Ovo je 5 znakova koji ukazuju na to da imate manjak železa u krvi

Avatar photo

Verovatno već znate da je železo ključni mineral koji igra vitalnu ulogu u našem organizmu, posebno u proizvodnji hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji prenosi kiseonik iz pluća do ostatka tela.

Nedostatak železa u krvi može dovesti do anemije, stanja koje može značajno uticati na vaš svakodnevni život. Prepoznavanje simptoma manjka železa je zbog toga jako važno i neophodno za rano otkrivanje anemije i njeno lečenje.

U nastavku izdvajamo pet znakova koji mogu ukazivati na to da imate manjak železa u krvi.

1. Hronični umor

Jedan od najčešćih i najupornijih simptoma manjka železa je konstantan osećaj umora. Kada organizam nema dovoljno železa, on ne može proizvesti dovoljno hemoglobina, što znači da tkiva i organi ne dobijaju dovoljno kiseonika.

To može dovesti do hroničnog umora, slabosti i smanjene fizičke izdržljivosti. Osećaj umora koji ne prolazi ni nakon dužeg odmora ili sna, može biti signal da vašem telu fali železa.

infuzija umor

2. Bleda koža i bledi nokti

Bleda koža i bledi nokti su vizuelni indikatori manjka železa u krvi. Hemoglobin krvi daje crvenu boju, što zauzvrat daje koži njen prirodan ružičasti ton. Kada nivo hemoglobina opadne zbog nedostatka železa, koža može postati bledunjava.

Bledilo može biti posebno uočljivo na licu, unutrašnjoj strani usana, desni i noktima. Ako primetite da je vaša koža značajno bleđa nego inače, možda je vreme da proverite nivo železa u krvi.

3. Kratak dah i ubrzan rad srca

Kada organizmu nedostaje gvožđe, on nije u stanju da proizvodi dovoljno hemoglobina, što znači da organi ne dobijaju dovoljno kiseonika. Kao rezultat toga, vaše srce mora raditi više kako bi pumpalo više krvi bogate kiseonikom kroz telo.

Ovo može dovesti do kratkog daha, čak i nakon blagih fizičkih aktivnosti, kao što je penjanje uz stepenice. Takođe, može doći do ubrzanog rada srca ili osećaja nepravilnog lupanja srca.

analiza krvi

4. Glavobolje i vrtoglavica

Manjak gvožđa može uticati i na mozak, što može izazvati česte glavobolje i vrtoglavicu. Kada mozak ne dobija dovoljno kiseonika, krvni sudovi mogu nabreknuti, što prouzrokuje pritisak i bol. Vrtoglavica je takođe čest simptom, naročito prilikom naglog ustajanja ili promene položaja.

Možda te zanima

Ukoliko često imate glavobolje ili osećate vrtoglavicu bez očiglednog razloga, to takođe može biti znak da treba da proverite nivo železa u krvi.

5. Krhki nokti i opadanje kose

Još jedan znak manjka železa može biti uočljiv na noktima i kosi. Nokti mogu postati krhki, lako lomljivi i sa udubljenjima ili ispupčenjima. Takođe, manjak gvožđa može izazvati povećano opadanje kose. Kosa može postati tanja, slabija i sklonija lomljenju.

manjak zeljeza znakovi

Ukoliko primetite promene u kvalitetu noktiju ili povećano opadanje kose, to može biti indikator da vašem organizmu nedostaje železa.
Nedostatak železa u krvi je stanje koje može ozbiljno uticati na kvalitet života, ali na sreću, lako se dijagnostikuje i leči. Ako prepoznate neki od ovih simptoma, važno je da se obratite svom lekaru i uradite krvne testove kako biste proverili nivo gvožđa.

Lečenje može uključivati promene u ishrani, kao što je povećan unos namirnica bogatih železom poput crvenog mesa, cvekle, spanaća i mahunarki, ili uzimanje suplemenata železa po preporuci lekara.

Briga o svom zdravlju je najvažnija, a prepoznavanje i lečenje nedostatka železa u krvi može značajno poboljšati vaš svakodnevni život i nivo energije. Stoga, nemojte ignorisati simptome – vaše telo vam šalje signale koje nikada ne treba zanemariti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh