5 načina da svojoj djeci ukažete na važnost mentalnog zdravlja

Avatar photo
mentalno zdravlje djeca mentalnog zdravlja

Kada se djeca posijeku, oni znaju da rana mora biti sanirana, ali kada pate od mentalnih problema, možda ne znaju da i to može biti izliječeno. Održavanje mentalnog zdravlja treba biti lekcija kojoj se podučavaju ne samo odrasli, već i djeca. ZdraviJa vam u nastavku donosi savjete kako da djeci ukažete na važnost mentalnog zdravlja.

Emocionalni vulkan metoda

Nacrtajte vulkan na tabli i objsnite djeci da svako, tokom dana, osjeća različite emocije. Ako ne izrazi te emocije, one ostaju dok jednom vulkan ne eksplodira. Vrlo je važno naučiti djecu da pričaju o svojim osjećanjima i da ih izraze jedno po jedno.

Pazite na svoj jezik

U ovom slučaju ne mislimo na psovke, već način na koji se obraćate svojoj djeci. Dopustite im da izraze šta osjećaju riječima bez da vi tumačite njihove grimase. Djecu možete stimulisati pravim pitanjima, ali ne odgovarajte umjesto njih.

Naučite ih tehnikama smirenosti

Pored meditacije, postoje druge tehnike kao što su umjereno vježbanje, šetanje, joga, kojima trebate učiti djecu dok su još mali kako bi u budućnosti spriječili nastanak problema sa kontrolom bijesa i ispoljavanja osjećanja.

dnevnikMotivišite ih da vode dnevnik

Vođenje dnevnika smanjuje napetost i pomaže upravljanjem različitih emocija. Nije bitno da li će pisati ili crtati, bitno je da „izbace“ pritisak, potištenost ili radost iz sebe kako bi se osjećali smirenim i opuštenim.

Možda te zanima

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi kada je u pitanju mentalno zdravlje vaših mališana. Inspiraciju za slične teme možete potražiti u našoj rubrici Mislim.

 

Pogledaj komentare (0)

Ostavi komentar

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh