7 proverenih navika produktivnosti koje praktikuju uspešne žene

Avatar photo
navike za produktivnost

Ukoliko želite da postanete žena koja živi svoj život na najproduktivniji mogući način, na pravom ste mestu.

Za sve one koje stresiraju nepregledno duge i neorganizovane to-do liste, za one koje ne uspevaju izaći na kraj sa burnoutom, kao i za one koje zbog mnoštva obaveza ne pronalaze dovoljno vremena za predah, pripremili smo nekoliko saveta koji mogu pomoći u pronalasku balansa.

Nastavite sa čitanjem kako biste saznali sve što treba da znate o navikama produktivnosti koje uspešne žene praktikuju.

1. Znaju u koje doba dana su najproduktivnije

navike uspesnih zena

Možda će vas iznenaditi, ali nisu sve uspešne žene ranoranioci. Zapravo, one koriste svoj hronotip – odnosno svoj biološki sat koji utiče na nivoe aktivnosti i budnost – kako bi planirale svoj dan u skladu sa tim.

Jennifer Longmore, stručnjakinja za poslovni uspeh, mindset coach i izvršna direktorka Soul Journeys, objasnila je da ih ovo sprečava da se prebacuju sa zadatka na zadatak i nepotrebno troše mentalnu energiju koja bi mogla biti usmerena na zadatak koji je pred njima.

Uspešne žene se ne bore protiv svog unutrašnjeg cirkadijalnog ritma jer znaju da je to unapred izgubljena bitka. Dakle, noćne ptice koriste jutro za lagano započinjanje dana sa rutinskim zadacima, kao što je odgovaranje na e-mailove i održavanje sastanaka, dok najteže zadatke obavljaju kasno popodne i uveče. S druge strane, one koje ustaju rano su prirodno fokisrane ujutro, pa se upravo tada posvećuju teškim, analitičkim zadacima.

2. Dobro organizuju svoje to-do liste

todo lista

Verovatno već znate da vam to-do lista može pomoći da organizujete svoj rad, prioritete i zadatke. Međutim, mnoge uspešne žene podižu svoje liste na viši nivo.

One neretko pišu odvoje liste za lične i poslovne zadatke. Na poslovnoj listi prave dve kolone – jednu za veće, opštije projekte, a jednu za manje, specifične zadatke u okviru tih većih projekata. Ove kolone im pomažu da ostanu na pravom putu i ne zaborave baš ništa.

Pored toga, uspešne žene organizuju svoje to-do liste po redosledu važnosti – na početak stavljaju ono šta treba da se odradi prvo, a na kraju zadatke koji mogu sačekati. Gledaju rokove da odrede prioritete i redosled važnosti i hitnosti.

3. Fokusiraju se isključivo na zadatak koji je pred njima

karijera zene

Ukoliko je vaša to-do lista ogromna, verovatno ćete se osećati kao da nikad ništa nećete završiti. Uspešne žene se sa ovim problemom nose tako što se fokusiraju samo na zadatak koji je pred njima. One se ne opterećuju širom slikom i time koliko toga treba da završe.

Umesto toga, one usmeravaju svoju pažnju na hitne zadatke i prioritete i završavaju ih jedan po jedan, po redu važnosti. Ovakav način rada im pomaže da rade bolje i brže i čini da budu zadovoljnije na kraju radnog dana.

4. Vreme organizuju po vremenskim blokovima

uspesne zene

Uspešne žene deluju kao da imaju više vremena od ostalih, ali istina je da su jednostavno našle bolje načine da budu efikasnije. Znaju da prebacivanje sa jednog zadatka na drugi samo iscrpljuje i čini ih manje produktivnima.

Uspešne žene se oslanjaju na brojne tehnike i trikove, na primer taj da svoje dane dele na vremenske blokove, na primer od 6:00 do 9:00, zatim od 9:00 do 12:00, pa od 13:00 do 15:00. U svakom od ovih blokova obavljaju slične zadatke, što im pomaže da postignu više.

5. Planiraju unapred

kako izgraditi uspesnu karijeru

Uspešne žene maksimiziraju produktivnost planiranjem unapred. Znajući tačno šta moraju da rade kada se probude ujutro, čini njihov život manje stresnim i štedi im dragoceno vreme i mentalnu energiju – ne moraju razmišljati o tome šta treba uraditi i kada.

Možda te zanima

Unapred će napraviti raspored koji uključuje hitne lične i poslovne zadatke, slobodne aktivnosti i brigu o sebi.

Dakle, jednostavne stvari poput planiranja obroka za nedelju, biranja odeće noć pre ili pravljenja to-do liste za narednu nedelju mogu vam pomoći da budete mnogo produktivniji.

6. Važan im je balans između posla i privatnog života

Uspešne žene znaju da je prekomerni rad uz malo ili nimalo sna najbolji recept za katastrofu i burnout, zbog čega im je prioritet zdrava ravnoteža između posla i privatnog života.

Kada su umorne, prave potrebne pauze, slušaju svoje telo i posvećuju se privatnom životu jednako koliko i poslu.

7. Znaju šta im pomaže da zadrže fokus

navike uspesnih

Ni uspešne žene nisu imune na osećaj pada energije sredinom dana ili nedelje. One se protiv toga bore tako što u svom arsenalu imaju poseban alat koji im pomaže da ostanu fokusirane.

Bilo da je to brza šetnja, puštanje pozadinske muzike, duboko disanje ili pijenje više vode, one znaju šta im pomaže da zadrže fokus i napune baterije.

Na kraju dana, uspešne žene su produktivne jer znaju kako da iskoriste svoje pune potencijale. Znaju u koje doba dana su najefikasnije, kada treba da naprave pauzu i kako da postave prioritete.

Okrenite se ovim navikama i principima produktivnosti i uskoro ćete i vi precrtavati stavke sa svoje to-do liste, obavljati važne zadatke i postizati ciljeve kao uspešna žena kakva jeste.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh