Evo kako da isplanirate nezaboravno avanturističko putovanje

Avatar photo
avanturističko putovanje

Poželjeli ste da pobjegnete od svega, ugasite telefon i otputujete. Na pravom ste mjestu ako vam trebaju konkretna upustva za avanturističko putovanje.

Planiranje nezaboravnog avanturističnog putovanja čini se kao avantura sama za sebe. Zato je ZdraviJa tu da vam sa nekoliko savjeta pomogne da doživite intenzivan i aktivan odmor koji nikada nećete zaboraviti.

avanturističko putovanje
@pinterest

Avanturističko putovanje nije za svakoga!

Zašto ne ići na sigurno? Otići u agenciju, uplatiti novac, spremiti kofer i otići na putovanje zajedno sa još 30 ljudi? Naravno, tu nema ništa loše. Ponekad imamo zaista previše obaveza i želimo da neko drugi pripremi sve, a naše je samo da se pojavimo. To je sasvim normalno.

Nemojte se forsirati na nešto ukoliko niste sigurni da ćete u tom uživati. To što su vaša sestra/brat/prijatelji uživali na putovanju i vratili se sa bezbroj anegdota i doživljaja, ne mora biti slučaj i sa vama. Ukoliko niste ljubitelji iznenađenja, ne znate odreagovati u trenutku, povučeni ste ili volite ići samo na sigurno i provjereno, nemojte se upuštati u avanturističko putovanje. Ono će vam donijeti samo stres.

Ovo je članak za one koji žele isprobati nešto novo, koji žele biti sami svoj vodič.

PROČITAJTE: Jesenje putovanje Evropom – evo koje destinacije preporučujemo

Pripremite se strateški

Razmislite o logistici. Jednom kada imate željenu destinaciju, smislite najbolju sezonu da posjetite i pogledate lokalne kalendare događaja kako biste vidjeli šta se dešava u to vrijeme.

Nakon toga postavite sebi pitanja: Kako ću stići tamo? Gdje ću ostati? Kako ću dobiti tu opremu (brod / prevoz / iznajmljivanje)? Kako ću do goriva? Kako ću se odmoriti? Na koja druga mjesta želim da idem dok sam tamo? Što ste bolje pripremljeni, to su veće šanse da vaš plan A ide sasvim glatko.

Napravite plan B i plan C

Iskusni putnici kojima je avanturistički način putovanja u krvi, kažu da uvijek imate spreman i plan B, ako se pojave bilo kakve komplikacije. Ponekad vam se putovanje može naglavačke preokrenuti zbog otkazanog leta, izgubljenog prtljaga i slično. Zato uvijek imajte neku rezervnu varijantu, kako ne biste sve otkazali.

Nekada će se ispostaviti da morate imati i plan C, i nemojte da vas to obeshrabri. Hrabro se suočite sa svim preprekama koje vam se nađu na putu, jer i to je dio avanture. Zar ne?

avanturističko putovanje
@pinterest

Razmislite da li ćete povesti saputnika

U neke avanture je dobro upustiti se sam, dok je za neko zahtjevnije putovanje pametna odluka povesti saputnika.

Dobar saputnik može biti dobar drug, saradnik ili čak unajmljen trener, sve dok u potpunosti podržavaju vašu avanturu i cilj. Međutim, pogrešan avanturistički partner može pretvoriti dobro planiranu avanturu u noćnu moru.

Izaberite nekoga za koga ste sigurni da dobro funkcionišete zajedno, nekome kome vjerujete, i nekoga ko će ostati pozitivan tokom čitavog putovanja.

Možda te zanima
zajedničko putovanje

Postavite sebi realne ciljeve

U procesu planiranja avanturističkog odmora, normalno je da vam se neka sumnjičava pitanja vrzmaju po glavi. Da li mogu zaista da se popnem, pokrenem, skačem, skijam na ovom mom putu? Šta ako nisam dovoljno sposoban?

Važno je odabrati avanturu za koju ste dobro istrenirani. Za prvi put ne morate da “dosegnete zvijezde”. Izaberite manji, dostupniji, ali ipak izazovni cilj koji će vam pomoći da se pripremite za rješavanje još veće prepreke sljedeće godine.

Uvijek otputujte

Svi se borimo sa glasom u glavama koji nam govori da sačuvamo novac, samo trčimo po naselju ili još bolje, sjedimo na kauču i gledamo TV. Na kraju, kako odgovorite na ovaj glas postaje vam životna navika.

Ako uvijek idete da prihvatite izazov, postaćete snažan istraživač koji voli svoj život.

Možda će vas zanimati: Virtuelni muzeji svijeta – obiđite ih bez pasoša i čekanja u redu

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh