Kako ostati zdrav i fit tokom putovanja?

Avatar photo
putovanja

Godišnji odmori i odlasci na putovanja ne znače da treba da jedete sve što se pred vama nađe i da u potpunosti iskočite iz svoje redovne, zdrave rutine. Kako bi u odmoru još više uživali potrebno je da nađete balans.

U nastavku možete pročitati savjete koje vam preporučujemo kako bi ostali zdravi tokom putovanja.

putovanja
@pinterest

Krećite se

 

Umjesto da koristite sredstva javnog prevoza ili taksi, bolje je da grad obilazite pješke. Na telefonu instalirajte aplikaciju koja mjeri korake i svaki dan iznenadite sebe brojem pređenih kilometara. Osim što ćete grad doživjeti bolje i vidjeti sve njegove skrivene kutke, izgubićete višak kalorija, te će vam šetnja pomoći da odmorite i misli od posla i svakodnevice.

U slučaju da ne volite šetati ili je grad pak prevelik, iznajmite bicikl i vašu destinaciju obiđite na još neobičniji način. Iznajmljivanje bicikla je jedna od najboljih stvari koje možete uraditi na odmoru. Kao prvo, konstantno ćete biti u pokretu i treningu, a drugo, uštedićete novac jer je iznajmljivanje bicikla dosta povoljnije nego rentanje auta ili plaćanje taksija.

putovanja
@pinterest

Iznajmite stan umjesto hotela

 

Iznajmljivanje stana putem Airbnb-a ili Booking.com sajta u većini slučajeva je povoljnije nego odsjedanje u hotelu. Jedna od najvećih prednosti rentanja stana (ili apartmana) na odmoru je činjenica da u smještaju imate kuhinju. Otiđite na lokalnu pijacu ili u market i kupite svježe voće i povrće, lokalnu ribu ili meso. Potrudite se da bar jedan obrok napravite sami u stanu, te uživate u pripremanju zdravih, lokalnih jela. Takođe, u stanu često imate više prostora nego u hotelskoj sobi, te prije spavanja ili nakon ustajanja možete odvojiti 15-ak minuta da uradite mini trening. Inspiraciju za brze, a efikasne treninge pronađite OVDJE.

Naučite kako naručiti hranu u restoranu

 

U narodu se kaže da ako niste probali lokalnu hranu nekog mjesta, znači da niste u tom mjestu ni bili. Na odmoru treba da budete što zdraviji ali to ne znači da ne trebate probati lokalne specijalitete. Kada dođete u restoran poručite lokalnu hranu i podijelite je sa svojim prijateljima, partnerom ili s kim već sjedite u restoranu. Neka se pored specijaliteta na vašem stolu uvijek nađe i jednostavna, zdrava salata. U slučaju da ste vegetarijanac ili jednostavno želite i malo svježeg povrća na tanjiru, a na jelovniku nema istog, ne stidite se da pitate konobara da vam napravi salatu koja nije na jelovniku. Takođe, potrudite se da pijete što više vode, tako da u restoranima uvijek naručite veliku vodu umjesto koka-kole ili drugih zaslađenih napitaka.

putovanja
@pinterest

Trenirajte

 

Možda te zanima
golubacka tvrdjava srbija

Trčanje je odličan način da uživate u prelijepim pogledima grada. Otiđite na jutarnje trčanje ili šetnju i započnite dan energično. Ako niste ljubitelj trčanja, potražite teretanu ili neki zanimljiv trening u blizini (spinning, joga, pilates). U slučaju da želite da odmorite od trčanja i treninga, onda neka duge šetnje budu vaš trening „to go”.

Potražite veganske restorane

Bilo da ste vegan ili ne, zdravu hranu i poslastice (izuzetno ukusne) možete pronaći u veganskim restoranima. Sladoledi pripremljeni na veganski način su u dosta slučajeva ukusniji nego oni „normalni”. Međutim, veganski sladoledi su mnogo zdraviji i u većini slučajeva ih u zdravim restoranima pripremaju i bez šećera. Posjetite stranicu www.happycow.com i ukucajte svoju lokaciju kako biste našli spisak veganskih restorana oko vas.

Nosite zdrave užine i vodu sa sobom

Neka se u vašoj torbi nađe flašica vode kako bi uvijek bili hidrirani. Takođe, ponesite i kesicu zelenog čaja koju možete ubaciti u hladnu vodu, promućkati i uživati u zdravom ledenom čaju! Iako ovo ne zvuči toliko primamljivo, vjerujte nam na riječ, itekako je ukusno i osvježavajuće! Pored vode i čaja, neka vaša torba sadrži i zdrave grickalice, bilo da su u pitanju orašasti plodovi, voće, sušena jabuka ili isjeckano povrće. U dugim šetnjama ili odmoru na plaži često ogladnimo, te je bolje da imamo spremne, zdrave užine.

Nadamo se da su vam naši savjeti pomogli da na sljedećem putovanju budete što zdraviji! Svakako ne zaboravite se opustiti i uživati u čarima vaše turističke destinacije!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh