Naučite upravljati kućnim budžetom – 5 savjeta za planiranje troškova

Avatar photo
kućnim budžetom

Živite li od “prvog do prvog” ili vam planiranje troškova stvara siguran “štek” uz koji se osjećate sigurno? Univerzalno pravilo za ostanak “u plusu” zapravo je vrlo jednostavno i kaže: Nikad ne smijete potrošiti više nego što zaradite! Zvuči banalno, ali upravo je život iznad vlastitih mogućnosti poguban za vašu finansijsku stabilnost. Kućni budžet sastoji se od naših prihoda i rashoda, odnosno onoga što zaradimo i onoga što potrošimo. Cilj uspješnog upravljanja kućnim budžetom je da nam prihodi budu veći od rashoda. Vjerovatno ste toga i sami svjesni, ali stvari na kraju mjeseca ne izgledaju uvijek tako.

U čemu se ogleda planiranje troškova?

Na samom početku neophodno je da definišemo pojmove “planiranje troškova” i “upravljanje kućnim budžetom”. Da biste se svrstali u grupu onih koji planiraju troškove, trebalo bi da u svakom trenutku znate koliko zarađujete i koliko trošite, te da imate dobar plan za usklađivanje prihoda i rashoda.

ZdraviJa vam donosi 5 savjeta za planiranje troškova kojih treba da se pridržavate kako vam se pred kraj mjeseca ne bi dogodila situacija da vam u džepu ostane samo sića. Pažljivo čitajte, a na kraju teksta pronađite nekoliko pitanja koja će vam pokazati da li skloniji štednji ili potrošnji.

kućnim budžetom
@pinterest

Zapisujte prihode i rashode

Plan budžeta možete raditi kao

 1. kratkoročni: sedmični i mjesečni
 2. dugoročni: godišnji ili višegodišnji

Za početak je važno na papir staviti sve svoje mjesečne prihode i rashode.

Podijelite prihode na:

 • redovne (plata, zarada od najma nekretnina i slično)
 • izvanredne (bonusi na platu, freelancing ili nešto drugo)

Rashode je takođe korisno podijeliti u te dvije grupe. U redovne rashode spadaju troškovi najma stana, režija, kredita, ishrane, a oni vanredni su najčešće nepredviđeni troškovi kao što su popravka auta ili kućanskih aparata, ali i na njih u svakom trenutku treba računati.

Na kraju svakog mjeseca, pogledajte jeste li na nuli, da li ste uštedjeli ili ste ipak u minusu. Ako se na vašem računu nađe minus, vaše upravljanje kućnim budžetom treba pomoć, te vam prvenstveni cilj treba biti izlazak iz minusa, a tek onda ostvarivanje viška sredstava. To možete samo ukoliko zarađujete više ili trošite manje.

Povećajte prihode, odnosno – smanjite rashode

Dio problema lošeg upravljanja kućnim budžetom, pa čak i konstantnog boravka u minusu leži često i u tome što trošimo novac na pogrešne stvari. Racionalnije trošenje, praćenje potrošnje, smanjenje kućnih troškova i izbacivanje kreditnih kartica iz svakodnevne upotrebe samo su neki od načina kako smanjiti svoje rashode u svakom mjesecu.

Povećanje plate ili unaprjeđenje, novi posao, honorarna zarada ili prodaja imovine, načini su kako povećati prihode. Ali, možda je prioritetnija i dugoročno isplativija stvar naučiti smanjiti troškove. Na taj ćete način na kraju mjeseca biti u plusu, a višak novca zatim možete uložiti te ostvariti dodatni prihod.

Riješite se kreditnih kartica

Kad plaćate nešto kreditnom karticom, nemate osjećaj da ste potrošili toliki novac. Ako sa sobom nosite gotovinu, manje su šanse da ćete kupiti nešto što niste planirali. Osim toga, kreditne kartice nerijetko imaju visoke zatezne kamate, te godišnje članarine. Ukoliko ne možete bez njih u potpunosti, barem se pobrinite da račune plaćate na vrijeme i izbjegnete nepotrebne troškove.

kućnim budžetom
@pinterest

Počnite nositi ručak na posao

Osim što ćete se na ovaj način hraniti zdravije, ovo je jednostavan način da uštedite. Ukoliko sagledate troškove za ručak na poslu, bilo u pekari ili dostavi hrane, donošenjem gotovog obroka mjesečno ćete uštediti mnogo novca. Na godišnjem nivou radi se o poprilično lijepoj svoti.

Možda te zanima
jul

Imate li naviku ispijanja kafe u kafiću prije posla, riješite je se i uštedite još dodatno. Ovo su stvari bez kojih se može, a ušteđeni iznos možete usmjeriti u nešto drugo.

Prespavajte kupovinu

Kupovina na sniženjima i akcijama može se, na prvu, činiti kao sjajna stvar. Posebno kada se radi o onim velikim sezonskim sniženjima od 50% do 70%. Kupujete li zaista ono što vam treba ili kupujete jer vam se stvar sviđa? Možda vas je privukla akcijska cijena, ali vam stvar nije nužna. Budite iskreni prema sebi.

Da li ste i vi štediša ili ste skloniji potrošnji?

Ovo su pitanja za vas. Budite iskreni!

 1. Razmišljate li često o novcu i kućnom budžetu?
 2. Jeste li često u maksimalnom dozvoljenom minusu na kreditnoj kartici ili na tekućem računu?
 3. Znate li u svakom trenutku koliko ste taj mjesec uštedjeli/potrošili?
 4. Živite li “od prvog do prvog”?
 5. Kada biste dobili veliku količinu novca, da li biste veći dio odvojili kao štednju?
 6. Imate li naviku kupovati nešto samo zato što vam se svidi?
 7. Razmišljate li o svojim finansijama u zrelijim godinama?
 8. Nagrađujete li se šopingom nakon ostvarenja nekog cilja?

Imate li više odgovora DA na neparna pitanja, znači da ste skloniji štednji. Više potvrdnih odgovora na parna pitanja znači da ste tip osobe koja više naginje potrošnji.

Pronalaženje balansa između ove dvije stvari znači i uspješno upravljanje vlastitim finansijama. Svako svoj novac raspoređuje prema svojim afinitetima, pa tako, ako vam najveće zadovoljstvo predstavlja popiti kafu prije posla, ne treba tu naviku da izbacujete, uštedite na nečemu drugom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh