7 savjeta za dekorisanje praznične trpeze

Avatar photo
dekorisanje

Kako nam se vrijeme praznika i slavlja probližava, sve više su nam misli fokusirane na dekoraciju stola, koji mora da bude savršen, kao i hrana koju pripremamo za svoje najdraže. Ove praznične sezone impresionirajte svoje goste jedinstveno uređenom trpezom, a ZdraviJa vam u nastavku donosi 7 savjeta za dekorisanje prazničnog stola.

Prvo odredite paletu boja

Ne morate ograničiti sebe samo na crvenu ili zelenu jer su to tradicionalne boje novogodišnjih i božićnih praznika. Izaberite boje koje se vama dopadaju i uz par dodataka, vaš st će poprimiti novogodišnji izgled. Ukoliko ograničite sebe na par boja ili različite nijanse iste boje, lakše ćete postići efekat cjeline.

Platnene salvete za glamur na stolu

Papirne salvete su za svakodnevnu upotrebu. Platnene salvete će doprinjeti osjećaju da je ovo specijalan period. Daju osjećaj luksuza, a svaki put kada ih budete slagali prisjećaćete se zajedničkih lijepih trenutaka koje ste proveli sa svojim prijateljima i porodicom za prazničnim stolom.

dekorisanje

Za dekorisanje koristite elemente prirode

Šišarke su savršene za upotrebu tokom ovog perioda, ali možete koristiti i sušeno cvijeće ili grančice nekog zimzelenog drveća. Postavite malu grančicu na svaki tanjir, ili ih stavite sve u jednu vazu na stolu. Besplatno je, lijepo izgleda, unijeće toplinu prirode na vaš sto, a dodaće malo prazničnog duha vašoj trpezi.

Pripremite poklone gostima

Svako će se obradovati poklonu i malom znaku pažnje od strane vas kao domaćina. Neka vaša djeca naprave prazničnu sliku sa perlicama – na primjer zvijezdu, srce ili novogodišnju jelku – a gosti to mogu ponijeti sa sobom kući kao suvenir. Možete i jednostavno šišarku obojiti sprejem i posuti je šljokicama. Gosti će se obradovati što poklon mogu iskoristiti i kao dio svoje dekoracije kući.

dekorisanje
@matea_halilovic

Dekorišite i vanjski prostor

Ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju, pozovite goste na druženje u bašti ili na terasi. Toplo piće i ukusne grickalice će vas grijati, a i vaša djeca će sigurno uživati u vremenu provedenom napolju. Naročito ako se potrudite da vanjski prostr dekorište u prazničnom duhu – poigrajte se sa lampicama i ukrasima koji vas asociraju na praznike, a koji su predviđeni da stoje na otvorenom.

Koristite nadstolnjak sa prazničnim motivima

Novogodišnji nadstolnjak je dekorativan i može izgledati zaista elegantno i tradicionalno. Izgleda dobro i kada sam stoji na stolu ili kada se nalazi preko stolnjaka. Možete koristiti i više njih ili samo jedan duž cijelog stola. Centar stola ispunite drugim dekoracijama, svijećama ili vjenčićem.

dekorisanje

Koristite osvjetljenje

Mali izvori svjetlosti kreiraju intimniju atmosferu od lustera, ali pobrinite se da vaši gosti zapravo mogu vidjeti šta im je na tanjiru. Ne zaboravite da osvijetlite sto sa hranom ili bar. Kombinujte osvjetljenje i dekoraciju u jednom – zamijenite podnu lampu jelkom. Uz ovaj dodatak magije svjetlosti, vaša novogodišnja trpeza je spremna da očara goste!

Nadamo se da će va, se dopasti ovi savjeti za dekorisanje, te da ćete uživati u svojim najmilijima u proslavi praznika.

Možda vam bude interesantno: Praznična dekoracija doma + URADI SAM ideje

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh