Najbolji praznični pokloni za svaki tip Eneagrama

Avatar photo
praznični pokloni

Vjerovatno znate omiljene TV emisije vaših najbližih prijatelja i članova porodice, znakove zodijaka i neke od njihovih najduhotivijih priča, ali kada se praznici približe i dođe vrijeme da im dodjelite poklon, nacrtate ogromnu prazninu. Osim ako vam neko ne kaže tačno šta želi, može biti teško predvidjeti šta mu treba i šta će voljeti. Ako ne poznajete vaše drage osobe dovoljno dobro ili niste sigurni šta biste im poklonili, pokušajte da izaberete poklon prema njihovom eneatipu i najbolji praznični pokloni biće u vašim rukama.

Šta je Eneagram?

Eneagram je alat koji određuje ličnost tako što razbija paterne ljudskog ponašanja u devet tipova ličnosti – eneatipa. Svaki tip ima neku karakteristiku, određene strahove, slabe tačke i slično. U pitanju je personalziovana mapa čiji put vodi do otkrića samog sebe ili druge osobe, veće njege ličnog zdravlja i ostalih aspekata života. U nastavku vam donosimo šta je karakteristično za koji eneatip, te šta mu pokloniti.

1. PERFEKCIONISTI: Nabavite im nešto što će im organizovati život

Prvi eneatip su perfekcionisti. Ovo su osobe vođene i orijentisane na detalje i uvijek žele da se poboljšaju. Žele da stvari budu „ispravne“ i „savršene“, zbog čega će voljeti poklon koji im čini život boljim ili efikasnijim. Razmislite o stvarima kao što su kuhinjski organizatori, posude za pripremu obroka, zgodni uređaji ili dnevni planeri koji će im pomoći da se osjećaju organizovano i da budu korak ispred. Ovi vrijedni tipovi vrše veliki pritisak na sebe da ispune očekivanja koja postavljaju. Sve što im pomaže da se osjećaju na sjedištu vozača će cijeniti, i nadamo se da će im skinuti malo težine sa ramena.

2. FILANTROPI: Sentimentalni praznični pokloni pružiće im zadovoljstvo

Ovaj dio Eneagrama opisuje ljude koji žele pomoći drugima i koji podcjenjuju vlastite potrebe.

Ovo su osobe koje organizuju sve praznične zabave ili peku dodatne kolače za sve koje poznaju. Saosjećajni i srdačni, najsrećniji su kada su svi do kojih im je stalo zajedno. Ove nježne duše se prvo fokusiraju na potrebe i osjećanja drugih ljudi. Oni mogu reći da ne žele ništa za praznike, ali duboko u sebi žele da se osjećaju potrebnima i cijenjenima. Poklon poput spomenara, promišljenje čestitke ili ogrlice „najboljih prijatelja“ koja ih podsjeća na vašu vezu, ili možda nešto što govori o internoj šali ili sjećanju koje vas dvoje dijelite može zagrijati njihovo veliko srce.

3. ONIMA KOJI TEŽE USPJEHU: Nešto moderno

Treći tip Eneagrama se odnosi na one sklone narcizmu koji neprestano nastoje dati dobru sliku drugima. Vole se pokazivati ​​i natjerati svoju estetiku da govori u njihovu korist kako bi prikrili svoju nesigurnost.

Ovo su ambiciozne i harizmatične osobe. Ističu se u svojim ciljevima i teže da budu najbolji. Zamislite svakog prijatelja kojeg imate svjesnog trendova i pop kulture. Oni žele da imaju najnovije i najbolje od onoga što postoji i da budu prvi koji će to isprobati. Bez obzira da li se radi o modernom tehničkom uređaju, proizvodu za njegu kože ili komadu odjeće kojim su opsjenduti svi na TikToku, ovakve osobe će cijeniti poklone koje mogu sa ponosom pokazati ili kojim se mogu pohvaliti svima.

4. INDIVIDUALISTI: Probuditi njihovu kreativnu stranu

Oni nastoje da budu autentični, želeći poklon koji održava njihovu jedinstvenost. Za ovakve tipove najsmisleniji pokloni se odnose na raspoloženje ili osjećanje koje on izaziva. Vole da se osjećaju inspirisano da ostvare svoje kreativne strasti i izraze sebe, tako da će im pažljive stvari kao što su šareni časopisi, setovi uljanih boja ili set za kaligrafiju „uradi sam“, biti savim dovoljne. Takođe će voljeti umjetnost, vintage predmete ili bilo šta što oživljava njihov prostor i što vide kao izvor inspiracije. I njima je važno gdje kupujete. Kupujte u svojoj zajednici poklone po mjeri, jer oni vode računa o etičkoj kupovini.

praznici
@pinterest

5. ISTRAŽIVAČI: Uvijek žele znati više

Istraživački duh karakteriše vrlo racionalne i nepristrane ljude, s velikim interesovanjem za objektivno razumijevanje stvarnosti koja ih okružuje. Obično ne govore puno o sebi ili svojim osjećajima.

Nema boljeg načina da izmamite osmijeh na lice ovakvih osoba, nego da podtsaknete njihovu ljubav prema učenju. Ovi tipovi Eneagrama su doživotni studenti koji traže istinsko savladavanje predmeta dok zadovoljavaju svoju nezasitnu radoznalost. Zato će voljeti online obrazovne alate ili neki online kurs. Takođe možete krenuti tradicionalnim putem tako što ćete izabrati knjigu koja govori o njihovim strastima, bilo da započinju posao ili istražuju nove hobije. Kada su u pitanju pokloni za njih, ne možete pogriješiti ni sa čim što poboljšava njihovo znanje.

6. ZAŠTITNIK: Praktični pokloni

Ono što karakteriše ovaj eneatip je sklonost poštovanju pravila i propitivanju sve logike djelovanja koja iz njih proizlazi. Ako su odvojeni od ovih normi, vrlo su nesigurni i dovode u stalnu sumnju.

Ovakve osobe žude za sigurnošću, koju traže kroz bliske odnose. Za njih je važno da imaju mirno okruženje u kojem se mogu zaista opustiti i osjećati kao kod kuće. Oni vole stvari kao što su igre, slagalice, poslužavnik za mezu ili otmjene čaše za vino. Oni vole da planiraju unaprijed i da se postaraju da svi budu zbrinuti, tako da će im ove stvari u njihovom domu pomoći da idu u toku sa sljedećim događajem i da takođe mogu da uživaju.

7. OPTIMISTE: Pružite im iskustvo umjesto fizičkog poklona

Oni imaju razrogačene poglede na svijet, želeći da iskuse sve dobre stvari koje život nudi. Oni stalno traže nove ideje i mogućnosti kao način da izbjegnu dosadu i da stvari budu uzbudljive. Dakle, dok oni vole da se prepuštaju lijepim stvarima, velike su šanse da će, ako nešto žele, to dobiti i dobiti, što ih čini najtežim tipom Eneagrama za kupovinu. Zato ne kupujte “stvar” i umjesto toga se odlučite za poseban poklon koji se odnosi na iskustvo. Primjeri idealnih poklona za ove osobe su, nekoliko dana u banji, čašovi kuhanja…

8. IZAZIVAČ: Poklon koji će im pomoći da ostvare svoje ciljeve

Izazivači vole kontrolirati situaciju, jako su pravedni, te će se svim silama truditi da svakoga sljeduju odgovarajuće posljedice. Skloni su samopouzdanju i vjeruju svojoj procjeni, što ih dovodi u situaciju da drugima ponude zaštitu.

Ove osobe imaju velike ciljeve. Oni su prirodni lideri sa strašću da služe većem dobru i čine svijet boljim mjestom. Iako ovi asretivni tipovi često tačno znaju šta žele, oni takođe mogu da preskoče planiranje i pređu u preopterećenje, što dovodi do sagorijevanja. Uručite im savršen poklon, nešto što im pomaže da prionu svojim ciljevima i postignu ono što žele od života. Pokloni kao što su tehnički uređaji koji prate njihovo zdravlje i kondiciju, tabla na kojoj mogu da iscrtaju svoje ideje ili fensi dnevnik u kojem mogu da obnove svoju listu obaveza pomoći će im da povrate osjećaj autonomije i kontrole nad onim što rade.

9. MEDIATORI: Tip Eneagrama kojem nedostaje samopouzdanja

Mirotvorac i posrednički duh. Ljudi koji se ističu u tom pogledu obično bježe od sukoba i obično pokazuju pasivan stav. Skloni su konsenzusu i izbjegavaju da budu drski u svom ponašanju. Uz to, važne odluke prepuštaju drugima.

Lagani ljudi, poznatiji kao oni koji imaju tople i prijatne vibracije. Ali, u njihovoj želji za mirom i harmonijom, gube sopstvene potrebe i sjećaj za sebe. Iako ne vole ništa više od toga nego da se ušuškaju u plišanom ćebetu i da se opuste, ipak i oni zaslužuju poklon, a to mogu stvari kao što su kartice svjesnosti, afirmacije, knjiga sa vodičem ili časopis koji im pomaže da se povežu sa svojom svrhom i potencijalnom. Njih treba podsjetiti da je njihov glas i prisustvo važno i da bolje upoznaju sebe.

Ukoliko niste sigurni kojem tipu Eneagrama pripada osoba kojoj kupujete poklon, možete uraditi jednostavan test za otkrivanje eneatipa.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh