Kako da izaberete pravi sport za vaše dijete?

Avatar photo
pravi sport

Bavljenje sportom je izuzetno važno za ljudski organizam, kako za odrasle zbog održavanja zdravlja, tako još više za djecu zbog razvoja na svojim nivoima. Kako izabrati pravi sport za vaše dijete, kada je trenutak da krene da trenira i koje su to nužnosti koje se moraju poštovati po pitanju zdravlja?

Smatra se da je najbolji uzrast kada bi djeca trebala pristupiti nekom sportu šesta godina života, dok bi djeca sa dvanaest godina trebala sama odabrati željeni sport kojim će se početi ozbiljnije baviti. Prerano insistiranje da se počne baviti određenim sportom može imati i štetne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje mališana

Prerano insistiranje da se počne baviti određenim sportom može imati i štetne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje mališana. Djeca svoje motoričke sposobnosti najbolje razvijaju između sedme i dvanaeste godine, dok brzinu i eksplozivnost dobijaju i nadograđuju od desete do četrnaeste godine.

pravi sport

Kako odabrati sport

U početku, kod pristupa i odabira sporta, najvažnije je kod djeteta razviti temeljne sportske i društvene vještine te ga dobro upoznati sa svim aktivnostima koje se od njega budu zahtijevale. Takođe, osim godina starosti, u obzir treba uzeti i anatomiju djeteta te njegovo socijalno ponašanje i zdravstveni status.

Temperament djeteta svakako je važan faktor pri odabiru bilo koje aktivnosti kojom se želi baviti. Usmjeravanje djeteta u samo jedan sport često uzrokuje mnoge poteškoće i zato se nemojte pretjerano brinuti ako dijete počne gubiti interes za pojedini sport i želi isprobati nešto drugo.

Bez obzira na odabir sporta nastojte da ne opteretite svoje dijete rezultatima, te pokušajte ne nametati svoje mišljenje o određenom sportu. Svakako pripazite da vaše dijete ima dovoljno vremena za odmor i igru nezavisno o svojim obavezama kojih svakako mora biti svjestan.

Borilačke vještine

Borilačke vještine pomažu djeci jer ih uče kako da kontrolišu bijes, kako da budu disciplinovani, a donijeće im i određenu dozu samopouzdanja, koliko je to u njihovom uzrastu moguće.

Karate, judo, tae kwon do, sve su to borilačke vještine kojima djeca razvijaju dinamičku fleksibilnost, poboljšavaju koordinaciju, percepciju i usmjerenje pažnje. Takođe, dobro razvijaju gipkost, koordinaciju, ravnotežu, što je primjereno za uzrast oko devete godine života.

Na neke borilačke vještine je dobro upisati djecu već sa pet godina, a na neke, poput boksa, tek nakon desete

Djeca se uče disciplini, poštovanju partnera s kojim vježbaju, te upoznaju mogućnosti koje im pružaju vlastito tijelo i um. Na neke borilačke vještine je dobro upisati djecu već sa pet godina, a na neke, poput boksa, tek nakon desete.

Borilačke vještine mogu se podijeliti na one u kojima se udara, kao što su karate, boks ili na hrvačke kao što su judo, hrvanje. Judom se može započeti od osme godine, a u boks i hrvanje djeca bi se trebala uključiti tek od svoje 11 godine na više.

Ostalim borilačkim vještinama djeca se mogu početi baviti već od pete godine životne dobi ali samo ako škola, odnosno klub u koji se upisuje, ima specijalizovane kurseve za mlađu djecu.

Obavezna kontrola kod doktora

Dijete koje se bavi sportom mora svakih šest mjeseci, a po mogućnosti i češće, pregledati doktor. Posebno treba kontrolisati aparat za kretanje i držanje tijela, kako bi se prikladnim korektivnim vježbama, koje se čak mogu uklopiti i u trening, ispravila eventualna iskrivljenja u razvoju kostiju.

Osnovna podjela sportova

Ukoliko vas zanimaju i drugi sportovi osim borilačkih, ZdraviJa je istražila koliko se preporučuje da vaše dijete ima godina, i kakvu fizičku spremnost za bavljenje određenim sportom.

Sportovi se mogu kategorizovati i podijeliti na samostalne, kao što su atletika, gimnastika, plivanje, tenis ili grupne kao što su nogomet, košarka, hokej. Treba znati da se neki sportovi jako razlikuju prema nivoima sazrijevanja sportista.

Na primjer, djevojke koje imaju 18 godina u gimnastici će u toj dobi biti na zalasku karijere dok se u nekim sportovima tek s 30 godina dolazi u optimalni vrhunac karijere.

Popularni sportovi i najbolje vrijeme za početak

Gimnastika

Gimnastika je jedna od bazičnih sportova koje pozitivno utiču na fizičke i psihičke sposobnosti te djecu odlično uvode u sportski život. Djeca se mogu baviti gimnastikom od svoje najranije dobi. U zavisnosti od gimnastičkog kluba i pravilima koje imaju, bavljenje gimnastikom može započeti već od druge godine života djeteta.

pravi sport

Plivanje

Plivanje ima najbolji učinak na oblikovanje tijela i fizičko zdravlje. Preporučuje se da se plivanjem djeca mogu početi baviti ozbiljnije u starosti od 6 do 7 godina iako postoje i mišljenja da se djeca već od svoje pete godine mogu početi baviti nekom sportskom plivačkom disciplinom.

Atletika

Atletika ili kako je još zovu kraljica sportova u sebi sadrži širok izbor disciplina koje će oduševiti svako dijete. Zbog određenih specifičnosti u ovom sportu djeca bi se atletikom trebala početi baviti u kasnijoj dobi. Na primjer trkači na kratke staze mogu početi ozbiljno trenirati od desete godine, trkači na duge pruge od trinaeste godine, a bacačkim disciplinama pristupa se tek od četrnaeste godine.

Skijanje

Početni časovi skijanja za djecu počinju već od njihove treće godine iako je kod ovog sporta važno da dijete posjeduje dobre motoričke sposobnosti. Za ozbiljnije bavljenje ovim sportom smatra se osma godina života djeteta.

Možda te zanima
igračke za toddlere

Ove aktivnosti pokrenuće sve grupe mišića i uticaće na jačanje zglobova na nogama, a vaše dijete će steći osjećaj za ravnotežu. Nabavite male kratke skije, koje se lako pričvršćuju na cipele. Detaljnije o bavljenju ovim sportom možete pročitati u našem tekstu “Kada je najbolje vrijeme da dijete stane na skije”.

Košarka

Iako se košarka veže uz visinu, djeca ju mogu početi trenirati između šeste i osme godine. Naime, u početnoj fazi su to aktivnosti koje sadrže samo osnove košarkaške igre.

Fudbal

Momentalno najpopularniji sport fudbal odličan je za razvijanje socijalizacije i koordinacije. Ovo je sport kojim se nije preporučljivo početi baviti prije sedme godine.

Tenis

Tenis je kompleksan sport u kojem se savršeno razvijaju motoričke i koordinacijske sposobnosti. Preporuka je da se djeca počnu baviti tenisom oko sedme godine, po mogoćunosti u grupi.

Klizački sportovi

Klizanje je jedno od najzdravijih sportova jer aktivira sve mišiće i zglobove. Rekreativnim klizanjem se djeca mogu početi baviti od rane dobi međutim prave treninge u umjetničkom klizanju trebao bi odrediti stručni trener toga sporta.

Brzim klizanjem, koje se dijeli na maratonsko te brzo klizanje na duge i kratke staze, djeca bi se trebala početi baviti oko 7 godine. Hokej na ledu najbolje je početi trenirati od šeste ili sedme godina.

Rukomet

Ovaj vrlo kontaktni sport, koji se baš tako ne doživljava, jako je dobar za onu djecu koja se odlično snalaze u grupi u kojoj se treba izuzetno brzo reagovati. Rukomet je najbolje započeti trenirati s deset godina.

Šah

Šah je izuzetno dobra zamjena ili dobar odmak od kompjuterskih igrica, jer je jednako zanimljiv s otvaranjem novih nivoa igre u zavisnosti od napretka igrača.

U šahu se razvijaju intelektualne sposobnosti, analitički način razmišljanja, a sam po sebi može biti izuzetno kreativan. Djeca se ovim sportom mogu početi baviti u školskoj dobi oko sedme ili osme godine života.

Ukoliko želite da se vaše dijete zabavi i takmiči uz zabavne igre, tada biste definitivno trebali da pogledate “Igre bez granica” i prijavite se za učešće u najbližem gradu.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh