Pripremite vašu kožu za jesen uz ovih 6 savjeta

Avatar photo

Najbolji dio ljeta jeste uživanje i provod na plaži, roštiljanju ili bazenu. Nažalost, upijanje sunčeve svjetlosti i hlora šteti našoj koži, a posljedice su vidljive već u jesen i zimu.

Ukoliko su na vašoj koži već vidljive posljedice ljeta, ili samo želite da je učinite ljepšom, ZdraviJa vam nudi nekoliko savjeta za pripremu vaše kože za jesen. Vratite sjaj svojoj oštećenoj koži.

Ne zapostavljajte zaštitu od sunca

Iako je ljeto završeno i sunca je sve manje, to ne znači da treba da prestanete sa zaštitinim kremama. Koža može postati oštećena od sunca tokom svakog godišnjeg doba, a ne samo tokom ljeta. Oštećenja od sunca mogu izazvati starenje, bore, suvu kožu, a između ostalog i mnoga kožna oboljenja.

Pružite svojoj koži neophodnu vlažnost

Iako je topao tuš ono što najviše želimo kada se vratimo kući nakon hladnog i kišnog dana, to nije ono što je koži potrebno jer tako gubi vlažnost. Zbog toga, duga topla kupanja zamijenite kratkim i mlakim tuševima. A, nakon svakog tuširanja obradujte svoju kožu bogatom kremom za tijelo.

Osim toga, kako biste zadržali vlažnost vaše kože, ne zaboravite redovno piti vodu i što više izbjegavajte kofein i alkohol.

Brinite o kolagenu

Pretjerano izlaganje suncu oštećuje kolagen, vezivno tkivo koje zajedno sa hrskavičnim i koštanim čini potporno tkivo, a rasprostranjeno je po cijelom tijelu. Odgovorno je za čvrstoću, elastičnost i zaštitu. Sa pretjeranom izložnošću sunčevim zracima, koža gubi kolagen te je izložena ranom starenju.

Izgubljeni kolagen možete nadoknaditi ishranom. Hrana bogata masnim kiselinama (kao što su losos i sjemenke lana) popraviće vaše stanice i zaštititi ih od daljnjeg oštećenja. Dijeta bogata antioksidansima – cjelovite žitarice, povrće, voće, orašasti plodovi – popraviće i zaštiti vašu kožu.

Ne sprečavajte guljenje

Želite zadržati preplanulost i nakon ljeta? Razmislite još jednom. Oguljena koža (preplanula ili ne) može začepiti pore, zbog čega vaše lice može izgledati prljavo.

U bržem skidanju mrtvih stanica kože pomoći će vam pilinzi te motorizovane četke za čišćenje kože.

Ishrana

Zdravlje kože počinje iznutra tako da je pravilna ishrana veoma važna. Zamijenite vaše ljetne zelene smutije zdjelicama zobene kaše kinoje ili drugog hranljivog zrna.

Možda te zanima
spavanje i poze

Držite se hrane koja je bogata masnim kiselinama i antioksidantima. Najbolji su biljni proizvodi, orašasti proizvodi, sjemenke, riba i druge.

Ne zaboravite njegu usana

Kada su vaše usne glatke i meke, pretjerana zaštita im nije potrebna. Dovoljan im je prirodni balzam za usne koji će ih takvima i održati. Međutim, mnogi zaboravljaju redovnu njegu te se sa prvim jačim vjetrom susreću sa ispucalim usnama.

Ukoliko su vaše usne već oštećene potreban im je piling. Naš savjet je da ih počastite pilingom od meda i šećera. Pomiješajte med i šećer i smjesu nanesite na usne. Par minuta kružnim pokretima utrljavajte piling, a potom isperite mlakom vodom. Nakon što ste ručnikom osušili usne, nanesite malo maslinovog ulja ili vazelina na njih.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh