5 načina da svojoj djeci ukažete na važnost mentalnog zdravlja

Avatar photo
važnost mentalnog zdravlja

Kada se djeca posijeku, oni znaju da rana mora biti sanirana, ali kada pate od mentalnih problema, možda ne znaju da i to može biti izliječeno. Održavanje mentalnog zdravlja treba biti lekcija kojoj se podučavaju ne samo odrasli, već i djeca. ZdraviJa vam u ovom tekstu donosi savjete kako da djeci ukažete na važnost mentalnog zdravlja, na samo njima prilagođene i konstruktivne načine.

važnost mentalnog zdravlja
@pinterest

Emocionalni vulkan metoda

Nacrtajte vulkan na tabli i objsnite djeci da svako, tokom dana, osjeća različite emocije. Ako ne izrazi te emocije, one ostaju dok jednom vulkan ne eksplodira. Vrlo je važno naučiti djecu da pričaju o svojim osjećanjima i da ih izraze jedno po jedno.

Pazite na svoj jezik

U ovom slučaju ne mislimo na psovke, već način na koji se obraćate svojoj djeci. Dopustite im da izraze šta osjećaju riječima bez da vi tumačite njihove grimase. Djecu možete stimulisati pravim pitanjima, ali ne odgovarajte umjesto njih.

Naučite ih tehnikama smirenosti

Pored meditacije, postoje druge tehnike kao što su umjereno vježbanje, šetanje, joga, kojima trebate učiti djecu dok su još mali kako bi u budućnosti spriječili nastanak problema sa kontrolom bijesa i ispoljavanja osjećanja.

važnost mentalnog zdravlja
@pinterest

Motivišite ih da vode dnevnik

Vođenje dnevnika smanjuje napetost i pomaže upravljanjem različitih emocija. Nije bitno da li će pisati ili crtati, bitno je da „izbace“ pritisak, potištenost ili radost iz sebe kako bi se osjećali smirenim i opuštenim.

Roditeljima je lako da identifikuju fizičke potrebe svog djeteta: hranljiva hrana, topla odjeća kada je hladno, vrijeme spavanja u razumno doba. Međutim, mentalne i emocionalne potrebe djeteta možda nisu tako očigledne. Dobro mentalno zdravlje omogućava djeci da jasno razmišljaju, razvijaju se u društvu i uče nove vještine. Pored toga, dobri prijatelji i ohrabrujuće riječi odraslih su važni za pomoć djeci da razviju samopouzdanje, visoko samopoštovanje i zdrav emocionalni pogled na život.

Možda te zanima
knjige

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi kada je u pitanju mentalno zdravlje vaših mališana. Inspiraciju za slične teme možete potražiti u našoj rubrici OSJEĆAM.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh