Aloe Vera, najbolji prijatelj vaše kože i organizma

Avatar photo

Aloe vera se koristi u mnoge svrhe, a drevni Egipćani su je nazivali još “biljkom besmrtnosti”. To je biljka koja pripada porodici kaktusa. Raste u suhoj klimi, poput one u Africi i Indiji. Različite studije su potvrdile brojne prednosti ove biljke u liječenju kožnih oboljenja. Takođe je korisna u liječenju rana i opekotina, manjih kožnih infekcija, cisti, dijabetesa i povišene masnoće u krvi, a postoje indikacije i da može pomoći kod ozbiljnijih i trajnih stanja kao što su ekcemi, genitalni herpes, perut, psorijaza, rak rane, čirevi na koži i slično.

Za vas izdvajamo 8 glavnih prednosti korištenja aloe vera gela:

Tretira opekotine

Aloe vera pomaže kod opekotina od sunca tako što spasava epitelni nivo kože, sloj ćelija koja pokriva tijelo. Aloe vera gel djeluje kao zaštitni sloj na koži i puni je potrebnom vlagom. Zbog svojih nutritivnih kvaliteta i antioksidativnih svojstava, koža brže zarasta.

Vlaži kožu

Aloe vera vlaži kožu bez da joj daje osjećaj masnoće, što je savršeno za sve one s masnim tenom. Za žene koje se često šminkaju, aloe vera djeluje kao ovlaživač i odlična je za lice prije nanošenja šminke jer sprečava sušenje kože. Za muškarce: Aloe vera gel se može koristiti kao tretman nakon brijanja jer ljekovita svojstva aloe tretiraju ranice uzrokovane brijanjem.

Tretira akne

Aloe vera gel sadrži dva hormona: auksin i giberelin. Ova dva hormona omogućavaju brzo zarastanje rana i imaju anti-upalna svojstva. Giberelin u aloe veri djeluje kao hormon rasta i stimuliše rast novih ćelija. Ovo omogućava koži da se brzo i prirodno izliječi od akni, uz minimalne ožiljke.

Djeluje protiv starenja

Kako starimo, sve se više počinjemo brinuti o pojavi sitnih linija na licu i gubitku elastičnosti u koži. Listovi aloe sadrže obilje antioksidansa, uključujući beta karotin, vitamine C i E, a koji mogu poboljšati prirodnu čvrstoću kože i njenu hidrataciju.

Smanjuje vidljivost strija

Ako se koža prebrzo i pretjerano rasteže usljed trudnoće ili brzog debljanja, može da dođe do oštećenja njene elastičnosti. Upravo ovo uzrokuje strije. Aloe vera u ovom slučaju ima isto dejstvo kao kod rana drugih vrsta te efikasno sakriva ovaj učestali problem, pogotovo kod žena.

Možda te zanima
stres

Bogata je nutrijentima

Gel koji luči aloe vera sadrži preko 75 različitih hranljivih tvari, uključujući vitamine, minerale, enzime, šećere, aminokiseline i salicilnu kiselinu.

Umiruje paradentozu

Brojnim istraživanjima je dokazano da je aloe vera od velike pomoći u liječenju bolesti desni kao što su gingivitis ili parodontitis. Ona smanjuje krvarenje, upale i oticanje desni. Aloja je snažan antiseptik a njena antifungalna svojstva u velikoj mjeri mogu pomoći kod proteze stomatitis, apthous čireva ili rana u uglovima usta.

Poboljšava probavu

Interne prednosti aloe vere jednako su nevjerovatne. Ona poboljšava varenje i ublažava čireve, te tako normalizuje sistem i izazva pravilnost funkcionisanja organizma. Sok aloje se često propisuje osobama koje imaju artritis ili reumatizam. Kako biste testirali bilo koju od ovih tvrdnji, sažvaćite svjež list aloje.

 

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh