Znate li šta je retinol sendvič? Saznali smo da li vredi probati ovaj beauty trik…

Avatar photo

Iako se čini da je retinol rešenje za gotovo sve probleme sa kožom — od akni do sitnih bora — kod mnogih ljudi njegovo korišćenje izaziva zabrinutost. To je zato što, iako ovaj aktivni sastojak obećava sjajnu kožu bez bora, postoji i rizik od perutanja, iritacije kože i drugih problema.

Kada smo čuli za „retinol sendvič”, tehniku koja navodno ublažava neželjene efekte retinola, odlučili smo da saznamo o čemu se radi.

U današnjem tekstu, prenosimo reči dve dermatološkinje (dr Marisa Garshick i dr Azadeh Shirazi), koje objašnjavaju šta je zapravo retinol sendvič, da li funkcioniše i kako znati da li je pravi izbor za vas.

Nastavite sa čitanjem da biste saznali više.

Šta je retinol?

reinol kiehls

Pre nego što objasnimo metodu retinol sendviča, važno je razumeti šta je retinol i šta čini za našu kožu.

„Retinol je derivat vitamina A koji se često koristi u proizvodima za negu kože, kako bi se smanjili znaci starenja kože, izgladile bore i linije, posvetlile diskoloracije, poboljšala tekstura kože i pore, te tretirale akne,” kaže Širazi.

Ona dalje objašnjava da retinol vremenom poboljšava cirkulaciju i elastičnost kože „podstičući obnavljanje ćelija kože, proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline.”

Šta je retinol sendvič?

„Retinol sendvič je metod ublažavanja iritacija, tačnije postupak kada nanesete sloj retinola između dva sloja hidratantne kreme” objašnjava Širazi.

serum retinol primena

Da biste napravili retinol sendvič, nanosite sloj hidratantne kreme, zatim količinu retinola veličine graška, pa drugi sloj hidratantne kreme preko, što pomaže usporavanju apsorpcije i smanjenju iritacije.

Ovo je „posebno korisno osobama sa osetljivom kožom ili onima koji se bore sa tolerancijom na retinol ili retinoidne proizvode”, kaže Garšik.

Prednosti retinol sendviča

Smanjivanjem kontakta sa kožom, metoda retinol sendviča „efikasno smanjuje iritaciju povezanu sa upotrebom retinola,” objašnjava Garšik. „Ova metoda takođe pomaže u hidrataciji kože, kontroliše apsorpciju retinola i omogućava prilagođavanje koncentracije i učestalosti upotrebe retinola.”

Kako probati

kako se koristi retinol

Metoda retinol sendviča je fleksibilan način za integraciju retinola u vašu večernju rutinu nege kože. Uvođenje ove metode u vašu rutinu je jednostavno, iako može delovati suprotno od onoga na šta ste navikli. Dovoljno je da pratite ove korake:

  1. Očistite kožu
  2. Nanesite hidratantnu kremu
  3. Nanesite retinol
  4. Nanesite drugi sloj hidratantne kreme preko

Garšik takođe preporučuje da „retinol koristite u večernjim rutinama kako biste smanjili osetljivost na sunčevu svetlost” (jer koža može biti podložnija opekotinama ili crvenilu) i nosite kremu za sunčanje tokom dana kako biste podržali ukupno zdravlje kože.

Možda te zanima
sampon za suhoa pranje prirodni

Poslednji savet je da „počnete sa korišćenjem retinola dva do tri puta nedeljno, postepeno povećavajući učestalost kako se vaša koža bude prilagođavala”, dodaje Garšik. „Uvek budite pažljivi i pratite reakciju vaše kože. Za optimalne rezultate, kreirajte svoju rutinu nege kože u skladu s tim.”

Ova metoda se generalno preporučuje osobama sa osetljivom kožom, suvom kožom ili onima koji tek počinju koristiti retinoide. Naime, ukoliko imate suvu kožu, ova metoda rešava te probleme pomažući u održavanju nivoa hidratacije putem dva sloja hidratantne kreme.

Nedostaci retinol sendviča

retinol sendic prednosti

Važno je napomenuti i neke potencijalne nedostatke ove metode. „Uprkos svom blažem pristupu, neke osobe i dalje mogu doživeti iritaciju, crvenilo ili suvoću pri korišćenju metode retinol sendviča. Ovo je posebno tačno za one sa izuzetno osetljivom kožom ili kožom koja je sklona nepovoljnim reakcijama na kozmetičke proizvode”, navodi Garšik.

Drugi potencijalni nedostatak je efiksanost. „Glavni problem je ograničavanje potencijalnih koristi i punog efekta retinola”, kaže Širazi. Ona nudi alternativnu metodu za svoje pacijente, nazvanu „retinol staging”, koja se koristi „kako bi se smanjile potencijalne nuspojave dok se maksimiziraju koristi retinoida.”

Ova alternativna metoda uključuje podelu vaše rutine u dve faze: „Očistite i hidrirajte lice rano uveče i sačekajte nekoliko sati, do spavanja, da nanesete retinol”. Cilj je da se koži omogući hidratacija i vreme da se pripremi za prihvatanje retinola.

„Za razliku od retinol sendviča, ova metoda ne smanjuje efikasnost retinola, jer je hidratantna krema već apsorbovana i barijera vlage vaše kože je optimizovana”, kaže ona.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh