Očistite ormar i rešite se suvišne odeće u ovih 7 koraka

Avatar photo
ciscenje ormara

ZdraviJa vam donosi savete kako da na što jednostavniji način sredite svoj ormar, izbacite nepotrebne stvari i minimalizujete kolekciju za predstojeću sezonu, sa fokusom na funkcionalnost i praktičnost. Znamo da je mnogima ovaj posao dosadan i dug, a opraštanje od nekih komada odeće koji zauzimaju dragoceno mesto ali nose sentimentalnu vrednost – teško. Krećemo odmah sa savetima.

1. Pustite muziku koju volite

Svako od nas ima onu majicu, džemper ili bilo koji drugi odevni predmet koji smo kupili na nekoj rasprodaji, a nismo ga nikada do sada obukli. Uz veselu muziku koja vam podiže raspoloženje, sigurno ćete se lakše rešiti takvog komada odeće, umesto da ga ponovo stavite na dno ormara govoreći sebi kako ćete sigurno sledeće zime naći savršenu kombinaciju.

2. Ispraznite celi ormar

Izvadite baš sve što imate iz ormara i stavite na krevet ili na pod. Verujemo kako će to biti velika hrpa, ali to je jedini način kako da se suočite sa stvarnom količinom stvari koju posedujete. Taj momenat možda će vam i olakšati neizbežne trenutke pozdravljanja sa određenom garderobom.

3. Sortirajte

Kada ste sve izvadili iz ormara najbolje je da počnete sortirati. Odvojte zimsku od letne odeće, zatim i sportsku i poslovnu odeću, kao i odeću za izlaske. Vodite se izrekom “podeli, pa vladaj” i zavladajte vašim ormarom. Kada ste sortirali sve prema nameni, krenite s inventurom.

ormari odeca

4. Pravilo jedne godine

Ako nešto niste obukli više od godinu dana zašto mislite da ćete to obući sada? To je pitanje na koje morate dati iskreni odgovor, zatim se rešiti svih odevnih predmeta koji čame u vašem ormaru i čekaju – da vi smršate ili se udebljate, da opet dođu u modu i slično.

5. Nabavite organizatore

U životu, a i u ormaru, sve je stvar dobre organizacije. Zato nemojte biti leni i naoružajte se jako praktičnim, visećim organizatorima za odeću i cipele koje možete instalirati u ormare ili u komode. Nabavite i kutije u koje ćete slagati stvari koje ne koristite često poput, šalova, torbi, kaiševa i slično.

6. Donirajte staru odeću

Ako se nikako ne možete prisiliti na odvajanje od stare odeće, možda će vam pomoći činjenica kako postoje ljudi kojima je ta odeća potrebnija. Sve ono što ne nosite, a nije poderano ili previše iznošeno spakujte u kese i donirajte u neku dobrotvornu organizaciju. Dobra stvar je i ako imate u porodici osobe kojima možete pokloniti odeću.

Možda te zanima
kreativnost i rad

7. Ušminkajte ormar

Kada je sva odeća van ormara iskoristite priliku i očistite ormar. Usisajte ga, obrišite prašinu s polica i stavite novi papir na njih. Nabavite mirisne vrećice za ormar s lavandom, ili koji miris volite, i stavite ih u ormar, zatim uredno poslažite odeću.

Razmislite koja odeća će vam najviše trebati i ona neka vam bude najdostupnija. Dolazi hladno vreme, pa u skladu sa tim organizujte ormar. Uživajte u pospremljenom ormaru!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh