Praktično i jednostavno putovanje sa djecom – da, moguće je

Avatar photo
putovanje sa djecom

Putovanje sa djecom ponekad može da bude nepodnošljivo. Ne treba bježati od istine i uvjeravati sebe da baš uvijek sve teče glatko kako smo zamislili. Nekada jednostavno ni sebe ne možemo da držimo pod kontrolom, a nerijetko je to slučaj i sa djecom. Upravo zato, ZdraviJa je tu da sa vama podijeli nekoliko savjeta za što ugodnije putovanje sa djecom.

Pripremite se za putovanje

Prije početka samog putovanja, dozvolite vašoj djeci da sami spakuju svoju putnu torbu. Naravno, kada su djeca nešto većeg uzrasta to će biti mnogo lakše, jer već znaju šta će ih zabaviti na putovanju, a vi možete biti sigurni da će to zadržati njihovu pažnju tokom puta. Takođe, ovim postupkom ukazujete im na njihovu važnost u procesu odlučivanja ali se stvara i određeni osjećaj odgovornosti. Mogu da ponesu omiljenu knjigu, ćebe sa kojim spavaju kod kuće, igračke ili slagalicu, ili da se odluče za neki film tokom putovanja (naravno uz vaše odobrenje).

putovanje sa djecom
@pinterest

Potrudite se da uvijek ponesete neke zdrave grickalice za put. One će vas zasititi dok ne stignete na odredište, a osim toga uživaćete u njima.

Smatramo da je pidžama najudobniji komad odjeće, pa tako, kada se radi o dugom putovanju, predlažemo da vašu djecu opremite sa jednom kako bi se osjećali što prijatnije. Ovo je izvrstan način da izbjegnete gužvanje odjeće, a kada pristignete na destinaciju sve će biti savršeno spremno i uredno za obilazak koji vas čeka.

Svi već vrlo dobro znamo koliko putovanje može da bude iscrpljujuće, ali i dehidrirajuće. Ponekad je teško držati djecu hidriranom, pa tako pokušajte vi sami da im budete primjer – timska hidratacija.

Kada stignete na planiranu destinaciju, bilo da se radi o vašoj zemlji ili sasvim drugom kontinentu, važno je da svojoj djeci pokažete “kako druga djeca žive”. Djeci u razvoju potrebno je da se upoznaju sa drugim kulturama i načinima života, razviju svijest o različitostima, a vjerujemo da će im to biti zanimljivo iskustvo. U dogovoru sa njima planirajte rute kretanja i izlete na kojima ćete se zajedno zabaviti.

Takođe ZdraviJa vjeruje da, ukoliko imate više od jednog deteta, korisno je da organizujete “sastanke” nasamo sa svakim od njih tokom vašeg odmora (ukoliko vam to vrijeme dozvoljava). Na taj način vaša djeca će formirati pozitivna sjećanja sa putovanja, jer će imati vrijeme sa vama u kom se mogu osjećati potpuno izdvojeno i posebno. Još jedna pozitivna stvar u ovome jeste mogućnost da ispunite njihove želje i radite baš ono što su oni zamislili, jer nekada neće sva djeca imati iste želje.

Možda te zanima
daleke destinacije

putovanje sa djecom
@pinterest

Ohrabrite vaše mališane da probaju lokalnu hranu, novu kuhinju ili neke nove aktivnosti. To će svakako ostaviti upečatljiv trag u njihovom sjećanju i pomoći u učenju i upoznavanju sa novim stvarima.

Zlatno pravilo svakog putovanja – ne pretjerujte! Svi smo se bar jednom našli u situaciji da smo ponijeli prepun kofer stvari i odjeće koju nismo iskoristili na putovanju. Ne želite da vučete stvari sa sobom, preopteretite se i zauzmete prostor stvarima koje vam apsolutno neće zatrebati. Imajte na umu – sve što ponesete mora da ide sa vama svuda na putovanju, a na odmoru nema ništa manje opuštajuće od eksplozije igračaka i stvari u hotelskoj sobi koje morate da očistite i prepakujete prije nego što se vratite kući.

Kada govorimo o povratku kući, ponekad je teško vratiti se u svakodnevicu. Budite nježni i blagi prema sebi, jer ćete biti iscrpljeni vi ali i vaši mališani. Samo budite strpljivi i dajte sve od sebe da ih što prije vratite na uobičajeni raspored.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh