Nedostatak željeza – najčešća nutritivna deficijencija na svijetu!

Avatar photo
zeljezo feral djeca trudnice

Nedostatak željeza se najčešće javlja kod inače zdravih osoba čije fiziološke potrebe za željezom prevazilaze prehrambeni unos. Manjak željeza zbog povećanih potreba nastaje kod trudnica, dojilja, adolescenata i djece predškolskog i školskog uzrasta, uslovljeno fazom intenzivnog rasta i razvoja.

Procjenjuje se da čak 90 odsto trudnica ima nedostatak željeza te da svako treće dijete predškolske dobi u Bosni i Hercegovini treba dodatno željezo kako bi se prevenirao nastanak anemije.

Dodatak prehrani na bazi željeza potreban je i osobama koje pojačano gube željezo putem krvi, poput zdravih žena reproduktivne dobi. Procjenjuje se da svaka treća žena reproduktivne dobi pati od nedostatka željeza te je izložena riziku nastanka anemije.

Proizvodi na bazi željeza su već decenijama dostupni na tržištu ali ih mnoge osobe često izbjegavaju ili nedovoljno dugo uzimaju zbog slabe podnošljivosti, naročito topivih soli željeza. Neželjeni efekti na koje se korisnici najčešće žale su metalni okus u ustima, mučnina, povraćanje, žgaravica, proljev ili zatvor. Postoje i netopive soli željeza, kod kojih su neželjeni efekti nešto rjeđi, ali je bioraspoloživost i iskoristivost željeza u organizmu iz ovakvih preparata veoma niska.

S ciljem dobijanja optimalnog proizvoda na bazi željeza, maksimalne iskoristivosti i podnošljivosti, savremena farmaceutska industrija je pažljivo osmislila i uvodi u primjenu mikroinkapsulirano željezo.

Specijalna i patentirana formulacija mikrokapsula željeza u prepratima FeRAL sadrži mikronizirano željezo obavijeno prirodnom alginatnom ovojnicom. Ovako obloženo željezo sigurno prolazi kroz gornje dijelove gastrointestinalnog trakta, kada bez direktnog kontakta sa sluznicom i bez neželjenih efekata željezo dolazi do mjesta svoje resorpcije u tankom crijevu.

Tek u tankom crijevu, alginatna ovojnica se brzo otapa i odvaja tako da oslobođeno željezo postaje raspoloživo za apsorpciju. Topivost mikroinkapsulirane formulacije željeza u tankom crijevu je visoka te joj nije potrebno dodavati druge komponente za povećanje topivosti, poput vitamina C.

trudnica zeljezo feral

FeRAL DAILY® i FeRAL KID® su novi dodaci prehrani koji sadrže specijalnu inovativnu formulaciju mikroinkapsuliranog željeza!

FeRAL DAILY® je dodatak prehrani namijenjen za prevenciju nedostatka željeza kod odraslih osoba i djevojčica starijih od 14 godina.

FeRAL DAILY® sadrži 14 mg željeza što odgovara 100% preporučene dnevne doze željeza.

FeRAL KID® je dodatak prehrani namijenjen za prevenciju nedostatka željeza kod adolescenata i djece starije od 7 mjeseci.

FeRAL KID® sadrži 10 mg željeza što odgovara 100% preporučene dnevne doze željeza u ovom uzrastu.

FeRAL DAILY® i FeRAL KID® efikasno otklanjaju osjećaj umora i nedostatka energije, štite nas od infekcija, poboljšavaju mentalne sposobnosti te poboljšavaju radnu sposobnost.

Možda te zanima
voće i povrće

Zahvaljujući specijalno osmišljenoj formulaciji, FeRAL® omogućava bolju, bržu apsorpciju i kompletnije iskorištavanje unesenog željeza, a samim tim i bolju efikasnost.

Osim bolje efikasnosti, proizvodi FeRAL® se mnogo bolje podnose jer:

  • ne izazivaju neprijatan metalni okus,
  • ne dovode do tamnjenja zuba,
  • ne prouzrokuju stomačne tegobe, poput mučnine, žgaravice, povraćanja, proljeva, zatvora itd.

FeRAL® proizvodi su jedinstveni jer željezo dolazi u otopini sa prijatnom aromom karamele, a  ne sadrže gluten, alkohol i šećer. Sastav FeRAL® proizvoda je pažljivo prilagođen najvećem broju korisnika, uključujući dijabetičare.

FeRAL® pakovanja sadrže 10 zatamnjenih, nelomivih bočica sa PVC čepom, veoma praktičnih za primjenu.

FeRAL DAILY® i FeRAL KID® – za energiju koja pokreće!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh