Kako da izaberete pravi sport za vaše dete?

Avatar photo
pravi sport

Bavljenje sportom je izuzetno važno za ljudski organizam, kako za odrasle zbog održavanja zdravlja, tako još više za decu zbog razvoja na svojim nivoima. Kako izabrati pravi sport za vaše dete, kada je trenutak da krene da trenira i koje su to nužnosti koje se moraju poštovati po pitanju zdravlja?

Smatra se da je najbolji uzrast, kada deca treba da pristupe nekom sportu, šesta godina života, dok bi deca sa dvanaest godina mogla sama odabrati željeni sport kojim će se početi ozbiljnije baviti. Prerano insistiranje da se počne baviti određenim sportom može imati i štetne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje mališana.

Prerano insistiranje da se počne baviti određenim sportom može imati i štetne posledice na psihičko i fizičko zdravlje mališana. Deca svoje motoričke sposobnosti najbolje razvijaju između sedme i dvanaeste godine, dok brzinu i eksplozivnost dobijaju i nadograđuju od desete do četrnaeste godine.

pravi sport

Kako odabrati sport

U početku, kod pristupa i odabira sporta, najvažnije je kod deteta razviti temeljne sportske i društvene veštine te ga dobro upoznati sa svim aktivnostima koje se od njega budu zahtevale. Takođe, osim godina starosti, u obzir treba uzeti i anatomiju deteta te njegovo socijalno ponašanje i zdravstveni status.

Temperament deteta svakako je važan faktor pri odabiru bilo koje aktivnosti kojom se želi baviti. Usmeravanje deteta u samo jedan sport često uzrokuje mnoge poteškoće i zato se nemojte preterano brinuti ako dete počne gubiti interes za pojedini sport i želi isprobati nešto drugo.

Bez obzira na odabir sporta nastojte da ne opteretite svoje dete rezultatima, te pokušajte ne nametati svoje mišljenje o određenom sportu. Svakako pripazite da vaše dijete ima dovoljno vremena za odmor i igru nezavisno o svojim obavezama kojih svakako mora biti svestan.

Borilačke veštine

Borilačke veštine pomažu deci jer ih uče kako da kontrolišu bes, kako da budu disciplinovani, a doneće im i određenu dozu samopouzdanja, koliko je to u njihovom uzrastu moguće.

Karate, judo, tae kwon do, sve su to borilačke veštine kojima deca razvijaju dinamičku fleksibilnost, poboljšavaju koordinaciju, percepciju i usmerenje pažnje. Takođe, dobro razvijaju gipkost, koordinaciju, ravnotežu, što je primereno za uzrast oko devete godine života.

Na neke borilačke veštine je dobro upisati decu već sa pet godina, a na neke, poput boksa, tek nakon desete.

Deca se uče disciplini, poštovanju partnera s kojim vežbaju, te upoznaju mogućnosti koje im pružaju vlastito telo i um. Na neke borilačke veštine je dobro upisati decu već sa pet godina, a na neke, poput boksa, tek nakon desete.

Borilačke veštine mogu se podeliti na one u kojima se udara, kao što su karate, boks ili na rvačke kao što su judo, rvanje. Judom se može započeti od osme godine, a u boks i rrvanje deca bi se trebala uključiti tek od svoje 11 godine na više.

Ostalim borilačkim veštinama deca se mogu početi baviti već od pete godine životne dobi ali samo ako škola, odnosno klub u koji se upisuje, ima specijalizovane kurseve za mlađu decu.

Obavezna kontrola kod doktora

Dete koje se bavi sportom mora svakih šest meseci, a po mogućnosti i češće, pregledati doktor. Posebno treba kontrolisati aparat za kretanje i držanje tela, kako bi se prikladnim korektivnim vežbama, koje se čak mogu uklopiti i u trening, ispravila eventualna iskrivljenja u razvoju kostiju.

Osnovna podela sportova

Ukoliko vas zanimaju i drugi sportovi osim borilačkih, ZdraviJa je istražila koliko se preporučuje da vaše dete ima godina, i kakvu fizičku spremnost za bavljenje određenim sportom.

Sportovi se mogu kategorizovati i podeliti na samostalne, kao što su atletika, gimnastika, plivanje, tenis ili grupne kao što su fudbal, košarka, hokej. Treba znati da se neki sportovi jako razlikuju prema nivoima sazrevanja sportista.

Na primer, devojke koje imaju 18 godina u gimnastici će u toj dobi biti na zalasku karijere dok se u nekim sportovima tek s 30 godina dolazi u optimalni vrhunac karijere.

Popularni sportovi i najbolje vreme za početak

Gimnastika

Gimnastika je jedna od bazičnih sportova koje pozitivno utiču na fizičke i psihičke sposobnosti te decu odlično uvode u sportski život. Deca se mogu baviti gimnastikom od svoje najranije dobi. U zavisnosti od gimnastičkog kluba i pravilima koje imaju, bavljenje gimnastikom može započeti već od druge godine života deteta.

pravi sport

Plivanje

Plivanje ima najbolji učinak na oblikovanje tela i fizičko zdravlje. Preporučuje se da se plivanjem deca mogu početi baviti ozbiljnije u starosti od 6 do 7 godina iako postoje i mišljenja da se deca već od svoje pete godine mogu početi baviti nekom sportskom plivačkom disciplinom.

Možda te zanima
zaštita dečije kože

Atletika

Atletika ili kako je još zovu kraljica sportova u sebi sadrži širok izbor disciplina koje će oduševiti svako dete. Zbog određenih specifičnosti u ovom sportu deca bi se atletikom trebala početi baviti u kasnijoj dobi. Na primer trkači na kratke staze mogu početi ozbiljno trenirati od desete godine, trkači na duge pruge od trinaeste godine, a bacačkim disciplinama pristupa se tek od četrnaeste godine.

Skijanje

Početni časovi skijanja za decu počinju već od njihove treće godine iako je kod ovog sporta važno da dete poseduje dobre motoričke sposobnosti. Za ozbiljnije bavljenje ovim sportom smatra se osma godina života deteta.

Ove aktivnosti pokrenuće sve grupe mišića i uticaće na jačanje zglobova na nogama, a vaše dete će steći osećaj za ravnotežu. Nabavite male kratke skije, koje se lako pričvršćuju na cipele. Detaljnije o bavljenju ovim sportom možete pročitati u našem tekstu “Kada je najbolje vreme da dete stane na skije”.

Košarka

Iako se košarka veže uz visinu, deca je mogu početi trenirati između šeste i osme godine. Naime, u početnoj fazi su to aktivnosti koje sadrže samo osnove košarkaške igre.

Fudbal

Momentalno najpopularniji sport fudbal odličan je za razvijanje socijalizacije i koordinacije. Ovo je sport kojim se nije preporučljivo početi baviti pre sedme godine.

Tenis

Tenis je kompleksan sport u kojem se savršeno razvijaju motoričke i koordinacijske sposobnosti. Preporuka je da se deca počnu baviti tenisom oko sedme godine, po mogoćunosti u grupi.

Klizački sportovi

Klizanje je jedno od najzdravijih sportova jer aktivira sve mišiće i zglobove. Rekreativnim klizanjem se deca mogu početi baviti od rane dobi međutim prave treninge u umetničkom klizanju trebao bi odrediti stručni trener toga sporta.

Brzim klizanjem, koje se deli na maratonsko te brzo klizanje na duge i kratke staze, deca bi se trebala početi baviti oko 7 godine. Hokej na ledu najbolje je početi trenirati od šeste ili sedme godina.

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh