Kako da prestanete odlagati obaveze?

Avatar photo
obaveze

Svi smo se barem jednom našli u situaciji kada svjesno odlažemo svoje obaveze, a kada to počne da se dešava kao da upadamo u začarani krug iz kojeg je teško izaći. Odugovlačenje može dodati osećaj drame svakodnevnom životu, ali to nije vrijedno nepotrebnog stresa. Pa ipak, znajući ovo, mnogi od nas to i dalje rade. Površna Google pretraga “kako prestati odlagati” donosi gomilu savjeta koji su bili tamo isprobani.

U nastavku dijelimo trikove za odlaganje za koje vjerujemo da zapravo rade

Vjerujemo da ponekad i slanje e-pošte može da bude jako opterećavajuće. Ako budete popustljivi, vaš zadatak vući ćete na listi obaveza na neodređeno vrijeme. Sugerušemo vam da pokušate sa “pošalji kasnije” opcijom koju nam Gmail nudi. Izbjegavanje onog, s vremena na vrijeme strašnog “pošalji” i umjesto toga zakazivanje e-pošte može da smanji osjećaj anksioznosti koji nam se ponekad javi, čak i ako je to samo nekoliko minuta kasnije.

obaveze
@pinterest

Dobra plejlista koja će vas motivisati na rad bez sumnje može pomoći ukoliko pokušavate da se obračnate sa odugovlačenjem.

Sa druge strane tu je i rukom pisana lista obaveza. Možda će vam zvučati staromodno, ali rukom pisan spisak obaveza može vas motivisati da iste i ispunite. Osim toga, ZdraviJa smatra da ne postoji veći užitak od onoga kada sami na kraju dana rukom precrtate sve ispunjene zadatke koje ste sebi postavili.

Činjenica je da se veći dio našeg svakodnevnog života odvija na telefonu ili laptopu, a ova navika pisanja obaveza pa papir pomaže vam da svakoga dana odvojite barem nekoliko minuta za bijeg od svakodnevice i napišete svoje obaveze za taj dan, a kako dan odmiče, osjećaćete podsticaj da nastavite križati stvari sa liste.

Na primjer, možete da izdvojite 15 minuta prije nego što krenete na spavanje i ispišete vremenske blokove sa planovima u bilježnici, na taj način vaš naredni dan će biti isplaniran od 7 do 19, a vi ćete na taj način u krevet odlaziti sa manje stresa znajući da ste napravili dobru organizaciju vremena.

Možda te zanima
zdravija summer picnic

obaveze
@pinterest

Ukoliko ipak više volite eleftronske verzije planiranja, postoje razne aplikacije putem kojih možete da učinite istu stvar. Možete čak i da izaberete koji instrument za pisanje želite da koristite. Osim toga, možete sve da organizujete u različite fascikle, sinhronizujete sve sa Cloudom i izvozite kao različite tipove dokumenata.

Ometanje je tako lako, posebno kada posao uključuje istraživanje na internetu. I najmanja sitnica može da nam odvuče pažnju, a brz i jednostavan posao može da se pretvori u višesatno gubljenje vremena. Ali ako sebi odredimo vrijeme i zakažemo ga na tajmeru, to će nas motivisati da se fokusiramo na naš krajnji cilj, imajući u vidu da moramo da ga završimo na vrijeme i stvara nam osjećaj odgovornosti.

Najslađe za kraj, sistem nagrađivanja! Recite sami sebi “kada završim X, moći ću da uradim Y koje mi pričinjava zadovoljstvo”, jer naravno, najbolje se uživa u plodovima rada, a daje veliki podsticaj da završimo sve naše zadatke.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh