Kako objasniti djetetu zašto ovih dana ne može da ide u park

Avatar photo

Ovo je pitanje koje ovih dana muči veliki broj roditelja. Djeci nedostaje odlazak u park, druženje, sloboda, a vi im to ne možete pružiti. Kako im na lijep način objasniti da neko vrijeme neće moći ići u park za Fondaciju Novak Đoković, otkriva Smiljana Grujić, programski menadžer Fondacije, a po struci psiholog i psihoterapeut.

Prva stvar koja treba da se desi kada dete postavi pitanje je da ostanete smireni

Kako je to lako reći i napisati, a u stvari koliko je to teško ostvariti u realnoj situaciji.

Velika je verovatnoća da u nekom trenutku ipak izgubite kontrolu, naročito ako ste sa djecom već pričali o novonastaloj situaciji. Evo nekih tipičnih roditeljskih reakcija koje su pokazatelj da ste izgubili kontrolu.

Kada roditelj kaže “Ne, ne može i tačka!”, djeca onda pitaju “Zašto?”

Tada roditelji najčešće kažu neku od sljedećih rečenica:

“Zato sto sam ja tako rekao/la”, Igrajte se, ništa vam ne fali“, “Dijete, znaš li ti koliko je opasno ići sada u park, svi ćemo se razboljeti“, “Bože kako ne razumiješ, da li treba 100 puta da ponavljam“, “Ne mogu da vjerujem da ste toliko nedokazani“, “Izdržite“, “Izluđujete me“, ” Mi smo mislili da ste vi pametniji” i tako dalje.

Pročitajte COVID19 – 15 ideja kako animirati djecu u kućnoj izolaciji

Hajde da vidimo šta bismo mogli da kažemo umesto gore navedenog i zašto

Kada djetetu prosto kažete da nešto ne može, ne saopštavate mu ništa specijalno. Samo sebe stavljate u poziciju moći i dijete ima doživljaj da vam nije stalo do onoga što njemu treba.

Međutim, dijete želi da zna da roditelj razumije šta njemu treba u ovoj situaciji.

Umjesto toga, probajte djetetu da pružite razumjevanje:

“Vjerujem da vam je teško da budete cijeli dan u kući, voljeli bi da izađete u park i da se igrate sa drugom decom. Da li sam vas dobro razumio/la?”

Na ovaj način pokazujete da razumijete dijete. A kada pokažete razumijevanje, dijete je spremnije da čuje vaše argumente o tome zašto nije dobro sada izlaziti napolje. Razumijevanje umiruje energiju i stišava, u ovom slučaju, dječije insistiranje i njegovu namjeru da “zacrta” da bude po njegovom, što roditelje dodatno nervira.

Kada dijete potvrdi da ste ga razumeli, možete smirenim glasom, kao potpuni vlasnici njegove jačine i boje, da objasnite djetetu zašto sjedite u kući. Na ovaj način ste se povezali sa djetetom i ono je spremnije da čuje razloge koje govorite.

To je princip:  “Ja razumijem dijete, i onda ono razumije i mene.”

A nije princip: “Vi mene treba da razumijete, jer sam ja stariji i pametniji!

Potrebno je provjeriti da li je dijete spremno da čuje zašto ne može da ide u park

Na taj način šaljete poruku djetetu da Vi, kao njegov roditelj, uzimate u obzir da ono samo može da odluči kada će čuti navedene razloge.

Možete započeti ovako:

Znajući koliko vam je lijepo da se igrate na otvorenom…”. 

A kraj može biti:

“Da li ste sada spremni da čujete razloge zašto se u ovom periodu nećemo igrati u parku?”.

Možda te zanima
igre za decu diy

Nekada kod djece, kao i kod nas odraslih, neke stvari treba da se slegnu.

Naročito kada stvari ne idu kako bi mi voljeli. A djeca u ovom slučaju samo žele da izađu napolje. A već smo rekli, da svako ljudsko biće, a dijete je to, želi da bude uvaženo i prihvaćeno, naročito od onih koje voli i koji njega vole.

Možete i ovako:

I nama je teško da se snađemo u svemu ovome, hajde zajedno da osmislimo kako ćemo provesti ovaj dan u ovim uslovima. Da li vam se čini da je to u redu?”

A onda kada imate zajednički plan za organizaciju dana, sve će biti mnogo lakše.

I sada, kao i uvijek važno je negovanje rutina, jer je to najefikasnija tehnika koja obezbjeđuje predvidljivost, koja nam je svima potrebna. Što je više imamo sa djecom, imamo više dječijeg prihvatljivog ponašanja.

Rutine obezbjeđuju sigurnost, a kada je djeci zadovoljena potreba za sigurnošću, učvršćujete prihvatljivo ponašanje.

Dragi roditelji, sve možete odložiti osim ljubavi, a evo ovo je prilika u kojoj odlaganje razumijevanja i ljubavi dodatno otežava i onako tešku situaciju. 

Preuzeto sa novakdjokovicfoundation.org

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh