Pripremite ormar za jesen i zimu koristeći OVAJ metod

Avatar photo
ormar

Na žalost ili ne, ljeto i visoke temperature su iza nas. Vrijeme je da lepršave haljinice spakujete do sljedeće godine, a svoj ormar obogatite džemperima i kaputima. Iako vam to može pasti poprilično stresno i naporno, bolje je da ormar pripremite što prije. U suprotnom, svako jutro ćete proživljavati novi stres kada umjesto rolke iznova i iznova izvlačite laganu ljetnu košuljicu. ZdraviJa vam donosi vodič kako da sa što manje muke pripremite svoj ormar za jesen i zimu.

Šta vam je potrebno?

Za naš metod vam je potrebno:

  • Nekoliko vreća za smeće
  • Kutije za odlaganje stvari ispod kreveta (ili na neko drugo skriveno mjesto)
  • Vješalice

Cilj je da oslobodite ormar od viška stvari. To ćete uraditi tako što ćete ljetnu i laganu garderobu odložiti u kutije, a u ormaru ostaviti samo jesenju i zimsku odjeću. Izdvojite par sati i spremite ormar što prije, inače ćete sezonu provesti vičući na sebe svaki put kada pokušate da izvadite ili vratite nešto u pretrpan ormar.

@ikea

Iznenadićete se kada vidite da vas spremanje ormara čak opušta i smiruje.

Odakle početi?

Prvo počnite sa ljetnom odjećom.

Operite svu odjeću i provjerite još jednom da li ima fleka. Potrudite se da ne napravite neku od učestalih grešaka prilikom pranja garderobe. Takođe, obavite brzu provjeru ljetnih cipela.

Dobro razmislite šta će vam od sve te garderobe opet trebati. Sve što je suviše staro, suviše usko ili u deformisanom obliku, treba da ide u vreću koju ćete kasnije baciti ili donirati. Nemojte trošiti dragocjeni prostor za skladištenje nečega što nije vrijedno vašeg vremena. Budite bezobzirni.

Možda vas zanima: Jesenje čišćenje – spremite vaš dom za zimu

Po strani ostavite sve komade koje još uvijek možete nositi tokom jeseni, kao što su: lagani blejzeri, jakne i kardigani. Vi najbolje poznajete klimu u mjestu gdje živite, pa na osnovu toga prilagodite i garderobu u svom ormaru.

Sada je vrijeme da svu ovu čistu, suhu ljetnu odjeću odložite.

Kako spakovati garderobu koja čeka sljedeću godinu?

Rolanje ili slaganje? Vjerovatno ste se barem jednom zapitali šta je bolje.

Tehnika rolanja odjeće (naročito kada su u pitanju pletene tkanine) dopušta vam da se bolje uklopite u vaše kutije za skladištenje. Tako da, na svu garderobu kojoj neće mnogo naštetiti rolanje, primjenite ovu tehniku. To možete uraditi i sa džins hlačama i jaknicama.

@ikea

Drugo pravilo koje treba da slijedite je da pakujete slično sa sličnim. Dakle, majice idu sa majicama, haljine sa haljinama i tako dalje. Na taj način ćete uštediti vrijeme i živce kada budete tražili neki komad odjeće.

Treće, ostavite malo prostora na vrhu kutije. Vjerujte nam da ne želite da popunite kutiju za skladištenje do vrha. Ostavite par centimetara kako bi vaša odjeća mogla da diše.

Kako pripremiti ormar za jesen i zimu?

Nakon ljetne, na red dolaze jesenja i zimska odjeća.

Izvadite svu odjeću iz kutija/kesa ili šta već koristite. Ostavite da se provjetri. Provjerite da li ima fleka ili drugih felera koje ste propustili prošle godine.

Odmah odvojte odjeću koju ne biste voljeli nositi ove sezone, te odložite u kesu za smeće ili kutiju za donaciju. Odnesite jakne, kapute, sakoe i druge deblje slojeve na hemijsko čišćenje, ako je potrebno. Operite i osušite preostalu odjeću kako biste je oslobodili mirisa koje je poprimila tokom boravka u zatvorenim ladicama i kutijama.

Možda vam pomogne: Evo kako da se motivišete da redovno spremate kuću

Možda te zanima
mirisne svece u kuci

Koristite KonMari tehniku slaganja garderobe

Nakon što je 2011. godine objavila svoju prvu knjigu, “The Life-Changing Magic of Tidying Up”, Japanka Marie Kondo osvojila je svijet svojom metodom pospremanja cijelog doma. Knjiga koja govori o tome da čist dom znači i čist um, objavljena je u više od 30 zemalja svijeta, a donosi sve o KonMari metodi koja navodno mijenja pogled na svijet i vlastiti život.

sortiranje ormara za jesen
@homeyohmy

Naime, KonMari metoda podrazumijeva podjelu stvari u pet kategorija – odjeća, knjige, papiri, komono (kuhinja, kupatilo, dnevna soba, garaža) i sentimentalni predmeti.

Kod kategorije odjeće važno je prvo svu odjeću koju posjedujete staviti na jednu hrpu da biste stekli pravi utisak o tome koliko zapravo odjeće imate. Sljedeći korak je da sami sebi postavite pitanje za svaki komad odjeće – da li on izaziva radost u vama? Ako je odgovor negativan, vrijeme je da taj komad bacite.

Ostatak pospremite u ladice i ormare koristeći tehniku slaganja tako da majice i hlače složite u uski pravougaonik, a onda ih presavijete na trećine kako biste dobili malu površinu odjevnog predmeta koji može stajati uspravno. Tako ćete lakše vidjeti šta sve imate u ormaru i ladicama.

Ukoliko vam i dalje nije baš najjasnije kako da koristite ovu metodu, pogledajte video ipod.

Nakon što ste spremili svoj ormar, ubacite i mirisni jastučić kako bi vaša garderoba zadržala svježinu i miris.

I gotovoooo!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh