Kako gledanje animiranih filmova utiče na razvoj djeteta

Avatar photo
animiranih filmova crtani film djeca

Ponuda televizijskog sadržaja se posljednjih godina svela isključivo na animirane filmove, pa su roditelji s razlogom zabrinuti uz kakve poruke sa malih ekrana rastu njihova djeca. Jedno je sigurno, djeci ne treba zabraniti gledanje animiranih filmova, već ih vremenski ograničiti i kontrolisati tematike koje “upija” njihovo dijete. ZdraviJa je istražila sve pozitivne i negativne uticaje animiranih filmova na razvoj djeteta, te vam u nastavku donosimo kako najboje izvući iz takvog sadržaja, ali i savjete kako i kada gledati crtaće.

Negativne strane česte izloženosti djeteta animiranom sadržaju

Česta izloženost djeteta animiranom sadržaju manifestuje se kao poteškoća u usmjeravanju pažnje na učitelja u školi. To se dešava zbog navike mozga na dobijanje brzih vizuelnih stimulacija (tokom gledanja crtića).

Dijete posmatra ponašanje koja manifestuje okolina i potom ih imitira (i pozitivna i negativna). Veliki broj animiranih sadržaja ima negativan uticaj, pokazuje nasilje, nerealna bića, stvari i pojave. Na taj način dijete rano stvara impresije onoga što vidi, a to utiče na njegov pogled na svijet i ponašanja tokom kasnijih perioda života. Djeca koja su u ranoj dobi bila izložena animiranom nasilju pokazivala su više agresivnih ponašanja u dječijoj i odrasloj dobi. Dijete od takvih sadržaja uči kako se na neprimjeren način rješavaju konflikti.

Osim negativnih uticaja na navedena područja razvoja djeteta, često gledanje animiranih sadržaja može uticati i na gojaznost djece. Tokom gledanja navedenih sadržaja djeca često jedu grickalice, jer su i reklame pretežno usmjerene na brzu hranu. Takođe, u navedenim situacijama djeca nemaju priliku za motoričke aktivnosti tokom kojih bi sagorjeli unesene kalorije i ubrzali metabolizam.

uticaj animiranih filmova na razvoj djetetaPozitivne strane animiranih sadržaja

Gledanje animiranih programa može imati i pozitivne strane, ako je izloženost umjerena i ako je programski sadržaj odabran i primjeren djetetovom uzrastu. Neki sadržaji su edukativni i informativni, te jasnije prikazuju određene procese koje je teže naučiti iz čitanja knjiga.

Neka istraživanja čak pokazuju bolje rezultate na testovima čitanja i matematike one djece koja su bila izložena edukativnim i nenasilnim programima u odnosu na djecu koja nisu.

Takođe, jedan od pozitivnih uticaja animiranih filmova je i učenje stranih jezika. Dakle, crtići imaju svojih prednosti i mana i, kao u svemu, važno je biti umjeren i sadržaje prilagoditi uzrastu djeteta.

Korisni savjeti

 • Najbolji od svih savjeta je: provodite kvalitetno vrijeme s vašim djetetom. Dijete najbolje uči kroz igru, aktivno istraživanje i interakciju.
 • Provodite što je više moguće vremena u interakciji s djetetom. Reagujte na njegove geste, grimase, zvukove.
 • Zapamtite, nijedan crtić ne može pružiti djetetu sve ono što Vi možete (glas, miris, dodir, reakcije).
 • Ako želite stimulisati razvoj djetetovog mozga, čitajte mu.
 • Gledanje animiranih sadržaja svedite na minimum.
 • Izbjegavajte nasilne sadržaje.
 • Nakon odgledanog sadržaja ugasite televizor.
 • Obratite pažnju na sadržaj programa. Usmjerite se na one edukativne i koji promovišu pozitivne vrijednosti poput empatije, odgovornosti, saradnje i slično.
 • S obzirom da mlađa djeca ne razlikuju crtić od stvarnog svijeta, komentirišite sa djetetom šta je tamo prikazano, a u stvarnosti nije tako.
 • Podstaknite dijete da bude aktivno tokom gledanja crtića, neka pleše ili pjeva s glavnim likovima, komentariše i prepričava šta se događa.
 • Nemojte stavljati televizor u dječiju sobu.
 • Istražite djetetove interese i jake strane (kreativnost, sport, društvene igre) i usmjerite ga prema njima.
 • Naučite dijete igre koje ste Vi igrali dok ste bili njegovog uzrasta.

razvoj djetetaSituacije u kojima nikako ne biste trebali dati djetetu da gleda animirani sadržaj

Ujutro

Ako je prva stvar koju djeca tada vide crtani film, velika je vjerovatnoća da neće moći dovoljno pažljivo da prate nastavu ili neke druge zahtjevnije aktivnosti.

Nakon vremena za odlazak na spavanje

Ova vrsta adrenalinskog „Laku noć“ nije dobra, jer to znači da ne postoje granice kada djeca treba da idu na spavanje, pošto su previše uzbuđena da bi uopšte legla u krevet.

Tokom obroka

Obroci su rijetki trenuci kada je cijela porodica na okupu, kada je moguć neformalan, opušten razgovor, dok se sa gledanjem crtanih filmova takvi trenuci gube.

Možda te zanima
dece zahvalnost

U dječijoj sobi

Bilo kakvi elektronski uređaji bude djecu umjesto da ih pripreme za noć.

Nikada ne kažnjavajte dijete zabranom gledanja crtanih filmova

Zabranom se postiže suprotan efekat: pojačava se želja za gledanjem. Potrebno je odrediti i poštovati pravila o vremenu kada se gleda određeni film.

I zapamtite, nikada ništa ne može djetetu zamijeniti roditelja i nijedna aktivnost nije tako korisna kao vrijeme koje roditelji provode sa svojom djecom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh