Aloe Vera, najbolji prijatelj vaše kože i organizma

Avatar photo
aloe vera

Aloe vera se koristi u mnoge svrhe, a Egipćani su je nazivali “biljkom besmrtnosti” U ovom tekstu ćemo opravdati tu činjenicu njenim blagodetima koje nudi.  To je biljka koja pripada porodici kaktusa. Raste u suhoj klimi, poput one u Africi i Indiji. Različite studije su potvrdile brojne prednosti ove biljke u liječenju kožnih oboljenja. Takođe je korisna u liječenju rana i opekotina, manjih kožnih infekcija, cisti, dijabetesa i povišene masnoće u krvi, a postoje indikacije i da može pomoći kod ozbiljnijih i trajnih stanja kao što su ekcemi, genitalni herpes, perut, psorijaza, rak rane, čirevi na koži i slično.

Za vas izdvajamo 8 glavnih prednosti korištenja aloe vera gela.

aloe vera
@pinterest

Tretira opekotine

Aloe vera pomaže kod opekotina od sunca tako što spasava epitelni nivo kože, sloj ćelija koja pokriva tijelo. Aloe vera gel djeluje kao zaštitni sloj na koži i puni je potrebnom vlagom. Zbog svojih nutritivnih kvaliteta i antioksidativnih svojstava, koža brže zarasta.

Vlaži kožu

Aloe vera vlaži kožu bez da joj daje osjećaj masnoće, što je savršeno za sve one s masnim tenom. Za žene koje se često šminkaju, aloe vera djeluje kao ovlaživač i odlična je za lice prije nanošenja šminke jer sprečava sušenje kože. Za muškarce: Aloe vera gel se može koristiti kao tretman nakon brijanja jer ljekovita svojstva aloe tretiraju ranice uzrokovane brijanjem.

Tretira akne

Aloe vera gel sadrži dva hormona: auksin i giberelin. Ova dva hormona omogućavaju brzo zarastanje rana i imaju anti-upalna svojstva. Giberelin u aloe veri djeluje kao hormon rasta i stimuliše rast novih ćelija. Ovo omogućava koži da se brzo i prirodno izliječi od akni, uz minimalne ožiljke.

Djeluje protiv starenja

Kako starimo, sve se više počinjemo brinuti o pojavi sitnih linija na licu i gubitku elastičnosti u koži. Listovi aloe sadrže obilje antioksidansa, uključujući beta karotin, vitamine C i E, a koji mogu poboljšati prirodnu čvrstoću kože i njenu hidrataciju.

Smanjuje vidljivost strija

Ako se koža prebrzo i pretjerano rasteže usljed trudnoće ili brzog debljanja, može da dođe do oštećenja njene elastičnosti. Upravo ovo uzrokuje strije. Aloe vera u ovom slučaju ima isto dejstvo kao kod rana drugih vrsta te efikasno sakriva ovaj učestali problem, pogotovo kod žena.

aloe vera
@pinterest

Bogata je nutrijentima

Gel koji luči aloe vera sadrži preko 75 različitih hranljivih tvari, uključujući vitamine, minerale, enzime, šećere, aminokiseline i salicilnu kiselinu.

Možda te zanima
sampon za suhoa pranje prirodni

Umiruje paradentozu

Brojnim istraživanjima je dokazano da je aloe vera od velike pomoći u liječenju bolesti desni kao što su gingivitis ili parodontitis. Ona smanjuje krvarenje, upale i oticanje desni. Aloja je snažan antiseptik a njena antifungalna svojstva u velikoj mjeri mogu pomoći kod proteze stomatitis, apthous čireva ili rana u uglovima usta.

Poboljšava probavu

Interne prednosti aloe vere jednako su nevjerovatne. Ona poboljšava varenje i ublažava čireve, te tako normalizuje sistem i izazva pravilnost funkcionisanja organizma. Sok aloje se često propisuje osobama koje imaju artritis ili reumatizam. Kako biste testirali bilo koju od ovih tvrdnji, sažvaćite svjež list aloje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh