7 savjeta kako da napravite zdrav i ukusan omlet

Avatar photo

Omlet za doručak znači savršenu dozu proteina i zdrav početak dana. Kako ne biste “pali” u zamku da napravite kaloričnu bombu, ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svoj omiljeni obrok napravite na zdrav način.

Ubacite krto meso

taste.com.au

Kako su jaja odličan izvor proteina, nemojte da pretjerujete sa dodavanjem mnogo mesa. Dovoljno će biti manje parče grilovane piletine ili puretine, kako bi vašem omletu dali puniji ukus i zasitan obrok.

Sir kao idealan izbor

Jaja i sir zaista čine savršenu kombinaciju koju većina nas vjerovatno i najčešće kombinuje. Savjetujemo vam da ne pretjerujete sa količinom, jer je u pitanju takođe dosta zasitna namirnica. Pri izboru vrste ove izuzetne namirnice birajte manje parče kvalitetnog sira kao što je rikota, švapski ili koziji.

Ne štedite na povrću

Povrće je najbolji način da dodate ukus i potrebne nutrijente vašem omletu bez mnogo kalorija. Zeleno povrće je dobar izbor, a možete staviti i paprike, gljive, luk, brokoli. Kombinujte sastojke po želji i vlastitom ukusu, a sa povrćem sigurno ne možete pogriješiti.

Neizbježno pravilo tri namirnice

Izaberite tri namirnice koje ćete iskombinovati sa omletom, dvije nisko kalorične i jednu sa više kalorija. Na primjer: paradajz, gljive i avokado. Ili špinat, brokoli i čedar sir. Kombinacija ima beskonačno mnogo, a na vama je da samo izaberete.

Začinsko bilje za odličan okus

Luk, bosiljak, ruzmarin i origano su samo neki od mnogih biljaka koje možete iskoristiti da dodate jači ukus omletu, umjesto da dodajete mnogo soli.

Samo bjelanjak ili cijelo jaje?

Iako je cijelo jaje zdravo da se pojede, sve zavisi od vaših prioriteta i navika. Jedno jaje sadrži otprilike 70 kalorija, pet grama masti i šest grama proteina. U žumancetu se nalazi dosta hranljivih nutrijenata: proteini, vitamini A, B-6,B-12 i D. Takođe je bogato holinom i omega-3 kiselinama koje su bitne za rad mozga. Ipak, ako gledate holesterol i zasićene masti ili želite da što više smanjite unos kalorija, možete dodati jedno cijelo jaje i dva bjelanca ili napraviti omlet samo od bjelanaca.

Možda te zanima
mafini od bundeve

Omlet kombinujte sa zdravim dodacima

Zelena salata, paradajz ili krastavci su odličan dodatak omletu. Takođe možete dodati pečeni krompir, a ako ne možete da jedete omlet bez hljeba – uzmite onaj od cijelog zrna. Ako volite kreativan doručak, vaš omlet može postati i ukusan sendvič tako što ćete vaš zdravi omlet staviti na parče hljeba od cijelog zrna.

Nadamo se da smo vam dali nekoliko ideja kako da vaš omlet bude zdrav, ukusan, ali i šaren i kreativan.

Prijatno!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh