Najljepši praznični filmovi (TOP 10)

Avatar photo

Zimski praznici nam se bliže, a s obzirom da vrijeme napolju može biti veoma hladno, jedan od omiljenijih načina da prijatno provedemo taj period u krugu porodice i prijatelja, u toplini doma, jesu praznični filmovi i to oni koje će vas bar na trenutak vratiti u detinjstvo i navesti cijelu porodicu da se kao okupi ispred telvelizora. Postoji veliki broj filmova na tu temu, i većinu ste verovatno gledali ali priznaćete da svakog puta iznova uživate u njima.

U nastavku pogledajte top 10 najljepših prazničnih filmova.

MOŽDA VAS ZANIMA: Novi praznični filmovi u kojima ćete uživati ove zime

Sam u kući (1990)

Vjerovatno ste sve nastavke ovog filma pogledali million puta, ali ipak, kada je riječ o prazničnim filmovima ovo je definitivno klasik i sa razlogom je na prvom mjestu. Nevjerovatne dogodovštine malog Kevina vratiće vas u djetinjstvo, nasmijati vas do bola ali i podsjetiti na važnost podrške i topline u porodici.

bgr.com

The Knight before Christmas (2019)

Evo romantičnog prazničnog filma koji vjerovatno niste uspjeli pogledati jer je izašao ove godine. Ulogu jednog od producenata, ali i glavnu ulogu u filmu, kao pametne i mile učiteljice ima Vanessa Hughens. Njen mirni život će se promijeniti iz korijena kada u njega uđe šarmantni princ iz IX vijeka koji se pokušava uklopiti u moderan život.

Kako je Grinč ukrao Božić (2000)

Na vrhu planine Krampet, Grinč posmatra građane Huvila koji uživaju u pripremi proslave Božića. Grinč je rođen u Huvilu, ali je prognan zbog svog izgleda. On je zao, zelen i nimalo ne voli božićne praznike. Grinč shvata da mu je bilo dosta sve te radosti, te planira da isplanira da ukrade Božić stanovnicima Huvila tako što će da pobegne sa njihovim poklonima, prazničnim ukrasima, božićnim jelkama i ostalim stvarima koje čine taj praznik lepim. Ovaj film svidjeće se i onima koji ne vole prazničnu atmosferu jer će poželejti da “uskoče u ekran” i pomognu Grinču da ukrade Božić.

The Princess Switch (2018)

Još jedan film sa Vanesom Hughens u glavnoj ulozi. Naime, Stacy, djevojka iz Chicaga, zaposlena u poslastičarnici, slučajno se sudari sa Margatet, vojvotkinjom iz Montenara. Vidjevši da izgledaju potpuno isto, vojvotkinja predloži da na 7 dana zamijene uloge. Tako, uz pomoć magičnog Djeda Mrazovog pomoćnika, Margaret se zaljubljuje u Stacy-nog zgodnog kolegu, dok se Stacy zaljubljuje u Margaret-inog zaručnika, žustrog princa.

Čudo u 34. ulici

Ovo je jedan od najpopularnijih božinih filmova, iako je prikazan još davne 1947. godine, a tridesetak godina kasnije snimljen je televizijski rimejk. Film donosi magičnu priču o djevojčici i advokatu koji na sudu moraju dokazati da je Djed Mraz pravi. Prekrasna priča koja će otopiti hladna i zagrijati sva srca.

Ukoliko više volite laganije tonove pogledajte najnoviju verziju, a oni verni originalu i tradiciji crno – bijelih fimova opredeliće se za prvu verziju “Čuda”.

Zapravo ljubav (2003)

Film prati priču o osam parova iz Londona, koji se svaki na svoj način nosi sa svojim ljubavnim problemima u period prije Božića. Film je postao ultimativni ljubavni klasik i sada se već tradicionalno gleda u ovo praznično doba.

@tvguide.com

Polar Express (2004)

Ovaj preksrasni božićni film režisiran je po isteimenoj knjizi Chrisa Van Allsburga. Film govori o nevjerovatnoj pustolovini dječaka na putu do Sjevernog pola gdje bi, ako iskreno vjeruje, trebao upoznati Deda Mraza.

Dok je vani nezapamćen snijeg, tačno pet minuta prije ponoći pred dječakovom kućom zaustavlja se starinski voz, a simpatični ga kondukter pozove da s ostalom djecom krene na put prema Sjevernom polu. Ovaj film će vas zasigurno podsjetiti na vaše dječije avanture.

Možda te zanima
preporuke knjiga

Kako preživjeti Božić (2004)

Još jedan od popularnih prazničnih filmova za kojeg postoje velike šanse da ste ga gledali ali ipak zasluženo se našao na našoj listi. Glavna uloga pripala je Ben Affleck-u. On u vrijeme praznika ostaje poptuno sam i odlučuje da se vrati u kuću u koju je odrastao I tu proslavi Božić. Međutim, u toj kući sada živi neka druga porodica, ali Drew (Ben Affleck) se ne stidi da toj porodici ponudi novac da sa njima proslavi Božić.

Ova se priča vrlo brzo pretvara se u humorističan splet okolnosti u koji se uskoro umiješa i ljubav pretvarajući ga u porodičnu idilu.

Božićna priča (2009)

Ebenezera Scroogea, škrtog i prezrivog starca, na Badnje veče posjetili su duhovi prošlih, sadašnjih i budućih Božića. Duhovi vode starog Scroogea na putovanje koje će mu otkriti istine sa kojima se ne želi suočiti. Scrooge mora otvoriti svoje srce kako bi nadoknadio godine zlovolje prije nego što bude prekasno

Film koji nosi snažnu pouku i vrijedi ga pogledati vise puta.

Love Always, Santa (2016)

Celia Banks posvetila je čitav svoj život brizi za sedmogodišnju ćerku Lilly. Nakon što je prije tri godine izgubila supruga, Celia je odustala od ljubavi, ali Lilly ne želi da joj majka provede još jedan Božić usamljena. Djevojčica šalje pismo predstavnicima firme Djed Mraz koja nudi uslugu ispunjavanja želja. Dječija ljubav izmamiće vam osmijeh na lice.

@imdb.com

Nakon što okitite svoju jelku, skuhajte sebi kafu ili čaj, zavalite se u udobnu sofu i pustite jedan od prethodnih filmskih ostvarenja. Uživajte!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh