Kako se dobro zabaviti u izlasku i bez alkohola?

Avatar photo
bez alkohola

Često smo u prilici da čujemo onu poznatu rečenicu: “Petak je a ne piješ, opusti se”. Naime, možda mi svi ne doživljavamo provod i noćne izlaske na isti način. U tome i jeste suština, da prihvatimo da smo različiti u svemu pa i u ovom pogledu. Osim što činimo dobro za svoje zdravlje odlukom da uživamo bez alkohola, opet se možemo itekako dobro provesti. Na koji način čitajte u nastavku.

ZdraviJa je dala jasne i konkretne argumente kojima ćete sve dosadnjakoviće – “Hajde, popij samo jedno piće”, distancirati od sebe i učiniti opet nešto dobro za svoje tijelo i duh.

bez alkohola
@pinterest

Nisi duzan/na da bude babysitter/ka

Samo zato što ne konzumirate kratka žestoka pića ili više časa vina, ne znači da ste u obavezi da budete ovlašćeni vozač ili babysitter/ka. Ako ne pijete, uvijek idite sopstvenim autom da ne biste “zaglavili” i osjećali obavezu čekanja na nekoga ko puno pije ili vozi nekoga ko želi da ostane do kasnih sati u noć. Na taj način ostajete pri svom zdravom rasporedu/rutini.

Postavite očekivanja unaprijed

Ako ne želite da pijete ili ne želite da pijete mnogo, upravljanje vremenom i postavljanje granica sa vašim vremenom su ključni. Recite domaćinu unaprijed da možete ostati samo sat vremena ili da biste željeli da dođete i pridružite se, ali da ćete morati otići ranije. Ako to unaprijed saopštite, nećete se osjećati loše zbog odlaska. Takođe, postavite očekivanja sami sa sobom. Možete da se obavežete na jedno piće po događaju ili čak ni jedno.

BIO (bezalkoholno)

Poručite gaziranu vodu, vodu ili bilo koje drugo bezalkoholno piće kako biste znali da ćete imati nešto zdravije za pijuckanje i da biste bili sigurni da ćete uživati na sebi omiljeni način. Ostanite dosljedni u svojim namjerama sa gaziranom vodom tokom cijele večeri. Bićete sebi zahvalni jutro poslije.

bez alkohola
@pinterest

Ponavljajte sebi

Ostanite dosljedni svojim odlukama uz podršku samih sebe, a to bi moglo da izgleda ovako:

“Nije mi potreban alkohol da bi se dobro zabavio/la, ostaću svoj/a”.

“Jak/a sam i mogu da se dobro zabavim i uz samo jedno piće”. (Neka ovo bude zaista samo jedno piće)

“ja sam zdrava osoba, koja mora naučiti da sebi postavlja granice”.

Možda te zanima
koliko sna je dovoljno

Budite sigurni da uz sebe imate istomišljenike

Povedite na žurku prijatelja koji vas podržava koji ne pije ili koji pristaje na samo jedno piće, tako da imate podršku i da ne osjećate pritisak vršnjaka. Imati neku osobu od podrške i putem tekstualnih poruka takođe može biti od pomoći.

Postavi sebi unaprijed pripremljene planove za dan poslije

Stvorite sebi odgovornost za naredni dan. Ovo može biti zakazivanje šetnje sa prijateljem, rezervisanje časa joge ili zakazivanje nekog važnog sastanka, nešto što će vam pomoći da budete svjesni situacije da treba da ustanete rano i bez mamurluka. Budite ponosni što ste sebi dali ove granice i što ste ih se držali.

Uz ovih par gestova samih prema sebi stvarate pozitivne benefite za svoje zdravlje i navike dugoročno. Postavljate sopstvene standarde i držite se svojih kriterijuma i prioriteta, a da ne govorimo o zdravstvenom i duhovnom boljem osjećanju. Ko zna da uživa i da se provede može to da učini i bez alkohola.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh