Očistite ormar i riješite se suvišne odjeće u ovih 7 koraka

Avatar photo

Gospođa zima polako kupi svoje hladne krpice i uskoro se oprašta sa nama, kako bi ustupila svoje mjesto njenom veličanstvu proljeću. Prije nego što sve olista i ocvjeta, mogli biste da pripremite svoj ormar za novo godišnje doba.

ZdraviJa se bacila u potragu kako da to uradite na što jednostavniji način, jer znamo da je svima stresno sortiranje, a vjerovatno i opraštanje od nekih komada odjeće koji vam samo zauzimaju dragocjeno mjesto.

Pustite muziku koju volite

Svako od nas ima onu majicu, džemper, ili bilo koji drugi odjevni predmet koji smo kupili na nekoj rasprodaji, a nismo ga nikada do sada obukli. Uz veselu muziku koja vam podiže raspoloženje, sigurno ćete se lakše riješiti takvog komada odjeće, umjesto da ga ponovo stavite na dno ormara govoreći sebi kako ćete sigurno sljedeće zime naći savršenu kombinaciju.

Ispraznite cijeli ormar

Izvadite baš sve što imate iz ormara i stavite na krevet, ili na pod. Vjerujemo kako će to biti velika hrpa, ali to je jedini način kako da se suočite sa stvarnom količinom stvari koju posjedujete. Taj momenat možda će vam i olakšati neizbježne trenutke pozdravljanja sa određenom garderobom.

Sortirajte

Kada ste sve izvadili iz ormara najbolje je da počnete sortirati. Odvojte zimsku od ljetne odjeće, zatim i sportsku i poslovnu odjeću, kao i odjeću za izlaske. Vodite se izrekom “podijeli pa vladaj” i zavladajte vašim ormarom. Kada ste sortirali sve prema namjeni, krenite s inventurom.

Pravilo jedne godine

Ako nešto niste obukli više od godinu dana zašto mislite da ćete to obući sada? To je pitanje na koje morate dati iskreni odgovor, zatim se riješiti svih odjevnih predmeta koji čame u vašem ormaru i čekaju (da vi smršavite ili se udebljate, da opet dođu u modu i slično).

Nabavite organizatore

U životu, a i u ormaru sve je stvar dobre organizacije. Zato nemojte biti lijeni i naoružajte se jako praktičnim, visećim organizatorima za odjeću i cipele koje možete instalirati u ormare ili u komode. Nabavite i kutije u koje ćete slagati stvari koje ne koristite često poput, šalova, torbi, kaiševa i slično.

Donirajte staru odjeću

Možda te zanima
Drugarice

Ako se nikako ne možete prisiliti na odvajanje od stare odjeće, možda će vam pomoći činjenica kako postoje ljudi kojima je ta odjeća potrebnija.

Sve ono što ne nosite, a nije poderano ili previše iznošeno spakujte u kese i donirajte u neku dobrotvornu organizaciju. Dobra stvar je i ako imate u porodici osobe kojima možete pokloniti odjeću.

Ušminkajte ormar

Kada je sva odjeća van ormara iskoristite priliku i očistite ormar. Usisajte ga, obrišite prašinu s polica i stavite novi papir na njih. Nabavite mirisne vrećice za ormar s lavandom, ili koji miris volite, i stavite ih u ormar, zatim uredno poslažite odjeću.

Razmislite koja odjeća će vam najviše trebati i ona neka vam bude najdostupnija. Dolazi toplo vrijeme pa u skladu s tim organizujte ormar, ali nemojte baš svu toplu odjeću pospremiti na dno. Proljeće zna biti nepredvidivo pa ostavite par toplih majica i džempera u blizini.

Uživajte u pospremljenom ormaru.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh