My Bosnian Home – Učimo naše mališane o emocijama kroz igru

igre koje će zabaviti
kroz igru o emocijama

Gde je jesen i kišni vikend – tu je i lišće! S obzirom na to da su dvogodišnjaci često preplavljeni osećanjima sa kojima ne znaju da se nose niti da ih iskažu, kao roditelj osetila sam odgovornost da se i tim segmentom njihovog odrastanja pozabavim, aktivno. Tražila sam način kako da o tome pričam sa svojim sinom i kako da o emocijama kroz igru i aktivost pokušam da mu objasnim neke važne stvari.

o emocijama kroz igru
@mybosnian_home

Sakupili smo nekoliko listova i prosušili ih. Zatim smo ih koristili da crtamo njihove obrise po papiru. Ovde smo vežbali to da svako ima svoj red i da svako čeka svoj red. Jedan list sam uzimala ja – pa crtala, drugi list on i tako u krug. Svako je mogao da odabere po jedan i nije bilo otimanja niti preskakanja redosleda.

Druga aktivnost koju smo radili jeste oživljavanje listova tako što smo lepili oči i crtali po lišću. Malo smo govorili o emocijama, kada smo tužni, kada smo srećni, a kada ljuti. Šta radimo tada i kako se osećamo. Sjajana prilika da popričate sa njima o emocijama kroz igru. Mi često na ovaj način govorimo i o ljutnji i tuzi, i plakanju, udaranju, bacanju igračaka itd – svim onim stvarima koji su sastavni deo jednog života dvogodišnjaka. To izgleda otprilike ovako:

“Ovaj listić nam je tužan. Šta misliš zašto? Možda je želeo da se igra sa loptom ali mu je drugi listić nije hteo dati. Šta misliš šta bi on mogao da uradi? Da li bi bilo u redu da udari drugi list i otme mu loptu? Možda bi mogao da ga zamoli da se igraju zajedno?”

o emocijama kroz igru
@mybosnian_home

Kroz ovakve razgovore, kroz igru i zanimljivu priču dolazimo do nekih korisnih stvari poput toga da je u redu ponekad biti tužan ili ljut, ali da nije u redu u tim situacijama nekoga udariti ili oteti igračku. Kasnije, kada dete dođe u ovu realnu situaciju, skrenite mu pažnju i podsetite ga…

“Hej, sećaš se kako je onaj list bio tužan kada nije dobio loptu? Šta misliš da ti daš Luki malo tu igračku da se zajedno igrate? Ili – sećaš li se kako je onaj list bio ljut. Šta smo ono rekli, šta radimo kada smo ljuti?”

Verujte mi, te male pametne glavice najviše nauče upravo ovako, kroz igru!

P.S – na profilu Mybosnian_home uskoro očekujte novi reel video sa ovim aktivnostima!

Pročitajte još jednu kolumnu Slađane Ikić na ZdraviJa portalu: Igre koje će zabaviti vaše mališane u kišnim jesenjim danima

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh