Ovih 7 sastojaka dezodoransa može da našteti vašem zdravlju

Avatar photo
dezodoransa

Svako od nas voli da lijepo miriše pa zbog toga veliki procenat svjetske populacije koristi dezodorans na dnevnoj bazi. Međutim, ovaj svakodnevni oblik higijene može imati ozbiljne posljedice po vaše zdravlje, ako odaberete pogrešan proizvod. Naime, odabir pogrešnog dezodoransa nije tako teško postići zato što ih je većina izrazito štetna. ZdraviJa za vas izdvaja sastojke koje trebate izbjegavati.

Parabeni

(Metil, etil, propil, benzil, butil)

Parabeni su vrlo čest sastojak koji se nalazi u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima, pa i u dezodoransima. Ukoliko ste vidjeli oznaku “bez parabena”, to je dobra stvar. Tokom studija učinjenih u posljednjoj deceniji, otkriveno je da su parabeni povezani sa rakom dojke.

Oni remete hormonski balans organizma i oponašaju estrogen, a estrogen igra značajnu ulogu u formiranju raka dojke.

dezodoransa
@pinterest

Aluminijumska jedinjenja

(Aluminium Chloralhydrate, Aluminium Zirconium, Tetrachlorohydrex gly)

Jedinjenja aluminijuma u sastavu dezodoransa djeluju kao čep u znojnim kanalima te privremeno zaustavljaju protok znoja. Međutim, ova jedinjenja se mogu apsorbovati u vašu kožu. Baš kao i parabeni, jedinjenja aluminijuma mogu oponašati estrogen, koji podstiče rast stanica raka dojke.

Silika

Silika je poznata po tome da iritira kožu. Takođe, ona može biti sačinjena od kristalnog kvarca koji je kancerogen.

Triklosan

Triklosan je još jedan sastojak koji može iritirati kožu i izazvati kontaktni dermatitis. Vaše tijelo sadrži dobre kao i loše bakterije, ali triklosan ubija i jedne i druge. Neki čak svrstavaju triklosan u pesticide, a vjeruje se i da može biti kancerogen.

Talk

Talk sadrži azbestna vlakna, koja se smatraju kancerognim. Količina azbestnih vlakana u dezodoransima je nepoznata jer dozvoljena količina ovih vlakana u kozmetičkim proizvodima još uvijek nije regulisana.

Propilen glikol

Propilen glikol je još jedan čest sastojak koji je opasan po zdravlje. Ovaj sastojak može uzrokovati kašnjenje alergijske reakcije, i smatra se neurotoksinom, koji može dovesti do oštećenja bubrega i jetre.

STEARETH-N

“N” označava broj. Tako da oznaka izgleda na primjer ovako: steareth-1. Iako je ova supstanca izvedena iz povrća, ona može da reaguje sa etilen oksidom, poznatim kancerogenom.

dezodoransa
@pinterest

Ostali sastojci

Miris – iritira kožu, štetan je za okolinu, može da izazove alergiju i toksičnost organa. Najzastupljeniji dezodoransi na policama supermarketa obično sadrže barem jedan od pomenutih sastojaka.

Kako bih vam pomogla da pronađete odgovarajući proizvod, Skin Deep baza podataka sadrži više od 69.000 proizvoda koje ispituje na osnovu 50 baza podataka toksičnosti te proizvodima daje sigurnosni rejting. U ovoj bazi možete pronaći vaš dezodorans te provjeriti da li je siguran za korišćenje ili može da stvori ozbiljan zdravstveni problem.

Ljepota zahtijeva žrtve, ali nijedna od njih ne bi trebalo biti vaše zdravlje. Postoji mnogo dezodoransa koji ne sadrže štetne sastojke a i dalje služe svojoj svrsi. Zato kada sljedeći put odete u kupovinu dezodoransa, dobro obratite pažnju na sastojke koji se nalaze na etiketi proizvoda.

dezodoransa
@whowhatwear.co.uk

Napravite prirodni dezodorans kod kuće

 

Možete čak napraviti i svoj vlastiti dezodorans kod kuće, a za vas smo pripremili i jednostavan recept koji se brzo priprema. Ono što je bitno kod ovog dezodoransa je da efikasno “radi posao”.

Možda te zanima
kerastase nutritive recenzija

Ovaj domaći receptstvarno funkcioniše, traje dugo i puno je zdraviji! Iako nije antiperspirant, ovaj domaći dezodorans apsorbuje puno znoja.

U nastavku pročitajte koje sastojke smo koristili i na koji način smo napravili svoj zdravi dezodorans.

Sastojci:

  • 4 kašičice kokosovog ili maslinovog ulja
  • 4 kašičice sode bikarbone
  • 4 kašičice aru praha (ili 2 kašičice kukuruznog brašna).
  • 20-tak kapi eteričnog ulja lavande, limuna, ili ruzmarina.

Priprema:

Pomiješajte sodu bikarbonu i aru prah (ili kukurzno brašno) u posudi. Promiješajte smjesu i dodajte kokosovo (ili maslinovo) ulje, dok se sve dobro ne poveže.

Dodajte eterično ulje ako želite neki poseban miris. Nakon toga smjesu izlijte u kalup i gotovo.

Nadamo se da smo vas ovim tekstom podstakli da sljedeći put kada odete u parfimeriju po svoj dezodorans, dobro pročitate sastojke koji se nalaze na etiketi proizvoda.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh