COVID19 – 15 ideja kako animirati djecu u kućnoj izolaciji

Avatar photo

Zbog novonastale situacije i virusa Korona škole i vrtići su u većini država i zajednica zatvorene. Preporučuje se minimalan kontakt sa ljudima kako bi se izbjegla mogućnost širenja zaraze. Upravo zbog toga većina ostaje u kućnoj izolaciji.

Imajući u vidu da su škole zatvorene i da djeca ostaju kući sa roditeljima, bakama i dekama, donosimo vam spisak ideja kako djecu animirati tokom karantinskog boravka u domovima.

PROČITAJTE: Koronavirus – simptomi, prevencija i sve što ste željeli znati

Prijedlog kućnih aktivnosti za djecu:

 1. Crtanje i bojenje – koristite razne vrste boja – tempere, vodene bojice, masne bojice, flomastere, drvene bojice, uljane boje. Jedan dan nacrtajte sopstvene slikovnice a sutradan iste bojite.
 2. Napravite mini predstavu u kući – učestvujte zajedno sa djecom u njihovom nastupu. Pomozite im da osmisle priču, kostime od stvari koje posjedujete u kući, pustite posebne zvukove na YouTube-u i napravite pravo malo pozorište u kući.
 3. Igrajte društvene igre. Ako posjedujete igre u kući namjenjene djeci kao što su UNO karte, čovječe ne ljuti se, monopol, domine, sada je pravo vrijeme da ih upotrijebite. Ukoliko vas je više u kući, napravite timove i neka svaki tim bude uniformisan – u majicama istih boja. Navijajte, podržavajte jedni druge, djeca će biti oduševljena.
 4. Napravite piknik u vašem domu. U dnevnoj sobi napravite pravi mali piknik. Prostrite deku ili neku drugu prostirku na pod, donesite plastične zdjelice, poslužite zdrave grickalice i cijedjeni sok ili čaj i uživajte u pikniku sa djecom. Ako je vani toplo i sunčano, piknik možete premjestiti i na balkon. Da bi atmosfera bila potpuna, na YouTube-u pustite zvuke prirode.
 5. Složite igračke na kreativan način. Djecu animirajte tako što ćete zajedno složiti igračke na kreativan način. Poredajte igračke po bojama, materijalima, veličini.
 6. Pravite zdrave obroke zajedno. I te kako je bitno djecu naučiti da jedu zdravo ali ih i naučiti da zavole kuhanje i domaću hranu. Osmislite recepte ili ideju pronađite u našoj rubrici Pravim, te zajedno sa djecom napravite zdrave kolače, pite, grickalice i slično.
 7. Napravite pijesak u kući. Napravite pijesak od 2 šolje brašna i ¼ šolje ulja. Iz podruma izvadite kantice i lopatice i neka djeca uživaju praveći razne oblike od pijeska.
 8. Imitirajte životinje. Napravite igricu u kojoj dijete izvlači papirić na kojem je napisana životinja. Dijete treba da imitira tu životinju i putem imitacije od vas uče sve o prirodi i o toj životinji. Pričajte im o prirodnom staništu te životinje, šta jedu, kako se kreću – poslužite se Google-om.
 9. Gledajte zajedno edukativne crtane. U ovoj situaciji ne osjećajte krivicu što ste djeci dozvolili da gledaju televiziju. Na početku dana provjerite televizijske šeme i zapišite sebi termine programa koji bi u isto vrijeme mogli biti edukativni i zanimljivi djeci. Pripremite zdrave grickalice i zajedno uživajte odmarajući uz TV.
 10. Napravite kućni koncert – poslužite se instrumentima, igračkama, šerpama i napravite pravi mali familijarni koncert. Animirajte djecu i uživajte u njihovom glasu i kreativnosti. Ovu aktivnost čak mozete “razvući” na nekoliko dana. Pa tako, nekoliko dana provedite tražeći idealnu pjesmu za njih, a potom ih spremajte za nastup. Ako su starija djeca u pitanju neka nauče pjesmicu napamet. Zajedno sa njima pripremite koreografiju i kostim za nastup. Dogovite se da je veliki koncert, recimo, u petak u 19 časova. Vjerujte nam, sa nestrpljenjem će ga iščekivati.
 11. Čitajte zajedno. Djeci čitajte bajke, knjige i potrudite se da im na što interesantniji način ispričate priču. Glumite junake iz bajki i oponašajte zvukove
 12. Pravite figure od gline i kartona. Iskoristite materijale koje imate u kući i pravite razne figure od plastelina, gline, kartona, papira i slično. Pustite maštu i kreativnost i napravite prave male skulpture sa djecom.
 13. Pravite nakit od makarona. Od makarona zajedno sa djecom napravite nakit. Uzmite makarone i obojite ih, te ih potom poredajte na konac i napravite lančiće, narukvice i slično.
 14. Napravite autopraonu za igračke. Napravite praonu za auta i zajedno sa djecom očistite njihove igračke.
 15. Pišite dnevnik. Svakodnevno pišite dnevnik sa djecom i bilježite šta su to naučili i šta su to radili danas. Ako su djeca starija i uče strani jezik ovo je idealan način da vježbaju strani jezik i da pišu dnevnik na tom jeziku.

Nadamo se da su vam naše ideje pomogle kako da aktivirate djecu u kući. Nadamo se da će ova situacija uskoro proći i da će se djeca vratiti svojim standardnim aktivnostima.

Možda te zanima

https://www.zdravija.com/sta-sve-djeca-uce-dok-obavljaju-kucne-poslove/

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh