Kako spriječiti neugodne mirise iz plastičnih posuda?

Avatar photo
spriječiti neugodne mirise

Često kada želimo sačuvati ostatke večere ili pripremiti jelo za posao, koristimo plastične posude za hranu. Međutim, često ćete pronaći mrlje od posljednjeg korištenja koje niste uspjeli oprati ili ćete osjetiti neugodan miris kada otvorite plastičnu kutiju. ZdraviJa je pronašla načine koji će spriječiti neugodne mirise da se nastane u vašim posudicama za hranu, kao i kako očistiti plastično suđe od upornih mrlja. Uz ove savjete ZdraviJa vam preporučuje da plastične posude počnete mijenjati sa staklenim. Naime, one su daleko lakše za održavanje, ne štete okolini i potencijalne bakterije u njima se u velikom broju slučaja manje zadržavaju.

spriječiti neugodne mirise
@pinterest

Postoji nekoliko razloga zašto se to dešava. Plastične kutije upijaju miris te se fleke zadržavaju na zidovima kutija jer je plastika kao materijal šupljikava. Zbog ove karakteristike nije preporučivo zagrijavati plastične posude u mikrovalnoj.

  • Kako biste spriječili nastanak mrlja na vašim kutijama, prije nego što u njih stavite hranu, obložite kutiju tankom, metalnom folijom.
  • Uvijek očistite plastičnu posudicu odmah nakon korištenja. Što je duže ostavite prljavu teže ćete je oprati od mrlja, a posuda će poprimiti i miris hrane.
  • Kada perete plastične posude u mašini za suđe, stavite ih na vrh kako bi spriječili dodir plastike sa grijačima vode koje može rezultovati topljenjem plastike.

Kako se riješiti neugodnog mirisa?

U slučaju da je vaše plastično suđe već poprimilo neugodan miris, donosimo vam nekoliko savjeta kako ga se riješiti. Za jedan od recepata vam je potreban izbjeljivač i limun.

Pomiješajte kašiku izbjeljivača sa kašikom limuna, te kašikom vode. Potopite posude 5-10 minuta. Na kraju, operite posude deterdžentom i neugodni mirisi bi trebali nestati. Takođe, ako miris vaših posuda nije tako intezivan, dovoljno je preći koricom limuna po zidovima plastičnih posuda te ih onda oprati. Tako će vaša posuda poprimiti miris limuna umjesto neugodnih mirisa ostataka hrane.

Ako nemate izbjeljivač kod kuće, soda bikarbona i sirće su uvijek sigurna opcija. Potopite plastične kutije u rastvor vode i sode bikarbone. Nakon 10 minuta ih isperite sirćetom i vodom.

spriječiti neugodne mirise
@pinterest

Kako spriječiti nastanak mirisa?

Jedna od čestih grešaka koje pravimo jeste da vlažnu posudu zatvorimo poklopcem. Na ovaj način, vlaga ostaje u kutiji te stvara neugodan miris koji nije izazvan ostacima hrane. Kako bi to spriječili, uvijek u svojoj kuhinji čuvajte otvorene plastične posude koje trenutno ne koristite.

Ako imate plastično suđe koje rijetko koristite, ali ga i dalje želite zadržati, preporučujemo vam da pospete sodom bikarbonom koja će spriječiti nakupljanje vlage. Na ovaj način će vaše suđe biti spremno za upotrebu u bilo kom trenutku.

Možda te zanima
vape zdravlje

Nadamo se da će vam savjeti biti korisni, te da vaš ručak više nikada neće mirisom podsjećati na vašu prošlosedmičnu večeru.

Možda vam bude interesantno: Trikovi za čišćenje na prirodan način

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh