Pripremite mirisno kuhano vino na zdraviji način

Avatar photo

Zima, period aktuelan za čajeve, tople napitke, C vitamin ali i kuhani alkohol, koji vjerujete ili ne, može biti i te kako zdrav ako ga pripremite na način kojim se pozabavila i ZdraviJa. Miris cimeta će probuiti sva vaša čula, a ako uz to još dodate klinčić i đumbir, dobićete zdravlje i zadovoljstvo u jednom napitku. Možda niste znali ali klinčić igra glavnu ulogu kada je u pitanju kuhano vino, a takođe je i jako zdrav, pomaže tijelu u borbi protiv virusa, bakterija i upala.

kuhano vino

Kao ni sa bilo čim ni sa ovim sastojkom nije poželjno pretjerivati, u velikim dozama poput ekstrakta ili dodatka ulja, može izazvati štetne efekte. Esencijalna ulja, poput ulja klinčića, vrlo su jaka, pa ih treba razrijediti biljnim uljima. Stručnjaci takođe upozoravaju da djeca ne bi smjela konzumirati ulje klinčića. U klinčiću se nalaze velike količine mangana, pomaže kod zubolje, reguliše sećer u krvi, bogat je antioksidansima.

Ako želite zdrav i opuštajći napitak u kojem se alkohol ne oslikava kao nešto loše pratite sljedeća uputstva.

Svi proizvodi moraju biti organski i kvalitetni.

Kako provjeriti kvalitet klinčića? I za to imamo savjet: Ubacite ga u čašu vode i ako pluta ispravljeno, dobar je. Plutanje naglašava da klinčić sadrži kvalitetna i ljekovita ulja. Ako pluta horizontalno ili potone u čaši, to je znak da ga ne trebate koristiti.

I napokon, na red je došla priprema zdravog kuhanog vina, koje može biti čak i lijek.

Možda te zanima
čips od tikvica

Recept za kuhano vino:

Na 4 dcl crnog vina dodajte 2 dcl vode. Kuhajte i dodajte dva klinčića, komadić vanilije, tri anisa, sušenog đumbira i meda po želji.

To je to, zdravlje je tik ispred vas u samo nekoliko lakih koraka, a arome i okusi će vas namamiti da možda posegnete za još jednom šoljicom.

Savjet plus: Ukoliko se slučajno isflekate ovim napitkom zdravlja, so je jedan od prvih alternativa za sprječavanje nepoželjnih i dugotrajnih fleka. Bitno je da so na fleku stavite odmah nakon prolića, ne čekajte da se osuši.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh