Najvažniji faktori koji utiču na rast kose

Avatar photo

Ukoliko niste zdravi, ni vaša kosa neće biti zdrava, te vjerovatno neće porasti jedan centimetar svaki mjesec, što je standard. Ukoliko uzimate određene lijekove, imate ishitrenu ishranu, ne držite kosu čistom i zaštićenom, problemi se mogu javiti i na tjemenu vaše glave, a ne samo na koži lica.

Ti si ono što jedeš

Prije svega, jedite zdravo. Potrudite se da vaša ishrana bude ispunjena vitaminima i hranljivim sastojcima koji su potrebni za zdravu kosu. Ishrana koja pospješuje zdravlje i rast kose sadrži pšenicu, mlijeko, jaja, zeleno povrće, voće, ribu, ugljene hidrate i proteine. Kosa se gotovo u potpunosti sastoji od proteina, tako da je jako bitno da ih imate u svojoj ishrani.

Unosite dnevnu dozu vitamina B, kao i vitamina C, E i A. Vašoj ishrani takođe je potrebna odgovarajuća količina gvožđa, cinka i magnezijuma (ili uzmite ove minerale pomoću suplemenata). Biotin (vitamin H) smatra se jednim od najboljih, ako ne i najboljim vitaminom za zdravlje kose. Vjeruje se da ovi određeni vitamini mogu i ubrzati rast kose, a ne samo doprinijeti njenom zdravlju.

Zaštite svoju kosu

Zaštitite kosu od sunca baš kao što biste zaštitili svoju kožu. Ukoliko ćete provesti određeno vrijeme napolju, nosite šešir. Mrtva, suva kosa u potpunosti onemogućava rast. Izbjegavajte dim cigareta i druge zagađivače koji su slobodni radikali. Uzimajte vitamine kao što su E i C, zato što oni pružaju određenu zaštitu od slobodnih radikala jer su antioksidanti. Dim cigareta onemogućava stvaranje novih ćelija pigmenta, što znači da će ne samo zdravlje vaše kose biti izloženo dimu, već dim može učiniti da brže osijedite.

Lijekovi

Lijekovi koji mogu spriječiti rast kose i mogu uzrokovati opadanje kose uključuju pilule za kontracepciju, antidepresive, lijekove protiv napada, antiinflamatorne lijekove i naravno, nezakonite supstance poput sintetičkih droga. Lijekovi koji utiču na rast dlaka su citotoksični lijekovi, anti-androgeni i lijekovi koji djeluju na kalijumove kanale.

Bolesti

Ukoliko ste anemični i imate krv siromašnu gvožđem, to vas može spriječiti da imate obilje zdrave kose. Takođe, ako vaša štitna žlijezda ne funkcioniše pravilno, to će uticati na vaše ukupno zdravlje, kao i na rast vaše kose.

Ženski hormoni

Kada su nivoi estrogena visoki (za vrijeme trudnoće, na primjer), može izgledati kao da vaša kosa raste brže ili da stvarno imate više kose. Vaša kosa ne raste brže, ali možda ćete zadržati više kose nego obično. Otprilike tri mjeseca nakon porođaja, možete primijetiti znatan gubitak kose, ali ovo je samo privremeno i samo će se ispraviti. Gubici se javljaju zato što su nivoi estrogena opali, te gubite kosu koju biste normalno izgubili tokom devet mjeseci.

Muški hormoni

U članku koji su napisali Slobodan M. Janković i Snežana V. Janković pod nazivom “Kontrola rasta kose”, koji je objavljen u Dermatološkom online časopisu, autori napominju da androgeni (muški hormoni) indirektno kontrolišu rast dlake.

Možda te zanima

Kada je nivo krvi androgena povišen, to može prouzrokovati gubitak kose te svakako ne podstiče rast kose. Žene, koje su izuzetno osjetljive na androgene, mogu imati odgovarajuću količinu u svom organizmu, ali ipak otkrivaju da njihova kosa opada umjesto da raste. Dakle, pitajte svog ljekara o metodama dostupnim za smanjivanje količine testosterona, koji sprečava rast vaše kose.

Žene koje imaju previše testosterona (androgena) možda nemaju mnogo kose na glavi, ali imaju dlake na licima i tijelima, što naravno nije ono što one žele. Testosteron može biti i dobar i loš. Testosteron je ono što podstiče muške karakteristike da se razvijaju tokom puberteta mladog dječaka. Međutim, on se okreće i čini suprotno kasnije u životu, te podstiče ćelavost kod muškaraca.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh