Imate slabu kosu? Ovo su namirnice koje treba da konzumirate

Avatar photo

Ukoliko je vaša kosa u poslednje vreme bez sjaja, lomljiva ili opada više nego inače, razmislite o tome šta jedete.

Naime, konzumiranje namirnica bogatih proteinima, omega-3 masnim kiselinama, cinkom, folnom kiselinom i vitaminima može učiniti da vaša kosa izgleda bolje nego ikada.

U nastavku pročitajte nešto više o tome zašto je ishrana toliko važna za zdravlje kose i koje namirnice treba da konzumirate ukoliko želite bujnu, sjajnu i zdravu kosu.

Uloga ishrane u zdravlju kose

zdrava kosa

Hrana koju jedete igra najvažniju ulogu u održavanju vašeg opšteg zdravlja – a to uključuje i zdravlje vaše kose. Za rast kose i za proizvodnju hormona neophodnih za zdravu kosu, vašem telu je potrebna energija, pa se pobrinite da svaki dan zadovoljite osnovne potrebe za kalorijama.

Na primer, prosečna odrasla žena treba otprilike 2.000 kalorija dnevno. Naravno, ovaj broj varira u odnosu na specifičnosti svakog organizma. Osim energije, hranjive materije koje dobijamo putem hrane takođe direktno utiču na to koliko je zdrava naša kosa.

dubinska nega kose

Kosa je načinjena od proteina, tačnije keratina, pa je jasno da je adekvatna količina proteina u ishrani neopodna za rast i zdravlje kose.

Druge hranjive materije potrebne za zdravu kosu uključuju cink, omega-3 masne kiseline, folnu kiselinu, vitamin B6, vitamin B12, vitamin C, vitamin D, magnezijum i biotin. Osim toga, studije su pokazale da ograničen unos ugljenih hidrata može dovesti do gubitka kose.

Hrana koja je najbolja za kosu

losos za kosu

Namirnica koja se ističe kao najbolja za zdravlje kose je divlji losos. Losos pruža visokokvalitetne proteine, uključujući morski kolagen, omega-3 masne kiseline i cink, koji su izuzetno hranjivi sastojci, povezani sa zdravljem kose.

Dakle, savetujemo vam da dva puta nedeljno konzumirate ovu izuzetno zdravu ribu.

Možda te zanima
dyson airwrap

Druga izvrsna hrana za zdravlje kose

Osim lososa, postoji i mnogo druge hrane koju treba uključiti u ishranu kako biste imali zdravu, sjajnu i bujnu kosu. Evo nekih namirnica koje treba razmotriti:

  1. Bademi. Bademi su puni biljnih proteina. Oni takođe sadrže visoke nivoe gvožđa i magnezijuma, što je odlično za kosu.
  2. Orasi. Orasi su odličan vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina, a sadrže i puno proteina, vlakana i magnezijuma.
    Jaja. Jaja su sjajan izvor proteina, vitamina B12 i biotina, vitamina D i antioksidansa luteina i zeaksantina.
  3. Citrusno voće. Napunite svoju činiju za voće pomorandžama, mandarinama, grejpfrutom i limunom, jer je ovo voće prepuno folne kiseline. Folna kiselina je neophodna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, a ona prenose kiseonik do ćelija širom tela, uključujući i vaše teme. citrusi
  4. Piletina sa kožom. Ukoliko ne volite losos ili iz bilo kojeg razloga ne možete lako da ga nabavite, najbolja alternativa je piletina sa kožom. Takođe, možete koristiti pileće kosti da napravite domaću supu, još jedan odličan izvor kolagena.
  5. Mahunarke. Mahunarke poput pasulja i sočiva su odličan izvor biljnih proteina, a sadrže i B vitamine i gvožđe.

Koje namirnice treba izbegavati?

zdrava kosa i nega

Kao i sa bilo kojim drugim aspektom vašeg zdravlja, postoje namirnice koje je najbolje konzumirati umereno. Prioritet dajte antiinflamatornoj hrani i ograničite unos inflamatornih namirnica kad god je to moguće.

To znači da nikako ne treba da jedete previše slatkiša ili prerađene hrane. Naime, u ovakvoj hrani nema mnogo hranjivih materija potrebnih vašem organizmu i nije dobra za šećer u krvi.

Osim toga, savetuje se da izbegavate hranu sa velikim sadržajem žive.

Nadamo se da su vam ovi saveti bili korisni i da ćete ih ubrzo početi primenjivati.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh