Evo kako da isplanirate nezaboravno avanturističko putovanje

Avatar photo
avanturisticko putovanje

Poželeli ste da pobegnete od svega, ugasite telefon i otputujete što pre? Na pravom ste mestu ukoliko vam trebaju konkretni saveti za planiranje jedne takve avanture.

Planiranje nezaboravnog, avanturističnog putovanja o može biti avantura i samo po sebi, a ZdraviJa je tu da vam sa nekoliko korisnih saveta pomogne da doživite intenzivan i aktivan odmor koji će ostati zauvek urezan u vašem sećanju.

Avanturističko putovanje nije za svakoga!

Pre svega treba da znate da avanturistička putovanja (recimo – ovo) nisu za svakoga, i to je sasvim u redu! Zašto ne biste izabrali sigurnu opciju? Možete posetiti najbližu turističku agenciju, uplatiti novac, spakovati kofere i krenuti na putovanje sa grupom od 30 ljudi.

Ponekad imamo previše obaveza i jednostavno želimo da neko drugi pripremi sve, a da na nama bude samo da se pojavimo. To je sasvim normalno.

avanturisticko putovanje

Nemojte se upuštati u nešto ukoliko niste sigurni da će vam to doneti zadovoljstvo. Samo zato što su vaša sestra, brat ili prijatelji uživali na nekom putovanju i vratili se sa bezbroj anegdota i prepuni utisaka, ne znači da će isto biti i sa vama.

Ako niste ljubitelj iznenađenja, ako vam je teško brzo reagovati u neočekivanim situacijama, ako ste povučeni ili jednostavno volite proverene i sigurne opcije, nema potrebe da se upuštate u avanturu. Ovakva vrsta putovanja može vam doneti samo stres.


Pročitajte još: Knjige o putovanjima koje treba da pročitate


Ovaj članak je namenjen samo onima koji žele isprobati nešto novo, koji žele biti sami svoj vodič i osetiti pravu avanturu i neizvesnost.

Pripremite se strateški

Ukoliko odlučite da krenete u avanturu, najpre razmislite o logistici. Kada odaberete destinaciju koja vam se dopada, važno je da razmislite koje je najbolje doba godine za posetu tog mesta i pregledati lokalne događaje kako biste videli šta se dešava u to vreme.

avantura

Zatim postavite sebi nekoliko ključnih pitanja poput: Kako ću stići tamo? Gde ću se smestiti? Da li će mi biti potrebno prevozno sredstvo i kako ga nabaviti (brod/automobil/bicikl/karte za gradski prevoz i slično)? Gde ću nabaviti gorivo? Kada ću odmarati? Koja druga mesta želim da posetim dok sam tamo? Što bolje budete pripremljeni, veće su šanse da vaš plan A prođe glatko.

Napravite plan B i plan C

Iskusni putnici kojima je avanturistički način putovanja u krvi, kažu da uvek treba imati razrađen i plan B, ako se pojave bilo kakve komplikacije. Ponekad vam se putovanje može izjaloviti zbog otkazanog leta, izgubljenog prtljaga i loših vremenskih uslova. Zato uvek imajte neku rezervnu opciju, kako ne biste sve otkazali.

Nekada će se ispostaviti da morate imati i plan C, ali nemojte da vas to obeshrabri. Smelo se suočite sa svim preprekama koje vam se nađu na putu, jer i to je dio avanture. Zar ne?

Razmislite da li ćete povesti saputnika

kampovanje

U neke avanture je dobro upustiti se sam, dok je za neko zahtevnije putovanje pametna odluka povesti saputnika.

Možda te zanima
Bergen

Dobar saputnik može biti dobar drug, saradnik ili čak unajmljen vodič ili trener, sve dok u potpunosti podržava vašu avanturu i cilj. Međutim, saputnik koji vam ne odgovara može pretvoriti dobro planiranu avanturu u noćnu moru.

Izaberite nekoga za koga ste sigurni da dobro funkcionišete zajedno, nekome kome verujete i nekoga ko će ostati pozitivan tokom celog putovanja.

Postavite sebi realne ciljeve

skydiving avanturizam

U procesu planiranja avanturističkog odmora, prirodno je da ponekad sumnjate u sebe i svoje sposobnosti.

Da li mogu zaista da se popnem, pokrenem, skočim, skijam na ovom mom putu? Šta ako nisam dovoljno sposoban?

Važno je odabrati avanturu za koju ste dobro istrenirani. Prvi put i ne mora da učinite baš sve o čemu maštate. Izaberite manji, realan, ali ipak donekle izazovan cilj koji će vam pomoći da se pripremite za suočavanje sa nekom većom preprekom na svom narednom avanturističkom putovanju.

Uvek otputujte

Svi se borimo sa glasom u glavi koji nam govori da sačuvamo novac, da se zadržimo u poznatom okruženju ili još bolje, da se opustimo na kauču i gledamo TV. No, znajte da upravo način na koji se nosimo sa ovim mislima određuje tok našeg života.

Zbog toga ne budite lenji, pokrenite se, prihvatite izazov, odvažite se i postanite istraživač koji voli svoj život. Istraživanje sveta oko nas donosi nove perspektive, avanture i neprocenjiva iskustva koja obogaćuju život na mnogo načina. Neka vaša putovanja budu svedoci vaše hrabrosti i radoznalosti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh