6 načina da vam cveće u vazi traje duže

Avatar photo

Ništa ne unosi život u prostoriju kao sveže cveće. Bilo da ste ga ubrali u svom vrtu, dobili od drage osobe ili kupili u lokalnoj cvećari ili na pijaci, cveće je odličan način da svom domu dodate miris i boju.

Međutim, čim to cveće počne da vene, buket može učiniti da ceo prostor deluje sumorno. Iako većina svežeg cveća traje oko nedelju dana, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti da biste produžili njihov vek trajanja.

Pogledajmo koji su to koraci.

1. Koristite čistu vazu

Da bi cvetni aranžman duže ostao svež, prvo treba da očistite svoju vazu i na taj način eliminišete štetne bakterije. Da biste je adekvatno očistili, oribajte je mešavinom izbeljivača i vode, a zatim temeljno isperite.

2. Skratite stabljike

cvece buket

Sve stabljike treba da skratite pod uglom od 45 stepeni. Ovo sprečava da stabljike stoje ravno na dnu vaze i omogućava adekvatnu apsorpciju vode.

3. Uklonite višak listova

Uklanjanje viška listova (i potamnelih latica) je jedna od prvih stvari koje treba da uradite kada donesete buket kući. Treba da uklonite sve listove koji se nalaze ispod nivoa vode, jer će ti listovi na kraju istruliti, a bakterije koje dospeju u vodu će naštetiti dugovečnosti cveća.

4. Nahranite svoje cveće

Sveže cveće ima koristi od šećera i kiselog sastojka, kao što je aspirin, koji pomaže u apsorpciji vode. Ukoliko nemate komercijalnu prihranu, napravite je tako što ćete dodati kašičicu do dve šećera, kašičicu izbeljivača i malo limunovog soka, aspirina ili jabukovog sirćeta u vodu.

Možda te zanima
bozicno drvce

cvece u vazi

5. Promenite vodu

Sveće treba da stoji u svežoj vodi kako bi ostalo hidrirano i zaštićene od nagomilavanja bakterija. Preporučuje se da se voda u vazi menja svakodnevno, jer što je voda čistija, vek trajanja vašeg cveća je duži.

6. Držite cveće dalje od toplote

Baš kao što vaše sobne biljke imaju specifične zahteve kada je u pitanju temperatura i količina svetlosti, ima ih i vaše rezano cveće. Ako postoji opcija da svoje cveće držite zaklonjeno od direktne svetlosti ili toplote, videćete da će duže trajati.

Primenjujte naše savete i uspeh je zagarantovan!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh