Ravnoteža između posla i privatnog života? Evo kako da je postignete

Avatar photo
balans u poslu

Pronaći pravi balansa između posla i privatnog života je mnogo lakše reći nego uraditi. Ovo je posebno došlo do izražaja tokom pandemije, kada smo mnogi prešli na rad od kuće, pa je posao zapravo postao život.

Pre nego što počnemo da postavljamo granice i ograničenja, vredi napomenuti da će se nekada dešavati da radni dani budu duži od drugih, i to je sasvim u redu sve dok produženo radno vreme ne postane učestala pojava. Najvažnije je da pronađete ono što odgovara vašoj ulozi i životnom stilu.

Ravnoteža između posla i privatnog života je često pogrešno postavljena ili ne postoji, a kako da između ova dva životna segmenta napravite balans zna ZdraviJa.

Izbegavajte da gledate mejlove i poruke odmah kada se probudite

Koliko god se činilo lako da šaljete mejlove ili odgovarate na tekstualne poruke iz udobnosti svog kreveta, to je zapravo veoma nezdrava navika. Trudite se da ujutru uživate u vremenu samo za sebe, bilo da je to brzi poziv omiljene osobe ili kratko meditiranje od 10-ak minuta.

Ne provodite u pidžami pola dana

odmaranje

Ovo se primarno odnosi na sve one koji rade od kuće. Ovakav pristup može učiniti da tokom dana, čak i ako radite od kuće, imate osećaj kao da zaista odlazite na posao. Ne samo da ćete izgledati uočljivije na vašem Zoom sastanku, već ćete se i osećati bolje.

Nema potrebe da nosite sako ili odelo sa pantalonama, ali barem obucite upadljivu majicu ili udoban džemper. Kada dođu večernji sati (ili kad god se vaš radni dan završi), možete da se vratite u svoju udobnu pidžamu i uživate u večeri.

Na taj način ćete diferencirati ova dva segmenta života.

Odredite sebi pauze tokom dana

Važno je da rasporedite pauzu 30-60 minuta dnevno, bez obzira koliko ste zauzeti, kako biste uradili nešto za sebe. Bilo da je to pauza da izađete napolje ili da ne radite ništa, veoma je dobrodošla. Važno je da brinete o ovome, da ne bi došlo do sagorevanja kako vašeg, tako i kreativnog i misaonog procesa.

Napravite listu dnevnih obaveza i držite je se

pisanje todo listi

Možda te zanima
od kuće

Ovo bismo preveli kao sposobnost određivanja prioriteta vaših zadataka. Svakim novim danom napravite i novu listu obaveza. Na taj način možete podeliti ono što treba da se uradi u četiri kategorije:

  1. hitno i važno
  2. važno ali ne hitno
  3. hitno ali nije važno
  4. ni hitno ni važno

Takođe, budite svesni svojih “vrhunaca rada”, odnosno vremena kada ste najproduktivniji. Naša preporuka je da vreme za najteže zadatke odvojite u jutarnjim časovima.

Svake večeri nađite razlog za sreću

Dani su ludi, a svaki minut je dodeljen nekom zadatku ili odgovornosti. Noć je vreme da se opustite sami ili sa partnerom nakon što deca zaspu, napravite omiljenu zdravu grickalicu ili radite bilo šta drugo što naprosto obožavate i što uvek pomaže da smanjite stres i razbistrite um. Zatvorite laptop i odvojite vreme za ono što vas čini srećnim i ispunjava na kraju dana.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh