Ravnoteža između posla i privatnog života? – Da, moguće je, čitajte i kako

Avatar photo
između posla i privatnog

Pronalaženje pravog balansa između posla i privatnog života je mnogo lakše reći nego uraditi, posebno imajući u vidu da većina nljudi danas radi od kuće, bilo da je to samo dio nedelje ili tokom cijele nedelje. Prije nego što počnemo da postavljamo granice i ograničenja, vrijedi napomenuti da će se nekada dešavati da radni dani budu duži od drugih, i to je sasvim u redu sve dok produženo radno vrijeme ne postane učestala pojava. Najvažnije je da pronađete ono što odgovara vašoj ulozi i životnom stilu.

Ravnoteža između posla i privatnog života je često pogrešno postavljenja ili ne postoji, a kako da između ova dva životna faktora napravite balans ZdraviJa zna.

 između posla i privatnog
@posao

Izbjegavajte da gledate ulaznu poštu odmah kada se probudite

Koliko god se činilo lako da šaljete mejlove ili odgovarate na tekstualne poruke iz udobnosti svog kreveta, to je klizav teren i užasno nezdrava navika. Trudite se da ujutru uživate u vremenu samo za sebe, bilo da je to brzi poziv omiljene osobe ili kratko meditiranje od 10tak minuta.

Ne provodite u pidžami pola dana

Ovakav pristup novom danu može učiniti da tokom istog, iako radite od kuće, imate osjećaj obaveze kao da zaista odlazite na posao. Ne samo da ćete izgledati uočljivije na vašem Zoom sastanku, već ćete se i osjećati bolje. Nema potrebe da nosite blejzer ili odijelo sa pantalonama, ali barem nabacite upadljivu majicu ili udoban džemper. Kada dođu večernji sati (ili kad god se vaš radni dan završi), možete da se vratite u svoju udobnu spavaćicu i uživate u večeri.

Odredite sebi pauze tokom dana

Važno je da rasporedite 30-60 minuta dnevno, bez obzira koliko ste zauzeti, da uradim nešto za sebe, da li je to pauza da izađete napolje ili bilo šta drugo, itekako je dobrodošlo. Važno je da u svim momentima ostanete pri svom radnom zadatku hladne glave, da ne bi došlo do sagorijevanja kako vas tako i vašeg kreativnog i misaonog procesa.

 između posla i privatnog
@pinterest

Napravite listu dnevnih obaveza i držite je se

Ovo bismo preveli kao moć određivanja prioriteta vaših zadataka. Svakim novim danom napravite i novu listu obaveza. Na taj način možete podijeliti ono što treba da se uradi u četiri kategorije: hitno i važno, važno ali ne hitno, hitno ali nije važno, ni hitno ni važno. Takođe budite svjesni svojih vrhunaca rada i vremena kada ste najproduktivniji, po našoj preporuci vrijeme za najteže zadatke odvojite u jutarnjim časovima.

Možda te zanima
Komunikacija

Svake večeri nađite razlog za sreću

Dani su ludi, a svaki minut je dodjeljen nekom zadatku ili odgovornosti. Noć je vrijeme za jedva čekanje da se opustite sa mužem nakon što djeca zaspu, napravite omiljenu grickalicu ili radite bilo šta drugo što naprosto obožavate i što uvijek pomaže da smanjite stres i razbistrite um. Zatvorite laptop i odvojite vrijeme za ono što vas čini srećnim i ispunjava na kraju dana.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh