Ukoliko niste spremni na seksualne odnose, čekajte dok god ne budete sigurni da ih želite.

postpartum intimnost

Kada odlučite da stupite u seksualni odnos (savetuje se da to bude tek kada prođe 6 nedelja od porođaja) važno je da budete nežni, strpljivi i pažljivi prema svom telu. Osim rane na međici, verovatno ćete se suočiti sa suhoćom vagine, niskim libidom, krvarenjem, osetljivošću stidnice i sličnim neugodnostima. Mišići zdjelice su nakon poroda takođe veoma slabi, stoga se savetuje izvođenje Hegelovih vežbi.

Posvetite vreme predigri kako bi vagina bila dovoljno vlažna, a možete koristiti i lubrikant kako biste smanjili trenje i nelagodu tokom odnosa.

Ne zaboravite da je u svemu ovome najvažniji razgovor sa partnerom i međusobno razumevanje. Iako dolazak deteta može promeniti odnos između partnera zbog brojnih obaveza, nespavanja i iscrpljenosti, važno je pronaći vreme za nežnost i razgovor. Seks nakon porođaja će sigurno biti drugačiji, ali je važno razumeti to i prilagoditi očekivanja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh