Kayla Itsines: Koje je najbolje vrijeme za trening?

Avatar photo

Koje je najbolje vrijeme za trening je jedna od tema koje se redovno pojavljuju kada god pričamo o započinjanju nove fitnes rutine. Mnoge zanima: “Da li treba da vježbam ujutro ili uveče?” ili da li je za gubitak težine bolji jedan termin nego drugi. Dakle, danas ćemo ovu temu istražiti malo detaljnije.

Šta je bolje – vježbati ujutro ili popodne?

Jutarnje vježbanje

Žene koje vole da urade svoje jutarnje vježbe će možda lakše zadržati redovne rutine treninga. Ukoliko ujutro prvo odradite trening, znači da će on biti u manjoj mjeri u suprotnosti sa vašim drugim dnevnim obavezama, te da ćete ga skinuti sa liste obaveza prije raznih drugih distrakcija.

Istraživanje je takođe ukazalo na to da ljudi koji treniraju ujutro imaju veću vjerovatnoću da budu aktivniji tokom dana nego oni koji treniraju kasnije. Razlog je to što se naša tijela ovako osjećaju zagrijano, a i raspoloženje je obično bolje.

Bilo je puno rasprava o tome da li trening na prazan stomak povećava gubitak težine, jer vaše tijelo nije fokusirano na probavu hrane ako uopšte niste jeli. Vježbanje na prazan stomak može vam ostaviti osjećaj mučnine ili vrtoglavice, tako da se odlučite na nešto kasniji trening ukoliko primijetite nuspojave. Jutarnji treninzi su korisni samo ako ih efikasno možete uraditi, zato slušajte svoje tijelo i jedite prije treninga ako vam je to potrebno.

Neka istraživanja sugerišu da vam jutarnji trening takođe može pomoći da pravite zdravije odluke u toku dana.

Popodnevni trening

Postoje i neke prednosti popodnevnog treninga, pogotovo ako su u pitanju treninzi snage. To je zato što se hormon koji pomaže u izgradnji mišića proizvodi više uveče nego ujutru. Ovo takođe znači da vam večernji trening može pomoći da izgradite snagu malo brže.

Temperatura jezgra vašeg tijela se povećava tokom dana, što znači da vaši mišići imaju tendenciju da budu fleksibilniji kasnije, tako da popodnevno vježbanje može biti i ugodnije. Plus, vaša ukupna reakcija je generalno brža (posebno ukoliko praktikujete HIIT treninge).

Možda te zanima
celulit

Kada se kortizol (hormon stresa) proizvodi u većim količinama, to može dovesti do razgradnje mišićnog tkiva u tijelu. Dobra vijest je to da se proizvodnja kortizola obično smanjuje tokom dana, tako da vam popodnevni trening može biti bolji ako pokušavate da izgradite mišiće. Ukoliko više volite da vježbate kasno uveče, ili noću, to je takođe u redu! Imajte na umu da će vam možda trebati malo više vremena da zaspite kada odete u krevet, jer se poslije treninga povećava tjelesna temperatura i aktivnost hormona.

Suština je u tome da možete trenirati u bilo kom trenutku, sve dok to dobro funkcioniše za vas! Ukoliko se rano jutarnje vježbanje ne uklapa u vaš raspored, to je u redu! U bilo koje doba dana možete trenirati odlično, i ako u tome možete biti dosljedni, vidjećete najbolje rezultate.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh